Як зареєструвати домен в зоні .UA і навіщо потрібна торгова марка

З початку війни в Україні зареєстровано більш як 51 000 нових компаній. Для тих, хто попри все почав свій шлях під час війни ця стаття буде дуже корисною.

 

Olx.ua, novaposhta.ua, answer.ua, hotline.ua: у цих різних українських бізнесів є щось спільне — це домени в зоні .UA.

В статті розберемося, чому популярні бренди реєструють домени в зоні .UA, до чого тут торгова марка та скільки коштує придбати такий домен.

Почнемо з пояснення популярності доменної зони .UA серед великих брендів.

.UA — це національний домен верхнього рівня для України. Імена в цій зоні реєструють бізнеси, які орієнтовані на українську аудиторію. Те саме можна сказати і про зони .com.ua, .укр, .in.ua тощо.

Зона .UA відрізняється від інших тим, що для реєстрації домену в ній вам необхідна торгова марка. Це відсіює частку бажаючих отримати .UA домен — не всі охочі мають зареєстровану торгову марку та сили на певну бюрократію.

Так домен .UA стає індикатором того, що за сайтом стоїть легальний бізнес і йому можна довіряти.

Що таке торгова марка та як її зареєструвати

Щоб зареєструвати домен в зоні .UA, потрібно обрати доменне ім’я, яке в точності збігається з торговою маркою, якою ви володієте.

Торговельна марка, торгова марка, товарний знак, знак для товарів і послуг — це захищене законом унікальне позначення для товарів чи послуг. Воно може складатися зі слів, цифр, символів, малюнків, кольорів або комбінацій кольорів.

Володіти торговою маркою можуть фізичні та юридичні особи.

Торгова марка прив’язана до певного виду товарів та послуг. Ви можете зареєструвати ТМ «Activia» для кисломолочної продукції та заборонити іншим виробникам кисломолочної продукції використовувати позначення «Activia». В той самий час ви ніяк не можете контролювати існування та використання ТМ «Activia» для спортивних товарів.

Для розрізнення груп товарів і послуг між собою створили Міжнародну класифікацію товарів і послуг, в якій вони всі поділені на 45 класів. Ви можете зареєструвати торгову марку як в одному, так і в декількох класах.

Навіщо, окрім реєстрації домену, потрібна торгова марка:

  • зареєстрована торгова марка надає пріоритетне право на використання вашої назви для вибраної групи товарів;
  • торгова марка збільшує вартість бізнесу при його продажі;
  • право на використання торгової марки можна ліцензувати та отримувати з цього прибуток;
  • торгова марка дозволяє захистити себе від злочинців, які можуть зареєструвати схожий домен і видавати свій сайт за ваш.

Реєструємо торгову марку: послідовність дій

Для початку виберіть назву торгової марки та клас товарів і послуг для неї. Майте на увазі, що на назви торгових марок діють певні обмеження.

Ви не зможете зареєструвати торгову марку, яка:

  • складається лише із загальновживаних слів: «солодощі», «жіночі сукні», «канцтовари»;
  • вводить в оману споживача: «найсмачніші йогурти», «найдешевший магазин меблів»;
  • містить нецензурні слова чи зображення, або заборонену символіку;
  • містить назви відомих творів чи персонажів «Піноккіо», «Попелюшка»;
  • включає в себе державні символи: прапор, герб, повні або скорочені назви країн чи міжнародні літерні коди держав;
  • схожа на іншу торгову марку для споріднених товарів: ви хочете зареєструвати «Живчик» для 33 класу товарів (Алкогольні напої), але у 32 класі (Пиво та безалкогольні напої) вже існує ТМ «Zhivchik».

Перевірити, чи вільна назва торгової марки, ви можете на сайті Укрпатенту. Для цього в полі «Параметр пошуку» оберіть «Ключове слово», а в сусідньому вкажіть бажане імʼя.

в полі «Параметр пошуку» оберіть «Ключове слово», а в сусідньому вкажіть бажане імʼя

Після того як ви вибрали назву торгової марки та перевірили, що вона вільна, потрібно подати заявку на реєстрацію в Укрпатент. Це можна зробити онлайн через сайт uipv.org, подати особисто або відправити поштою.

подання заявок

У звʼязку з реформами з листопада 2022 року деякі функції Укрпатенту поступово переходять до державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій». Це стосується і реєстрації ТМ.

На момент випуску статті заявку на реєстрацію ТМ можна подати все ще через сайт Укрпатенту. Радимо відстежувати інформацію про зміни на їх офіційній сторінці.

Протягом двох місяців з моменту подачі заявки потрібно сплатити державний збір за неї. Якщо вам відмовлять у реєстрації, вартість державного збору повернути не вдасться.

Вартість реєстрації — 4000 гривень за один клас звичайної словесної торгової марки, плюс 685 гривень за публікацію та видачу свідоцтва.

Якщо захочете додати класи до торгової марки — можете розрахувати вартість за допомогою онлайн-калькулятора.

Процес реєстрації торгової марки триває 19-27 місяців в звичайному режимі та 10-16 місяців в прискореному режимі — за додаткову плату.

Можна підготувати всі документи та подати заявку самому, а можна зробити це через сертифікованих посередників. Другий варіант зазвичай знижує ризики відмови та прискорює реєстрацію, адже менше помилок в документах — швидше розгляд заявки.

Реєстрація завершується видачею «Свідоцтва на знак для товарів і послуг». Термін дії свідоцтва — 10 років. Саме свідоцтво підтверджує ваші права на торгову марку і дозволяє зареєструвати доменне ім’я в зоні .UA.

Важливо: до нас періодично звертаються для реєстрації домену з номером заявки на торгову марку.

На жаль, за номером заявки випуск домену неможливий, бо заявка не є гарантом того, що ТМ буде зареєстровано. Щоб зареєструвати домен в зоні .UA, потрібно надати номер свідоцтва відповідної торгової марки.

Чи обов’язково реєстрант домену .UA повинен бути власником торгової марки?

Ні, дані власника торгової марки і реєстранта домену можуть не збігатися, якщо замовник домену має право використовувати таку ТМ.

Підтверджує це право ліцензійний договір між власником ТМ та реєстрантом. Реєструє такий договір Укрпатент. В договорі має бути пряма вказівка на те, що одержувач ліцензії має право реєструвати домен за назвою торгової марки.

До речі! Якщо ви хочете дізнатись що думають юристи з приводу реєстрації ТМ в Україні, то прочитайте статтю про нюанси реєстрації.

Як назва торгової марки впливає на імʼя домену

Як ми зазначали вище, щоб зареєструвати домен в зоні .UA, потрібно обрати ім’я, яке в точності збігається з вашою торговою маркою.

І тут є кілька проблемних місць.

Транслітерація. Імʼя домену в зоні .UA можна зареєструвати лише латиницею. Тож якщо назва торгової марки у вас кирилицею, починаються пригоди з транслітерацією.

До прикладу ви зареєстрували торгову марку «Джибар» з думкою про доменне імʼя g-bar.ua. Проте з торговою маркою «Джибар» доступні тільки домени dzhybar.ua та dzhibar.ua:

Транслітерація

Тому ми радимо перевірити транслітерацію бажаної торгової марки перед реєстрацією. А ще краще — реєструвати торгову марку одразу латинськими літерами.

Комбінована торгова марка. Комбінована торгова марка — це зображення плюс текст. І якщо в торговій марці є графічний елемент, що нагадує символ, можуть виникнути складнощі.

Наприклад, у вас є магазин Sandrea і ви зареєстрували комбіновану торгову марку:

Комбінована торгова марка

Далі ви хочете зареєструвати домен sandrea.ua, але, на жаль, у вас це не вийде.

В торговій марці явно читається літера S згори. Тому з такою маркою доступні тільки домени s-sandrea.ua чи ssandrea.ua.

Елементи P, ©, ®, ™. Деякі підприємці реєструють торгові марки з елементами P, ©, ®, ™ після основної частини. В результаті літери Р, С, R, TM, які є частиною торгового знака, треба додавати і в домен.

Виходить, якщо ви зареєстрували торговельну марку «Травнепад ™», ви зможете зареєструвати тільки домен travnepad-tm.ua. Домен travnepad.ua з такою торговою маркою придбати не вдасться.

Підсумовуючи, ось основні поради від наших спеціалістів, що реєструють домени:

  • реєструйте торгову марку латиницею;
  • вибирайте словесну торгову марку;
  • якщо все ж вирішили додати будь-які символи чи малюнки, одразу робіть опис знаку;
  • виносьте всі слова та символи, які не підлягають охороні, як то P, ©, ®, ™, в окремий пункт торгової марки.

З нашого досвіду ці пункти значно полегшують та прискорюють реєстрацію торговельної марки.

Шпаргалка: як зареєструвати домен в зоні .UA

Юристи радять реєструвати торгову марку якомога раніше. Ми теж притримуємося такої думки, але радимо підійти до цього питання зважено.

Ось наш чеклист для реєстрації ТМ і домену в зоні .UA:

  • Перевірте, чи вільне обране імʼя в зоні .UA.
  • Перевірте, чи вільна назва торгової марки в потрібному класі товарів і послуг.
  • Якщо щось з цього зайняте — оберіть нове імʼя та почніть з початку.
  • Якщо домен і торгова марка вільні — подайте заявку в «Укрпатент».
  • Оплатіть заявку.
  • Після реєстрації торгової марки зареєструйте бажане доменне імʼя.

Якщо у вас є така можливість — радимо звернутися за допомогою до кваліфікованих посередників. Це зекономить ваш час і сили, а можливо і гроші, бо в разі відмови в реєстрації державний збір вам не повернуть. Зазвичай послуги патентних повірених коштують близько 5000 гривень.

А поки ви чекатимете на реєстрацію .UA домену, зверніть увагу на інші українські домени: .com.ua, .in.ua, .biz.ua тощо. І хай квітне український бізнес :)