80+ корисних та цікавих Telegram-каналів: на що підписані українці

Навіщо робити чергову підбірку каналів? — спитаєте ви. З 24 лютого багато що змінилося. В рамках очищення інформаційного простору від російського контенту ми пропонуємо перевірити, які цікаві телеграм канали є в україномовному просторі є, та підписатись, якщо якісь з них вас зацікавили.

Попереджаємо: каналів було багато, а з’явилося ще більше, і всіма ділимось! Для зручності українські телеграм канали розділили на такі категорії:

Перед тим як перейти до нашої підбірки, рекомендуємо наш власний Телеграм-канал: Inweb | Стрибай у digital. Тут корисні поради digital-спеціалістам, відверто про досвід, вакансії та опитування.

А тепер – до каналів про книжки.

Книжки

Найкращі Книги з Саморозвитку — цей канал буде корисний бізнесу та маркетологам. Тому, що усі вільні хвилини ми вдосконалюємось та розвиваємось, тренуємось, питаємось бути найкращою версією себе..або мріємо про це за серіалом. Формат посту: обгортка, автор, анотація.

До речі, гарна анотація, вона ж пітч — це вид мистецтва. Якщо не згодні, спробуйте написати анотацію на книгу, яку зараз читаєте.

Ната Заяць, Head of Content Inweb, рекомендує:

Мій улюблений канал, наполегливо раджу:

Непозбувний книгочитун — мені дуже імпонує почуття гумору авторки каналу Тетяни Гонченко. А ще на каналі не тільки рецензії, а ще новини з літературного фронту України, анонси інших каналів, роздуми. Авторка пише тексти, тому веде ще один канал, який буде цікавий копірайтерам. Він так і називається: Завтра здам текст.

Для фанатів читання та бажаючих спілкуватись про книжки даю посилання на багато каналів.

Також Тетяна Гонченко від себе рекомендує такі літературні канали без поширення посилань на незаконне скачування або піратство:

Крадійка книжок – рецензії, характеристики та особисті враження авторки від книжок.

Читай, krw, книжки️ 📚 – знижки, анонси, перевидання, новини та події літературного осередку України.

Найпопулярніші телеграм-канали у сфері Digital

Назва каналуКатегорія
⚡ Канал Владислава Наумова – SEO🥇 Digital
⚡ Артем Бородатюк🥇 Digital
⚡ єКонтент🥇 Digital
⚡ SEO inside🥇 Digital

Digital

Segeda про маркетинг, SMM та Instagram – авторський канал маркетолога Жені Сегеди, що вісім років працює маркетологом. Тренди, тенденції, практичні рекомендації та підказки бізнесу – тут багато чого цікавого від спеціалістки. одностайно лайк! Тут є безкоштовні чек-листи для SMM-ників, просування через Tik Tok та Reels, підбірки актуального контенту.

Канал Владислава Наумова – SEO – все про оптимізацію від Head of SEO Inweb. Наразі канал ведеться нерегулярно, але очікуємо нові пости, бо інформація завжди актуальна та корисна для тих, хто планує знайти спеціаліста в SEO або самостійно просувати сайт.

єКонтент – канал про контент-маркетинг українською від Head of Content in Inweb з лайфхаками, порадами, розмірковуваннями, референсами, алгоритмами, корисними посиланнями, інструментами. Тут ділюсь корисними сервісами, статтями, подіями.

УТП, і у мене – все про маркетинг, комунікації, стратегії, особистий бренд.

Будні піарника – канал піарника Романа Загорняка, де він ділиться класною та трешовою рекламою, а також пропонує аудиторії вирішити, що перед ними – скарб чи ні.

канал піарника Романа Загорняка

Таргет – авторський канал для таргетологів і підприємців про рекламу TikTok Ads.

Трюки таргетолога – відібрані сервіси для таргетологів, маркетологів, SMM-спеціалістів. До речі, тут можна запропонувати сервіс і його опублікують.

Тре́нди, бре́нди… в Україні – тут про новини сучасного українського бізнесу. Інновації, креатив, пропозиції, бізнес-гумор, а також дослідження тенденцій, порівняння. Найчастіше – це репости з інших каналів. Також ви тут знайдете майстер-класи, курси, стажування – все, що стосується розвитку. Якщо не маєте бажання підписуватись на багато каналів, цей збере вам цікаву інформацію.

Затишний маркетинг – це “канал маркетологині з України”, і тут багато цікавих вакансій, які рекомендує сама авторка, а також посилання на корисні заходи, матеріали і підбірки сервісів, що можуть знадобитися українському маркетологу. Сама вона, до речі, працює на міжнародному ринку.

Webmagic – adwords, ppc, веб-аналітика, google, GTM – ну просто все про контекстну рекламу для спеціалістів різного рівня.

WebAnalytics – канал про розвиток веб-аналітики: апдейти аналітичних продуктів, цікаві статті з вирішення популярних аналітичних задач та про те, як працює і змінюється трекінг в інтернеті. Зверніть увагу, тому що канал ведуть практики. Вони підмічають цікавинки та діляться корисним. Крім того, вони створюють контент для YouTube спільно з іншими експертами та анонсують його тут.

WebAnalytics

Devaka Talk – той, хто робить або чув про SEO, обов’язково чув про українського магістра Hard SEO Сергія Кокшарова, він же Devaka. Крутий практик у своєму каналі ділиться знаннями та корисними інтерв’ю з його участю. Цікаво, що зараз в каналі “ера GPT Chat”, і Сергій активно цікавиться його можливостями.

Devaka Talk

Автор навіть створює меми на цю тему. Так що нудно тут точно не буде.

Devaka Talk мем

SEO inside – автор В’ячеслав Вареня пише про новини, цікавинки, досвід у сфері оптимізації. Останнім часом є багато постів про те, як GhatGPT може полегшити життя SEO-спеціалісту, наприклад, в лінкбілдінгу.

Скромний маркетолог — авторський канал засновника digital-агенції Rezart Ігора Головко. Він дарує покрокову інструкцію з налаштування реклами. На каналі є кілька рубрик, що мають свої хештеги – #база, #зберігай, #інструкція, #щонового, #rezart.

БЛІЦ — канал про комунікації, для медійників, піарників та маркетологів. Тут публікують вакансії, анонси івентів, класні та зашкварні кейси.

Creativeness — тут публікують ідеї вдалого ситуативного маркетингу, механіки, що підіймають охоплення, приклади донесення цінностей бренду. Сторіс, рілс, Тікток та особисті блоги.

Creativeness

Таргет, пане — авторський канал таргетолога, де зібрані особистий досвід, експертна думка, новини та поради для бізнесу у поточних реаліях. Серед усього, на каналі також є підбірка каналів про освіту, кар’єру та вивчення іноземних мов.

iSIGHT — канал диджитал та ІТ-новин з усього світу та України. Зручно і цікаво, що читачі мають змогу не тільки писати коментарі, а й голосувати реакціями на публікації.

iSIGHT

Шось на зрозумілому — авторський канал бренд-стратега, режисера презентацій. Він розповідає як відчуває та знає про комунікації, маркетинг, презентації та інколи про дизайн доступною та простою мовою.

Шось на зрозумілому

Можливо, саме тому публікації мають чудовий відгук в підписників. Наприклад, дискусія під фото реклами:

дискусія під фото реклами

Бізнес

Артем Бородатюк – особистий канал засновника Netpeak Group, тобто 20 IT-компаній. Спостереження, цікавинки, інсайти одного з найпомітніших і успішних бізнесменів сучасної України.

Dubilet – канал співзасновника monobank, koto, smartass, Checkbox, Finmap, Dobrozem. Яскравий приклад сучасного українського бізнесмена з розумінням соціальної відповідальності.

ОГо! – канал діючого співзнасновника monobank, Олега Гороховського. Тут не тільки новини банку, а й особисті роздуми автора, звичайно ж експерименти з ChatGPT, збори на ЗСУ та рефлексії на білябізнесові теми.

Sad But True | Андрій Чумаченко – канал співзасновника Netpeak. Канал досвідченого практика, який охоче ділиться з аудиторією своїми знаннями. Якщо ви починаєте чи розвиваєте свій бізнес, хочете бути в курсі тенденцій українського бізнес-простору, підписуйтесь обов’язково.

Бегущий банкир – назва ще збереглася російською, але автор пише свої пости українською. Це канал Андрія Оністрата про мотивацію спорт, бізнес досягнення цілей та баланс життя. Він підмічає цікаві деталі з різних галузей, що дає більш широке розуміння ситуації в Україні навіть небізнесмену.

Ідеї для Вашого Бізнесу — цей канал читають 50823 підписника, яки займаються бізнесом, або мріють про це. Для тих, хто думає чи варто вкладати гроші та зусилля у створення власного каналу це знак: народу багато! Українці обожнюють Телеграм.

Формат посту — коротенька анотація про що саме йдеться та посилання на корисний контент у Телеграм-форматі.

коротенька анотація про що саме йдеться та посилання на корисний контент

Український бізнес — канал з новинами, яки стосуються бізнесу в Україні та світі. Хтось дбайливо відбирає новини та коротко переказує. Схоже на ньюслеттерінг. Якщо немає часу читати декілька джерел, це для вас.

Про Бізнес, стартапи, IT — самі про себе пишуть так: «Канал, який замінить тобі всі сайти та ресурси, про бізнес, маркетинг, інвестиції, IT». Якщо дізнатись, обіцянка-цяцянка, або правда, варто почитати. Але модель така сама: новинний дайджест.

Reinish Sales – ще один авторський канал, на цей раз Іллі Рейніша, управляючого партнера освітньої платформи Laba. Тут про тренди, інструменти, історії, а також багато практичного досвіду. Автор пише на каналі російською. Сподіваємось, буде і українська версія невдовзі.

Алло, це HOSTiQ?  — канал команди хостинг-компанії, яка ділиться досвідом створення, розміщення та просування сайтів. В каналі також знайдете корисні поради та кейси про SEO, безпеку та аналітику онлайн-бізнесу. А кіноогляди, меми та поради книжок занурять в атмосферу digital-тусовки.

Дизайн

Дизайн-борщ — справжній клондайк для дизайнера. Новини, референси, обговорення, посилання на корисні статті, це все чудовою українською. Авторка веде курс про історію українського дизайну, викладає в УКУ та Projector.

Сама склепала — цей канал російською мовою. Авторка — українка, богиня (це не сарказм) крутезних презентацій. А це маст хев для маркетолога, згодні? Тому уважно читайте, що саме пише Марія Леоненко. Ваші презентації оцінять, точно кажемо.

Telegraf.Design — око відпочиває, душа надихається. Журнал про український та світовий дизайн.

Не боги горшки ліплять — обнадійлива назва каналу тішить. Справді, як би ще міг назвати свій канал …Юра Опаренко — продуктовий дизайнер у лондонському офісі Facebook. Це для людей, яки хочуть дізнатись про дизайн, стартапи та як побудувати свою кар’єру. Дуже просто та багато цікавого.

Бонус: поки шукала для вас цікавезні канали, знайшла канал про те, як заробляти на Телеграм-каналах. Автор обіцяє навчити. Чому б ні? До того ж Telegram підходить для багатьох ніш як додатковий канал просування.

Тому вчимось разом тут: Блог українського адміна

Робота

Є контакт – український Telegram-канал для пошуку та розміщення вакансій зі сфери digital, який створила Даша Андреєва, SMM-спеціаліст. Щодня команда тут актуальні вакансії, більшу частину з яких Даша та її команда отримують напряму від роботодавців. Тобто кожна вакансія перевірена, але будьте пильні – відгуків на ці вакансії завжди дуже багато, про що Даша неодноразово писала на своїй Facebook-сторінці, що насправді дуже круто у наших реаліях.

Даша Андреєва, SMM-спеціаліст

Є візитка – а це свіженький канал від тієї ж Даші Андреєвої, але вже з резюме спеціалістів – сммників, дизайнерів, таргетологів, маркетологів, копірайтерів, фотографі та інших спеціалістів. Тут в кожного кандидата такий пост-картка з основними даними та посиланням на портфоліо:

Є візитка

Робота | Вакансії України | A-Play – вакансії та дайджести від українських та міжнародних компаній у сфері продажів, маркетингу, рекрутингу, а також підбір офісного персоналу і особистих помічників. Часто рівень оплати вказано одразу в описі вакансії – зручно та чесно.

В стиле digital – як слідує з опису каналу, тут ми знайдемо найцікавіші вакансії з digital світу для SMM-спеціалістів, копірайтерів, стратегів, комунікаційних менеджерів, дизайнерів та креативників. Наприклад, одна з останніх вакансій від організації UAnimals, що займається порятунком тварин із будь-яких надскладних умов:

В стиле digital

Women UA – канал про кар’єру для жінок, можливостi та менторство. Тут є вакансії та можливості в різних сферах, а також безплатні заходи для жінок. Наприклад, такі:

Women UA

Освіта

Просвіта – безкоштовна онлайн освіта – канал для навчання та саморозвитку, де публікуються рекомендації на освітні курси, уроки, лекції, відео та переклади.

FreeForUA – канал, в якому зібрані всі курси та ресурси для українців. Тут ви знайдете всі акційні пропозиції, безкоштовні курси, безоплатні міжнародні гранти та доступні ресурси, які допоможуть здобути та вдосконалити знання.

Чекліст Грушевського – канал про історичні міфи, пропагандистські фальсифікації та невідоме українське минуле. Попасти сюди можна тільки за посиланням-запрошенням. Тут виходить кілька цікавих постів на день.

PSYSK — Сучасний стоїцизм – канал розповідає про шлях до гармонійного життя через практики стоїцизму, усвідомленості та раціональності. Це сучасна філософія того, як відрізняти те, на що можна вплинути, і те, на що – ні. Корисно в складних психологічних умовах війни та певних обмежень.

Здорове життя

NataliiaGotsii – це спортивний Telegram-канал топ-моделі Наталії Гоций. Авторка веде його російською. Викладає відео тренувань, рекомендує музику для них і спілкується з підписниками після тренувань для відслідковування відчуттів. Якщо вам складно тренуватись на самоті, такий формат вам може допомогти.

Дзен, гантелі і рік Перемоги – авторка позиціонує канал як той, що несе фізичну культуру френдлі до людини. Називає себе тренеркою мід-сайз та ділиться своєю кваліфікацією. На каналі багато інформації щодо саме психології фізичних навантажень і того, як змінити своє життя в бік більшої активності та полюбити спорт.

Дзен, гантелі і рік Перемоги

Криптовалюти

ForkLog UA – журнал про криптовалюти, блокчейн та біткоїн. Цифрова економіка українською. Дайджест новин у будні дні публікується о 20:00 за київським часом.

Михаил Чобанян – особистий блог засновника KUNA.FAMILY. Автор обіцяє геополітику, геоэкономіку, геостратегію в описі каналу. Є також про аналітику ринку криптовалют.

COINPAY – офіційний Telegram-канал однойменної платформи. Автори викладають актуальну інформацію щодо всіх нововведень та змін, а також загальні тенденції сфери.

Gagarin News 🇺🇦 Crypto News – також офіційний Телеграм-канал платформи, англійською мовою. Сервіс створений в Україні та ділиться актуальними новинами та змінами у світі крипти.

Англійська мова

Англійська мова – канал для вивчення англійської щодня та покращення знання мови. Цікавий формат з мемами та перекладом жартів. Це завжди короткі пости, що не обтяжують сприйняття інформації. Легкий контент.

канал для вивчення англійської щодня та покращення знання мови

Також є пости с правильною вимовою і прихованим текстом, який можна зробити видимим за бажанням:

Також є пости с правильною вимовою і прихованим текстом, який можна зробити видимим за бажанням

Англійська мова 🇬🇧 – канал, що публікує підбірки слів за темами, ідіоми та правильне використання окремих фраз.

Speak up | Англійська мова – вивчення англійської в форматі опитувань та інтерактивів, також легкий контент та зручний для сприйняття навіть тими, у кого мінімальний рівень англійської мови.

АНГЛІЙСЬКА МОВА ДЛЯ ВИЖИВАННЯ – авторка, Вікторія Власова, позиціонує канал для українців, які евакуювались у англомовні країни. Тут є матеріали до уроків, і не прості – наприклад, на одному з таких за основу береться промова Президента України Володимира Зеленського, у парламенті Британії, з розбором його лексики.

канал для українців, які евакуювались в англомовні країни

Українська мова

Українська мова 🇺🇦 – найбільший канал з вивчення української мови з короткими опитуваннями, де одразу можна дізнатися правильну відповідь. А якщо ж вона невірна, ви побачите правило з поясненням. Дуже зручно і не займає багато часу на засвоєння.

Українська мова 🇺🇦

Correctarium — Українська мова – поради з української мови від фахівців-мовознавців з детальними поясненнями та прикладами.

Якщо ви націлені максимально покращити свій рівень володіння українською мовою, дуже рекомендуємо сторінку редакторки Ольги Васильєвої. На жаль, у неї немає Телеграм-каналу – тільки сторінка на Facebook, але якість контенту настільки висока, що можна створити собі акаунт лише для слідкування за її дописами. Приклади актуальні, ненудні та дійсно цікаві:

сторінку редакторки Ольги Васильєвої

Мовна база – канал авторки й редакторки Олі Клюєвої. Тут кожна публікація – це база, ґрунт і скраб одночасно. І ще милий кавунячий дизайн. Одностайно рекомендуємо підписатись та плекати свою українську разом з Олею!

Війна: аналітика, меми, шлях до перемоги

Аналітика: переклади і першоджерела – канал групи перекладачів, які знаходять та публікують аналітичні матеріали, що стосуються актуальних для України тем.

Фродо і Мордор – канал російською мовою про те, “до чого привела рашку політика російського фюрера путіна та які наслідки її очікують” та “про те, як істерять та бісяться пропагандони, коли усвідомлюють, в яку безодню летить рашка”.

Жмурінформбюро💙💛 – канал лейтенанта Збройних сил України, тренера-інструктора Національної поліції України, Кирила Недрі. Він щодня пише актуальні сводки з фронту в саркастичному стилі. Якщо всюди зрада і руки опускаються, вам сюди за щоденною порцією оптимізму та наших перемог. Тут навіть є відповідь на питання “Коли чекати наступ?”.

наступ

Орестократія – авторський канал Ореста Сохара, шеф-редактора Obozrevatel, з аналітичними матеріалами.

Александр Коваленко – військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив”, він же “Злий одесит”.

Гаджети: огляди та продаж

АЛЛО – офіційний канал компанії Алло — новини, акції, огляди, спецпропозиції, анпакінг та подкасти. Окрім реклами конкретних товарів з асортименту, тут також багато рекомендацій, лайфхаків і корисної інформації.

andro-price (Aliexpress) – всі знижки на актуальні для України товари з відомого всім маркетплейсу, а також товари самої компанії.

Розвиток та технології

#SixArticles – тут експерти з різних сфер дають огляди на статті та самі матеріали на різноманітні теми, актуальні для України та всього світу. Зазвичай це, як слідує з назви, шість статей, але правило не є суворим. Часто можна побачити й більше посилань, якщо тема гаряча.

Технології, медіа та суспільство – все про інформаційні технології, а також огляди, аналітика, інсайти та експертні думки. Достатньо авторського контенту, в тому числі про актуальний ChatGPT.

Кіно

Кіновсесвіт – інформація, трейлери, анонси про фільми в Україні та українською, а також меми і цікаві факти, новини про кіноакторів і нові стрічки.

Кіновсесвіт

Загін Кіноманів – все цікаве про кіно та новинки. Тут також є посилання на YouTube-канал, де є цікаві огляди на українське та російське кіно, що намагається або намагалось зобразити Україну, старі шоу с українського ТБ та світові фільми, що згадують нашу країну. Цікаво, унікально, патріотично.

Vertigo – українське медіа про кіно, серіали, комікси, відеоігри та попкультуру загалом.

Українські ЗМІ

Ukraine NOW – верифікований Телеграм-канал про події в Україні. Тут і термінові новини, і аналітика, і вижимка з найважливіших подій і звернень перших облич України та інших країн світу. Все актуально та оперативно.

Perepichka NEWS – оперативне оновлення та новини України та світу. Доволі великий канал з непоганою репутацією.

hromadske – канал відомого ЗМІ з оперативними новинами про війну та інші події в Україні. Чесно та неупереджено.

Лачен пише – канал відомого блогера, а тепер і волонтера, – Ігора Лаченкова. Тут же він проводить свої мегарезультативні збори на допомогу ЗСУ. Багато інформації подається без оцінки, але іноді можна зустріти гострий коментар до новин про нашого ворога.

Подорожі

Подорожуймо Україною – цікаві та незвичайні місця в Україні з фотографіями та описами. Яскравий канал, де можна не тільки знайти, куди поїхати, а й просто помріяти на майбутнє.

dovkola (ех Ветер дует) – медіа про подорожі з дешевими квитками, варіантами розміщень, новинами та підбірками цікавих місць для відпочинку.

Чи всі це корисні телеграм канали? Звісно ні! Тому діліться тими телеграм каналами українською, на які ви підписані і яким довіряєте, а ми додамо їх у наш перелік! Так зробимо підбірку цікавих, корисних та чесних Телеграм-каналів України. А поки що підписуйтесь на канал Inweb в Телеграмі! Тут все про розвиток бізнесу, просування сайту, кейси та поради.