Що показали на WWDC 2024: нові фішки iOS 18, macOS Sequoia, Apple AI, watchOS 11 та AirPods

Що показали на WWDC 2024: нові фішки iOS 18, macOS Sequoia, Apple AI, watchOS 11 та AirPods

Щорічно компанія Apple проводить конференцію для розробників WWDC. На ній демонструють напрацювання для операційних систем та анонсують вихід оновлень — iOS для iPhone, macOS для Mac, watchOS для смартгодинників Apple Watch, а також оновлення для інших пристроїв. Наприклад, цього року покращення отримала фірмова гарнітура змішаної реальності Apple Vision Pro.

Я вже понад пʼять років слідкую за WWDC, тож вирішила зібрати для вас усі найцікавіші цьогорічні анонси. А також детально розповісти, яке значення мав реліз довгоочікуваного Apple AI на конференції розробників.

Найцікавіший анонс — Apple Intelligence

Фото: Найцікавіший анонс — Apple Intelligence

З листопада 2023 року Bloomberg та MacRumors повідомляли про те, що Apple зосереджена на перегонах штучного інтелекту, у яких компанія «пасе задніх», чи принаймні так було до релізу Apple Intelligence на WWDC 2024.

Що відомо про Apple Intelligence:

  • Apple Intelligence працює на базі GPT-4o від OpenAI.
  • Буде доступний на iOS 18, macOS Sequoia та iPadOS 18.
  • Інтегрується в Siri та документи, фото, нотатки, месенджер.

Попри те, що було заявлено, що Apple Intelligence зʼявиться в iOS 18, доступ до нього схоже зможуть отримати тільки iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max. Хоча оновлення прошивки отримають всі смартфони, які отримали iOS 17. Це повʼязано з процесорами Apple Silicon — за словами Apple, тільки вони можуть надати продуктивність, яка необхідна для обробки даних і роботи Apple Intelligence.

Що показали на WWDC 2024: нові фішки iOS 18, macOS Sequoia, Apple AI, watchOS 11 та AirPods

З цікавих можливостей Apple Intelligence:

  • Підсумовування листів та нотаток.
  • Перефразування тексту у листах, нотатках, документах, формування таблиць.
  • Текстовий запис телефонного дзвінка.
  • Пріоритетні повідомлення та листи — система може підіймати наверх листи та повідомлення, які здаватимуться їй важливими.
  • Genmoji — створення персоналізованих Emoji на основі текстових підказок.
  • Створення картинок Image Playground у трьох різних стилях, за текстовими підказками.
  • Створення спогадів (слайдшоу) на вимогу, через штучний інтелект з фото чи відео.

Окремої уваги заслуговує покращена Siri, яку вже давно час було оновити. Найперше, змінився дизайн — замість сфери знизу, Siri тепер зʼявляється сяянням навколо рамок дисплея. Також Siri стала розуміти контекст повідомлення чи тексту.

Вона може зрозуміти, якщо спитати: «Яка погода тут?» У неї можна попросити надати покрокову інструкцію для різних дій з iPhone чи Mac, з нею можна спілкуватися текстом як з GPT.

Siri може відстежувати інформацію на екрані, щоб розуміти, що на ньому відбувається. Якщо при перегляді фільму друг надішле повідомлення з адресою чи нотатку, можна відразу попросити Siri додати цю інформацію до його контакту чи в нотатки.

Що показали на WWDC 2024: нові фішки iOS 18, macOS Sequoia, Apple AI, watchOS 11 та AirPods

При цьому Apple обіцяє повну конфіденційність запитів Apple Intelligence, оскільки вони обробляються в межах пристрою. Також Apple зазначає, що якщо у вас є підписка на GPT, можна буде увійти у свій запис, щоб використовувати платні функції.

AirPods Pro отримали оновлення

Apple вже певний час експериментує з оновленнями для навушників. І цьогорічне є чи не одним з найвдаліших.

Що показали на WWDC 2024: нові фішки iOS 18, macOS Sequoia, Apple AI, watchOS 11 та AirPods

По-перше, після оновлення у власників AirPods Pro 2 та AirPods Max зʼявиться відстеження кивків. Тобто, якщо входить вхідний виклик, не потрібно буде говорити Answered, Ignored — достатньо просто кинути головою «Так» чи «Ні» і навушники приймуть чи відхилять виклик. Функція дуже корисна, якщо немає можливості швидко взяти телефон чи говорити.

Що показали на WWDC 2024: нові фішки iOS 18, macOS Sequoia, Apple AI, watchOS 11 та AirPods

По-друге, Apple покращили ізоляцію голосу. На проморолику компанія показала неймовірну якість звуку з шумного місця, та як це буде насправді, необхідно буде перевірити.

Останнє — підтримка просторового звучання Spatial Audio з динамічним відстеженням голови в іграх. Однак для цього розробник має додати API для гри.

iOS 18: коли вийде, які пристрої підтримуватимуть, нові функції

З року в рік iOS все більше стає схожою на Android. Я нічого не маю проти Android, проте хотілося б поглянути на розвиток iOS, який йшов би своїм шляхом, як це було раніше, а не скопійовані функції, котрі нам демонструють вже який рік. Та про все по черзі.

Які пристрої підтримуватимуть iOS 18

Фото: iOS 18: коли вийде, які пристрої підтримуватимуть, нові функції

Усі пристрої iPhone, які отримали iOS 17, отримають iOS 18. До них відносяться iPhone від XR до iPhone SE 3. Тобто, якщо у вас iPhone XS, iPhone 11, iPhone 12, чи новішої версії — ви зможете оновитися.

Однак, тільки для iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max будуть доступні функції штучного інтелекту Apple. Всі інші зможуть використовувати фішки оновлення, але без найцікавішого — покращеної Siri, генеративних Emoji та іншого.

Дата релізу iOS 18

Фото: iOS 18: коли вийде, які пристрої підтримуватимуть, нові функції

По традиції, Apple від сьогодні випускає бета-версії для розробників (які встановлювати я не раджу, хоч сама користувалася ними 4 роки). У липні будуть доступні публічні бета-версії, які будуть стабільнішими. А у вересні відбудеться масштабний реліз iOS 18, тоді її зможуть завантажити усі, хто матиме підтримуваний пристрій від iPhone XR.

Найцікавіші фішки iOS 18 без AI

Фото: iOS 18: коли вийде, які пристрої підтримуватимуть, нові функції

Розберемося, що отримають усі власники підтримуваних пристроїв, коли оновлять свої смартфони до iOS 18. Я омину функції Apple Intelligence, доступні тільки для iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max, оскільки писала про них вище.

  • Оновлення головного екрану: іконки на головному екрані можна буде розміщувати так, як захочеться. Окрім того, колір іконок можна буде підібрати під стиль головних шпалер. На вибір буде чотири варіанти відображення стилю іконок: автоматичний, темний, світлий, тонований.
    Фото: Які пристрої підтримуватимуть iOS 18
  • Блокування та приховування програм: в iOS 18 можна буде заблокувати програму, щоб доступ до неї отримувався тільки по Face ID | Touch ID. Також програму можна буде додати у теку з прихованими й вона не відображатиметься для сторонніх очей.
    Фото: Блокування та приховування програм
  • Оновлений центр керування: редизайн центру керувань включає округлені іконки, розмір яких можна редагувати. Також центр керування матиме підтеки: музика, дім, вподобані, звʼязок. У них можна буде налаштувати й переглянути відповідні віджети. Як раніше у галереї віджетів, у центрі керування можна буде відкрити галерею елементів керування та додавати/прибирати певні елементи.
    Фото: Які пристрої підтримуватимуть iOS 18
  • Заміна іконок на заблокованому екрані: Apple нарешті дає доступ для того, щоб замінити кнопки на екрані блокування. Ліхтарик можна замінити на нотатки.
    Фото: iOS 18: коли вийде, які пристрої підтримуватимуть, нові функції
  • Редизайн програми Фотографії: змінився пошук, додалися нові теки. Також Apple провела редизайн інтерфейсу, додавши нові можливості для керування альбомами та їх організацією. Наприклад, можна прибрати з перегляду скриншоти.
    Фото: iOS 18: коли вийде, які пристрої підтримуватимуть, нові функції
  • У повідомленнях додали нові ефекти для текстових повідомлень. Також зʼявилося більше статусів для відміток повідомлень і можливість відтермінувати відправку, як у Telegram.
  • Пошта отримала оновлення з теками як у Gmail. Тепер система самостійно фільтрує повідомлення важливі, промоакції та покупки. Зʼявилися згруповані повідомлення від одного відправника, які відображаються в одній теці.
    Фото: iOS 18: коли вийде, які пристрої підтримуватимуть, нові функції
  • Safari може виділяти основне зі сторінок і підкреслювати його, також оновлений режим читання надасть коротку вижимку статті перед тим, як ви розпочнете читання.
  • Новий застосунок з паролями: всі паролі зібрані в одному місці, щоб керувати ними.
  • Квитки на події в гаманці отримали новий вигляд — вони відображаються з красивою картинкою та місять всю інформацію, яка може знадобитися під час пошуку місця.
  • У нотатках доступне розшифровування аудіо, проте поки що тільки англійською мовою і тільки для iPhone від 12 версії. Також у нотатках можна автоматично рахувати показники.
  • Програма Щоденник отримала покращення, у ній зʼявилися графіки та статистика ведення й можливість відразу вказати свій моральний стан.

Також є декілька оновлень, які будуть цікавими не всім. Наприклад, перегляд споживання електроенергії у застосунку Дім — доступний, тільки якщо у вас всі пристрої внесені у програму Дім і працюють на Apple HomeKit.

Оновлення macOS Sequoia — дата релізу та найцікавіші фішки

Фото: Оновлення macOS Sequoia — дата релізу та найцікавіші фішки

Ще один цікавий анонс з WWDC 2024 — оновлення macOS Sequoia. У якому теж будуть покращення з Apple AI, доступні для пристроїв на Apple Silicone.

Які Mac отримають macOS Sequoia та коли вийде оновлення

Оновлення вийде пізніше цієї осені. І попри те, що бета-версія macOS Sequoia буде доступною раніше, її я точно не раджу встановлювати, оскільки саме в macOS зазвичай найбільше багів, які виправляють найдовше.

Отримають оновлення наступні Mac:

  • iMac: 2019 та пізніші моделі
  • iMac Pro: 2017 та пізніші моделі
  • Mac Studio 2022
  • MacBook Air: 2020 та пізніші моделі
  • Mac mini: 2018 та пізніші моделі
  • MacBook Pro: 2018 та пізніші моделі
  • Mac Pro: 2019 та пізніші моделі

Які нові функції будуть на macOS Sequoia

  • Віддзеркалення iPhone: дозволяє повністю керувати вашим iPhone прямо з Mac, розширюючи можливості Continuity.
    Оновлення macOS Sequoia — дата релізу та найцікавіші фішки
  • Оновлення Safari: нова функція Highlights для швидкого пошуку інформації на сайтах, оновлений Reader для зручного читання статей і Viewer для центрального відображення відео.
    Оновлення macOS Sequoia — дата релізу та найцікавіші фішки
  • Покращення в іграх: нові ігри Assassin’s Creed Shadows та Frostpunk 2 зʼявляться на Mac, також буде додано Personalized Spatial Audio та Game Mode для покращення продуктивності ігор.
    Оновлення macOS Sequoia — дата релізу та найцікавіші фішки
  • Зручніше розташування вікон: нові способи організації вікон на робочому столі з автоматичними пропозиціями для їх розташування.
  • Оновлення для відеоконференцій: Presenter Preview для попереднього перегляду презентацій, нові фонові зображення для відеодзвінків, підтримка сторонніх додатків, таких як FaceTime та Zoom.
    Оновлення macOS Sequoia — дата релізу та найцікавіші фішки
  • Паролі та безпека: новий застосунок Passwords для зручного доступу до паролів та інших облікових даних, з синхронізацією через iCloud.
  • Оновлення у Messages: нові текстові ефекти та можливість відкладеного відправлення повідомлень.
  • Нові маршрути в Apple Maps: додано туристичні маршрути національними парками США з фільтрами за довжиною, висотою та типом маршруту.
  • Розумні нотатки у Notes: нові функції аудіотранскрипції та підсумування, оновлений калькулятор з історією обчислень та зручним інтерфейсом.

Я пропустила функції Apple AI та покращення Siri, оскільки писали про них у розділі вище.

Цікаві нові функції з оновлення watchOS 11

Фото: Цікаві нові функції з оновлення watchOS 11

Зазвичай watchOS це оновлення, яким цікавляться одиниці. Оскільки поширеність годинників Apple Wacth поки що не така велика, та й багато хто не оновлює їх як от iPhone щороку. Однак, оновлення wactchOS 11 буде цікавим для тих власників Apple Watch, хто активно займається спортом.

Воно буде доступне для годинників від Apple Watch SE 2, Apple Watch 6 та новіше. А реліз відбудеться теж восени цього року.

З нових функцій вас можуть зацікавити:

  • Перекладач: на годиннику доступна функція перекладач, яка підтримує понад 20 мов. Можна скористатися динаміком, щоб відслідкувати речення й перекласти їх.
  • Безпека: можна налаштувати автоматичне сповіщення для близьких, коли ви повернулися додому з тренування, а також орієнтовний маршрут.
  • Віджети з несприятливими умовами, улюбленими піснями, статистикою. Також нові активні віджети для відображення подорожі в Uber чи перебігу тренування.
  • Віджет відстеження перебігу вагітності.
  • Можливість призупинити відстеження кілець активності на тиждень, місяць тощо.
  • Відстеження тренувального навантаження та прогресу.

Інші оновлення: iPadOS 18, visioOS та HomeOS

Серед інших цікавих анонсів — iPad нарешті отримав застосунок калькулятор, якого не було з моменту релізу пристрою. Також оновлення iPad отримає покращене відстеження ручного написання з Apple Pencil та генеративні функції ШІ для моделей з Apple Silicone.

Фото: Що показали на WWDC 2024: нові фішки iOS 18, macOS Sequoia, Apple AI, watchOS 11 та AirPods

Apple Vision Pro отримала перше оновлення прошивки visionOS 2. Воно включає можливість перетворити двовимірні зображення на тривимірні, нові жести, оновлену програму фотографій та фішку з Guest User, щоб можна було дати знайомим спробувати гарнітуру і не скидати її до початкових налаштувань.

А в Home тепер можна додати роботи-пилососи й більше пристроїв. Також ними можна керувати з Siri.

Загальне враження від презентації

Оскільки я вже давно слідкую за витоками про Apple з різних джерел, оновлення не стали для мене чимось новим. Інсайдери до презентації вже розповідали частково про те, що Apple оновить програму з фотографіями, додасть функції ШІ, співпрацюватиме з GPT тощо. Оновлення цікаві, проте, як завжди, більшість з них не зʼявиться з першими релізами. А деякі не будуть доступні для України взагалі, тож вау-ефекту і марних сподівань не плекаємо.

Проте цікаво стежити як компанія із року в рік розвивається, адаптується під нову реальність, яку їй диктує суспільство. Адже раніше все було навпаки й Apple задавала тренди. Зараз же в Купертіно були вимушені піти на співпрацю з OpenAI, щоб тримати планку у сфері штучного інтелекту.

Про автора

Софія Старк
Софія Старк
, Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого