Як використовувати ChatGPT для SEO: ідеї, промпти та поради

ChatGPT може стати хорошим інструментом оптимізації роботи та пошуку ідей для SEO-спеціалістів. Однак не слід зловживати ним, аби не нашкодити клієнтським проєктам та результатам.

У цій статті ми розповімо, як використовувати ChatGPT для SEO, враховуючи більшість нюансів оптимізації та специфіку роботи SEO-спеціалістів.

Плюси та мінуси використання ChatGPT у SEO

Плюси та мінуси використання ChatGPT у SEO

Якийсь час, після того як OpenAI випустили інструмент ChatGPT для широких мас, почалося масове його застосування у різних сферах. Від створення контенту до програмування — спеціалісти вивчали можливості та додавали ШІ у свою роботу, щоб полегшити її та оптимізувати. Не оминули ChatGPT і SEO-спеціалісти, знайшовши можливості покращити свою роботу за допомогою ChatGPT.

Серед плюсів використання ChatGPT у SEO можна виділити майже необмежені можливості для генерації ідей. За допомогою ШІ можна швидко підібрати набори ключових слів, оптимізувати заголовки, підготувати FAQ, розробити план для SEO-статті тощо. Також непогано ШІ працює з метатегами, якщо використовувати правильні промпти.

Однак у його застосуванні для цієї сфери є і мінуси, які потрібно враховувати. Один з таких — потрібно вміти чітко формулювати промпти. Інакше ШІ може видавати нерелевантні до запиту результати на перевірку та оптимізацію яких піде більше часу, ніж можна витратити для самостійного створення того ж пласту роботи. Також всі результати після ChatGPT потрібно перевіряти, кожне ключове слово бажано звірити з базами Serpstat, Google чи іншими. Адже ШІ любить вигадувати нереальні факти, тому пошук конкурентів з ним теж не найкращий варіант.

Окрім того, потрібно бути обережним з генерацією текстів для SEO через ChatGPT та будь-які інші сервіси зі штучним інтелектом. Оскільки після оновлення Google, багато сайтів потрапили під деіндексацію через створення неякісного генеративного контенту через ШІ. До того ж базова версія ChatGPT 3.5 має обмеження у знаннях до 2021 року, тому її не можна застосовувати для повноцінної роботи з контентом.

Тому попри спокусу використовувати інструменти ШІ для роботи на постійній основі, потрібно усвідомлювати ризики, аби не нашкодити сайтам, з якими будете працювати. У цій статті ми врахували ці нюанси, щоб сформувати універсальні ідеї, промпти для оптимізації роботи українською та розробити поради для застосування ChatGPT у SEO.

Як використовувати ChatGPT для SEO і не нашкодити роботі

Як використовувати ChatGPT для SEO і не нашкодити роботі

Виходячи з ризиків, вийшло сформувати декілька ідей, як можна застосовувати ChatGPT і не нашкодити роботі SEO-спеціаліста у 2024 році.

  • Генерація та пошук нових ключових слів, з подальшою перевіркою.
  • Пришвидшення кластеризації ключових слів.
  • Генерування ідей для тематичних статей, відповідно до SEO-запитів.
  • Генерування ідей для заголовків, на основі готової теми статті.
  • Створення планів та ТЗ для статей, щоб передавати їх авторам.
  • Генерація ідей для схем розмітки, з подальшим допрацюванням.
  • Формування метатегів.
  • Допомога зі створенням карти сайту.
  • Отримати рекомендації для покращення SEO сайту.
  • Генерація директиви сканування для Robots.txt.

Це лише деякі з ідей, як можна використовувати ChatGPT для оптимізації та пришвидшення роботи SEO-спеціаліста. З появою нових плагінів у ChatGPT 4, ці можливості розширюються, однак ризики все ж залишаються.

10 дієвих промптів GPT для SEO-спеціаліста українською

У цьому розділі ми зібрали 10 промптів, які можуть застосовувати SEO-спеціалісти для того, щоб пришвидшити свою роботу та оптимізувати рутинні процеси. Кожен з промптів доступний українською та протестований авторкою на моделі ChatGPT 4.

1. Як шукати ключові SEO-слова за допомогою GPT

Пошук ключових слів — довгий процес, особливо якщо тема проєкту не близька SEO-спеціалісту. Зазвичай, потрібно витратити багато часу на пошук важливих ключових запитів, з якими потім можна працювати. Та ChatGPT може прискорити цей процес.

Задайте запит:
Згенеруй та підбери мені 20 short-tail ключових слів для сторінки інтернет-магазину, який займається продажем книг для дітей.
Плюси та мінуси використання ChatGPT у SEO
Цей же запит можна адаптувати під пошук long-tail слів, якщо є така потреба:
Згенеруй та підбери мені 20 long-tail ключових слів для сторінки інтернет-магазину, який займається продажем книг для дітей.

Отримані 20 слів необхідно перевірити у сервісах по типу Serpstat чи Планувальника ключових слів Google, щоб зрозуміти чи вони підходять, відповідно до частотності. Однак це дає непоганий старт для початку роботи й економить час спеціаліста.

Попри те, що ChatGPT, його базова версія, не має доступу до бази даних ключових слів та загалом не може скористатися інтернетом, результат непоганий. Перевіривши деякі зі слів у Serpstat, бачимо, що ChatGPT дав нам ВЧ (високочастотний запит) — казки для дітей, а також НЧ (низькочастотний запит) — книги для дошкільнят, поруч із СЧ (середньочастотним запитом) — аудіокниги для дітей.

Як шукати ключові SEO-слова за допомогою GPT

Як шукати ключові SEO-слова за допомогою GPT

Зрозуміло, що цей набір не можна повноцінно використати для побудови структури сайту чи розробки стратегії. Але від нього можна відштовхнутися, щоб знайти інші ключові слова у відповідних сервісах, або вибудувати навколо цього списку теми для статей у тематичний блог.

2. Групування ключових слів за релевантністю з GPT

У SEO-спеціалістів багато часу може займати групування та кластеризація ключових слів, зібраних заздалегідь від конкурентів чи вручну іншими спеціалістами. За допомогою ChatGPT та спеціального промпту це теж можна пришвидшити.

Для початку, потрібно мати список таких слів, їх можна знайти у відповідних сервісах, експортувавши у таблицю.

Після цього формуємо для ChatGPT запит:

Класифікуй та згрупуй ці ключові слова, відповідно до їх семантичної релевантності. Збери дані у таблицю.

розмальовка принцеси роздрукувати
розмальовки принцеси роздрукувати
вірші про війну для дітей короткі
дитячі пісні про дружбу скачати безкоштовно
найкращі казки читати
зарубіжна казка
казки для дітей 10 років читати
зарубіжні казки
вірші для дітей 9 10 років
казки зарубіжних письменників
казки про вовків
дитячі пісні про дружбу на українській мові скачати безкоштовно
казки для новонароджених
дитячі розмальовки скачати
пісні про дружбу скачати
вірші про війну для дітей короткі 2022
казки про принцес дісней читати
загадки для дітей українською
казки для найменших читати
вірші для дітей 10 років

Групування ключових слів за релевантністю з GPT

У промпті варто замінити наш набір ключових слів на свій. Відповідно до них ChatGPT сформує таблицю, або розробить список, згрупувавши їх за семантикою.

3. Генерація тем для SEO-статей через ChatGPT

Попри те, що генерувати тексти для статей з ChatGPT — це не найкраща ідея, через багато причин, згенерувати теми — інша справа. Особливо, коли тем потрібно багато, а ключові слова у них повторюються.

Скористайтеся промптом:

На основі цих ключових слів, згенеруй 10 тем для SEO-статей у тематичні блоги. Статті мають відповідати EEAT Google, містити у назві принаймні одне ключове слово. Теми статей не повинні перевищувати 120 символів.

розмальовка принцеси роздрукувати
розмальовки принцеси роздрукувати
вірші про війну для дітей короткі
дитячі пісні про дружбу скачати безкоштовно
найкращі казки читати
зарубіжна казка
казки для дітей 10 років читати

Отримаєте наступний список, з яким можна працювати над створенням ТЗ для контент-райтерів:

Генерація тем для SEO-статей через ChatGPT

4. Як розробити ТЗ для копірайтера з ChatGPT

Формування технічного завдання для копірайтерів теж займає багато часу у SEO-спеціалістів та їх асистентів. Щоб пришвидшити цей процес, можна задіяти ChatGPT, який сформує план статті, а також врахує розмітку і ключові слова.

Скористайтеся промптом:

Сформуй ТЗ для копірайтера для написання SEO-статті: 5 найкращих казок, які варто прочитати кожній дитині

— Розмір статті: від 3000 символів
— Розділення на h2, h3
— У ТЗ має бути запланований принаймні один список
— Сформуй ТЗ для статті, відповідно до EEAT Google

Ключові слова:
Дитячі книги
Купити книги для дітей
Книжковий магазин для дітей
Навчальні книги для дітей
Казки для дітей
найкращі казки читати
зарубіжна казка
казки для дітей 10 років читати
казки зарубіжних письменників
казки про вовків
казки для новонароджених

ChatGPT сформує технічне завдання для копірайтера, з детальним описом кожного розділу та порадами для написання статті. Не забудьте замінити ключові слова, відповідно до вашої тематики.

Як розробити ТЗ для копірайтера з ChatGPT

5. Створення схеми розмітки з GPT

Структуровані дані, або «схема розмітки» — це частина структурованого коду, яка дозволяє пошуковим системам краще розуміти контент на сторінках, спрощуючи пошук корисної інформації для користувачів.

Коли пошукові системи виявляють сайті розмітку схеми, вони можуть надавати виводити розширені результати пошуку або сніппети. Наприклад, при пошуку «дитячі книги у Києві» результат може включати не лише список книг, а й додаткову інформацію, таку як вік, для якого призначено книгу, тематику, відгуки читачів та місця продажу.

ChatGPT може допомогти з генерацією розмітки, щоб потім інтегрувати її в код сайту. Однак цю розмітку всерівно потрібно буде перевірити на відповідність тематиці сайту та помилки.

Скористайся промптом:

Згенеруй розмітку меню структурованих даних для інтернет-магазину дитячих книжок у Києві.

 Створення схеми розмітки з GPT

6. Генерація мапи сайтів

Карта сайту — це файл, що виконує роль інструкції для пошукових систем, дозволяючи їм ефективно сканувати, знаходити та індексувати вміст сайту. Вона важлива для великих сайтів, сайтів з об’ємними архівами або тих, що мають багато зовнішніх посилань.

ChatGPT може допомогти з генерацією XML-карти сайту, проте цей процес вимагає від експерта переліку URL-адрес сторінок.

Використайте промпт:

Створіть правильну XML-карту сайту, яка включає наступні URL-адреси:
https://childbook.ua/
https://www.childbook.ua/collection/
https://www.childbook.ua/pricing/
https://www.childbook.ua/about/
https://www.childbook.ua/blog/

В результаті отримаєте не лише саму карту сайту, а й метадані для кожної сторінки, такі як час останнього оновлення, частоту змін та пріоритетність сторінки. Ця інформація допомагає пошуковим системам краще розуміти структуру вашого сайту та пріоритетизувати сканування вмісту.

Генерація мапи сайтів

7. Формування FAQ для сайту та статей

Запитання FAQ можуть виводитися у сніпети та розширені відповіді, тому варто додавати їх у статті, але якщо ідей для цього немає — можна скористатися відповідним промптом для ChatGPT.

Сформуй список FAQ на 10 запитань для інтернет-магазину дитячих книжок, на тему «дитячі книжки з казками».

Як створити метатеги title та description з GPT

У промпті можна замінити для чого потрібне FAQ, а також тематику, щоб спрямувати ШІ на потрібну тему. У результаті буде готове FAQ, яке можна трохи адаптувати та розмістити на сайті, або у статті.

8. Як створити метатеги title та description з GPT

ШІ можна навчити створювати непогані метатеги, однак їх потрібно перевіряти на відповідність ключовим словам та порівнювати з конкурентами. Оскільки іноді ChatGPT може видавати не релевантні запити, які не враховують особливостей сайту та його ToV.

Для генерації title можна використати цей промпт:

Сформуй 5 варіантів title для сторінки з дитячими книжками казок мого інтернет-магазину childrenbook у Києві.

Дотримуйся вимог:
— Використовуй елементи B.R.A.V.E. для збільшення кількості кліків, забезпечення унікальності та галузевої релевантності.
— Включи до Title дужки та цифри для залучення.
— Дотримуйся специфіки SEO, title не повинен бути довшим за 80 символів.

Приклади:
Казки для дітей: купити книги казок, збірки дитячих казок українською мовою – [Назва магазину]
Казки, купити книги з казками у [Назва магазину], з розділу дитяча література.

Як створити метатеги title та description з GPT

ChatGPT видав не найкращі варіанти, проте з ними можна працювати далі й оптимізувати під свої запити, відповідно до ToV сайту, який потребує title. Для того, щоб покращити результат, можна додати ключові слова, які обовʼязково потрібно вжити у Title.

Для генерації description можна використати цей промпт:

Сформуй 5 варіантів description для сторінки з дитячими книжками казок для інтернет-магазину childrenbook у Києві.

Дотримуйся вимог:
— Включи до description Emoji для залучення, але не використовуй їх на початку.
— Дотримуйся специфіки SEO, description до 120 символів.
— description має бути конверсійним без води, містити ключі: купити, інтернет-магазин, ціни, доставка.

Приклади:
Купити казки для дітей [назва магазину] в Україні. ❤️ Чудовий вибір книжок казок українською мовою в інтернет-магазині [назва магазину] ⚡ Приємні ціни на весь асортимент.
ᐉ Купити книги казки для дітей та малюків в інтернет-магазині [назва магазину] 👈. Замовте найкращі казки онлайн 📖. Вигідні ціни та швидка доставка ⚡

Як створити метатеги title та description з GPT

Перед тим, як задавати промпти на title та description, потрібно проаналізувати видачу та підгледіти декілька з них у конкурентів. Це допоможе зробити відповіді ChatGPT персоналізованішими.

9. Формування контент-плану для покращення SEO сайту

Окрім ТЗ для копірайтера, GPT може розробити також повноцінний контент-план для покращення SEO, якщо надати йому всі необхідні для цього дані. Вам знадобляться ключі, а також пояснення загального виду контент-плану і його тематики.

Скористайтеся prompt для розробки контент-плану:

Сформуй контент-план із 20 статей для блогу інтернет-магазину childrenbooks, який продає книжки для дітей різної тематики для віку від 0 до 14 років. Статті мають розподілятися за категоріями: рецензії, поради для батьків і дітей, підбірки книг, цікаві статті для дозвілля пов’язані з книжками. Усі статті мають відповідати EEAT Google.

Використовуй ключі:
розмальовка принцеси роздрукувати
розмальовки принцеси роздрукувати
вірші про війну для дітей короткі
дитячі пісні про дружбу скачати безкоштовно
найкращі казки читати
зарубіжна казка
казки для дітей 10 років читати
зарубіжні казки
вірші для дітей 9 10 років
казки зарубіжних письменників
казки про вовків
дитячі пісні про дружбу на українській мові скачати безкоштовно
казки для новонароджених
дитячі розмальовки скачати
пісні про дружбу скачати
вірші про війну для дітей короткі 2022
казки про принцес дісней читати
загадки для дітей українською
казки для найменших читати
вірші для дітей 10 років

Формування контент-плану для покращення SEO сайту

Окрім ключів, до промпту можна додати теми статей, які гарно ранжуються у конкурентів. І таким чином зібрати контент-план для старту блогу або для його подальшого розвитку.

10. Пошук LSI для контенту

ChatGPT також може допомогти згенерувати ключові слова LSI, даючи пропозиції та розширюючи варіації ключових слів для статей чи сторінок.

Термін LSI відображає суть використання латентного семантичного індексування (LSI) для покращення SEO, а саме — збагачення тексту синонімами та тематично пов’язаними словами для поліпшення його релевантності до запитів пошуку.

Використайте промпт:

Я пишу статтю у блог інтернет-магазину з дитячими книжками на тему «Найкращі книжки для дітей з ілюстраціями в 2024 році». Я вже включив основне ключове слово — Найкращі книжки для дітей з ілюстраціями.

Тепер запропонуй список з 10 ключових слів LSI, які варто природно інтегрувати в контент, щоб зробити його більш повним і SEO-оптимізованим.

ШІ згенерує список LSI, які можна використати у контенті. Однак радимо перевірити ці слова додатково, щоб виключити сміттєві поєднання.

Формування контент-плану для покращення SEO сайту

Сподіваємося, що ці промпти, ідеї та поради допоможуть оптимізувати свій час. Зважайте, що хоч ChatGPT є цікавим інструментом, який може покращити продуктивність, у нього є і свої мінуси. Не потрібно повноцінно довіряти йому у роботі з SEO, якщо хочете досягти результатів.

Якщо було цікаво, підписуйтеся на наш телеграм-канал Inweb — там ми збираємо усі цікаві статті та інструкції, а також новини зі світу digital та корисні кейси від нашої агенції.