10 міфів про QR- код

QR-коди — новий етап інформаційної революції? Останнім часом вони з’являються буквально всюди. Подібні елементи часто використовуються хибно. Сьогодні хочемо розповісти 10 головних похибок щодо QR-кодів — за допомогою експерта мобільних технологій Терренса Єдена (Великобританія).

1. QR-коди можуть містити лише веб-адреси

Дійсно, в більшості випадків QR-коди використовуються для передачі URL-ів, але фактично вони можуть містити будь-якій текст. Це означає, що ви можете пересилати з їх допомогою листи, текстові повідомлення, географічні локації, логіни до WiFi або навіть здійснювати телефонні дзвінки.

2. Ніхто не сканує QR-коди

Існує думка, що QR-коди створюються окремими маркетологами-ентузіастами, але їх ніхто не використовує. Офіційну статистику знайти складно, але QR-коди Державної Транспортної організації Лондона щомісяця сканують понад 10 тисяч осіб. інформація від QRpedia, встановлена в музеях Миро зчитується понад 12 тисяч разів.

3. Згодом візуальне розпізнавання зробить QR-коди «пережитком минулого»

Хіба це не чудово — навести ваш телефон на постер і отримати всю текстову інфу на екрані? Поки це досить дорого і не зовсім практично. Крім того, комп’ютери все ще не вміють розрізняти символи «1» (одиниця), «l» (маленька L) і «I» (заголовна i), «0» і «О». А це означає, що найближчим часом QR-коди залишаться актуальними.

4. NFC витіснить QR-коди

Оооох, NFC: йому пророкують очолити революцію в мобільному світі, від якої, як упевнені прихильники цієї технології, нас відділяють кілька років. Так, кілька років — але не до повної перемоги NFC, а повної поразки: їй просто нікуди розвиватися. Зустріти спеціальну для цієї системи гарнітуру — велика рідкість, а її вартість також дуже висока. Водночас QR-код зрозумілий для кожного смартфона, створення самих кодів дуже дешево.

5. QR-коди легко «ламаються»

Пам’ятайте, що навіть після безлічі подряпин ваші CD-диски продовжували працювати? А все через спеціальний захист проти помилок, що дозволяє ігнорувати дрібні пошкодження. QR-коди використовують ту ж технологію: навіть за умови пошкодження 30% коду його інфа все ще буде зчитуватися.

6. QR-коди — це нудно

Створюючи їх, ви можете комбінувати різні кольори й навіть впроваджувати свої логотипи. Головне, як пам’ятаєте, — не зачіпати три основних кутових квадрата.
Зацініть приклади:

cool-qr-examples

7. QR-коди можна перевертати

Ні: ось цього, як раз, робити не можна. І навіть не намагайтеся. Можливо, деякі сканери зможуть прочитати інформацію, але більшість – ні.

8. Для зчитування QR-коду потрібно мобільне або WiFi-підключення

Вам буде потрібно підключення для переходу за посиланням, але не для розпізнання його. Практично кожен сканер дозволяє зберегти просканование посилання, за яким ви можете пройти пізніше, підключившись до мережі.

9. Генерувати QR-коди реально складно

Існує безліч сервісів для швидкого створення QR-кодів:

ZXing
QR Stuff
QR Generator PHP

10. QR-коди дуже просто використовувати

При розумному підході — так. Але це зовсім нова технологія і навіть фахівці ще не повністю навчилися нею користуватися. Так, QR-коди на білбордах знаходяться надто високо, на автобанах — занадто швидко проносяться мимо … сюди ж можна додати коди, що ведуть на немобільні сайти, коди, заховані за іншими об’єктами … Перелік нескінченний.

***

Проте, сьогодні QR-коди проникають в усі сфери бізнесу і верстви населення, їх використання абсолютно безкоштовне і вони досить симпатичні — настільки, що стають новим витком інформаційно революції.