Як просувати інтернет-магазин книг за допомогою диджиталу

Як просувати інтернет-магазин книг за допомогою диджиталу

Попри те, що все більше книг виходять в електронному вигляді, люди продовжують купувати паперові книжки. Тому книгарні та інтернет-магазини книг в Україні демонструють ріст органічного трафіку, згідно з даними Serpstat. А на фестивалі «Книжковій країні» у 2024 році за три дні продали близько 85 000 книг, згідно з даними Forbes.

Тож сфера книжкових магазинів, кавʼярень-книгарень та бібліотек для просування у digital — актуальна для розгляду.

Ми дослухалися до результатів опитування серед читачів нашого телеграм-каналу і вирішили підготувати комплексний матеріал, який допоможе розібратися з нюансами, трендами та важливими аспектами просування книжкового магазину у диджиталі.


Це вже третій матеріал формату інсайту у медіа Inweb. У попередніх ми розглянули як просувати бʼюті-сферу та як просувати інтернет-магазин одягу та взуття.


Чи читають українці, мовою статистики

За даними дослідження Info Sapiens у 2023 році щоденне читання книжок (включно з прослуховуванням аудіокнижок) серед українців зросло більше ніж удвічі: з 8% у 2020 році до 17% у 2023 році.

Це ж дослідження демонструє наступні показники зацікавленості українців у форматах.

Фото: Як просувати інтернет-магазин книг за допомогою диджиталу

Найчастішими місцями покупки книг, у дослідженні, респонденти вказували спеціалізовані книгарні (41%), книжкові сайти або сайти видавництв (22%), неспеціалізовані магазини (17%).

Фото: Як просувати інтернет-магазин книг за допомогою диджиталу

Серед уподобань у читанні українців лідирують сучасні романи (15%), фантастика та фентезі (14%), а також книжки з психології та саморозвитку (10%).

Фото: Як просувати інтернет-магазин книг за допомогою диджиталу

Ріст зацікавленості українців у читанні демонструє й органічний трафік найпопулярніших інтернет-магазинів в Україні, за даними Serpstat.

Фото: Як просувати інтернет-магазин книг за допомогою диджиталу
Трафік інтернет-магазину Yakaboo.
Фото: Як просувати інтернет-магазин книг за допомогою диджиталу
Трафік інтернет-магазину «Книгарня “Є”».
Фото: Як просувати інтернет-магазин книг за допомогою диджиталу
Трафік інтернет-магазину «КСД».
Фото: Як просувати інтернет-магазин книг за допомогою диджиталу
Трафік інтернет-магазину Readeat.

Ще трохи цифр для демонстрації того, що українці читають:

  • Загальний наклад книги «Колонія» українського автора Макса Кідрука склав 44 тис. примірників.
  • За один день КСД продали 12 000 примірників видання фентезі «Залізне полумʼя».
  • Фестиваль «Книжкова країна» у Києві у 2024 році зібрав понад 68 000 гостей, за підрахунками організаторів.
На глобальному ринку, зростання інтернет-магазинів книг та сервісів прогнозується на рівні 5.8% щорічно з 2020 по 2027 рік, з обсягом ринку, який досягне приблизно 27,8 мільярдів доларів США до 2027 року.

Особливості просування інтернет-магазинів книг

Кожен бізнес має свої особливості й інтернет-магазини книг — не виключення.

Фото: Особливості просування інтернет-магазинів книг

До цих особливостей можна віднести:

  • Високу конкуренцію серед прямих та непрямих конкурентів.
  • Нюанси із авторським правом, потреба узгоджень умов продажу з авторами та видавництвами.
  • Швидка зміна уподобань серед читачів.
  • Залучення клієнтів та необхідність виділитися серед конкурентів.
  • Проблеми з передзамовленнями: демонстрація, обробка, фіксація, комунікація тощо.
  • Складнощі з SEO для книжкових назв (може бути мало ключів та інтентів).
  • Створення релевантного контенту для кожної з аудиторій.
  • Реалізація книг, які погано продаються.

Висока конкуренція в цій галузі є одним із основних викликів для нових та малих магазинів, які намагаються зайняти свою ланку на ринку. Ця конкуренція включає як прямих, так і непрямих конкурентів.

Прямі конкуренти — це інші магазини книг, які продають схожу продукцію. Лідери Yakaboo, «Книгарня “Є”», КСД домінують завдяки своїм ресурсам, наявності видавництв, здатності надавати нижчі ціни, широкий асортимент та кращі умови доставки. Вони також мають перевагу завдяки вже встановленим брендам і довірі споживачів.

Непрямі конкуренти включають платформи, які не спеціалізуються виключно на книгах, але пропонують їх як частину ширшого асортименту продукції. Це можуть бути кінотеатри та сервіси перегляду серіалів, які пропонують конкурентну пропозицію — переглянути фільм чи серіал замість книги. Також до цієї категорії можна віднести платформи, що надають електронні книги або аудіокниги.

Малим інтернет-магазинам часто важко конкурувати з великими рітейлерами щодо цін через менші об’єми закупівель і вищі оперативні витрати. Магазини без видавництв не можуть пропонувати нижчі ціни й часто отримують книги пізніше. А магазини на базі видавництв стикаються з проблемами правильного просування, великими витратами та проблемами з комунікацією.

Щоб боротися з конкурентами, можна зосередитися на специфічній сфері або жанрі, який важко знайти на більших платформах. Це може бути фокус на українських авторах, спеціалізованих жанрах, таких як наукова фантастика (як робить видавництво «Бородатий Тамарин») чи пропозиції унікального мерчу з книг, лімітованих видань, артбуків тощо.

Також важко домогтися високої видимості в пошукових системах без значних інвестицій в SEO і маркетинг. У плані SEO можуть виникнути труднощі з формуванням назв для книг, створенням релевантного контенту, оскільки він вимагатиме багато ресурсу. Тут може допомогти команда диджитал-агенції, або правильно сформований штат SEO-спеціалістів та контент-мейкерів, які застосовують штучний інтелект для оптимізації роботи.

Великі компанії, як от КСД та Yakaboo мають можливість вести масштабні маркетингові кампанії та залучати клієнтів через різноманітні канали, в той час, як малі магазини мають обмежені ресурси і їх потрібно розподіляти між найактуальнішими каналами.

Залучення та утримання клієнтів є особливо важливим у сфері високої конкуренції, але створення лояльності вимагає часу та ресурсів, що можуть бути обмежені для малого бізнесу.

Тренди на просування інтернет-магазину книг у 2024 році

Фото: Як просувати інтернет-магазин книг за допомогою диджиталу
Головним трендом для українських інтернет-магазинів книг є відмова від російськомовних видань та авторів, а також відмова від розміщення в магазинах книг авторів, які не підтримують Україну чи висловлювалися у підтримку рф.

Таке рішення цілком свідоме і виправдане, оскільки за наявність подібної літератури можна схопити хвилю хейту у соцмережах, яка підірве лояльність.

Говорячи про інші тренди, інтернет-магазину книг варто зосередитися на здобутті лояльності та побудові комʼюніті серед покупців. Цього можна досягти, розробивши ефективну систему лояльності, вступаючи у діалог з покупцями, ініціюючи активності у соціальних мережах і залучаючи інфлюенсерів.

Для оптимізації реклами та стратегій — залучайте штучний інтелект. Він підходить для пошуку нових ідей, систематизації даних, розробки структури сайту і частково для наповнення сайту. Однак не варто перекладати на ШІ усю роботу p контентом, це може бути погано як для SEO, контент-стратегії, так і підривати лояльність як до роботодавця.

Серед SMM-трендів вже декілька років поспіль тримається тенденція на роботу з інфлюенсерами, а також UGC-спеціалістами. Вона дозволяє охопити більшу аудиторію, отримати впізнаваність та «живі» рекламні креативи. До прикладу, КСД публікує у своїх соцмережах покупців їх книг.

Фото: Тренди на просування інтернет-магазину книг у 2024 році
Набирає популярності тематика самвидаву. Хоч вона завжди була актуальною, наразі є потреба в українських авторах, людям цікаво читати книги українською, а автори — публікуватися.

Тому, якщо є така можливість, реалізуйте на базі магазину платформу, яка допоможе авторам запустити у друк їх книгу. Приклад того, як це реалізували КСД.
Фото: SEO для інтернет-магазину книг: на що звернути увагу

SEO для інтернет-магазину книг: на що звернути увагу

Для того, щоб розповісти про основні моменти роботи з SEO для інтернет-магазину ми залучили експертизу Аліни Іванової, SEO-експертки, яка працювала з Yakaboo в межах проєктів Inweb.

«Якщо ми говоримо про український ринок, основні труднощі, з якими ми стикнулися — це необхідність видалити всю ру-літературу. З боку клієнта були видалені всі категорії, які відповідали цим запитам і проставлені редіректи на інші категорії.

З погляду SEO — це виклик, оскільки мінусуються категорії та трафік, проте це правильно в наших умовах», — повідомляє Аліна.

Під час роботи постійно ведеться моніторинг, навіть якщо автор не є російським, проте він висловився проти України, або потрапив у скандал — таких авторів максимально швидко видаляли. Це теж не найкраща практика для SEO, особливо якщо сторінки вже мали вагу і на них робилося перелінкування, проте це необхідність і кризовий менеджмент.

Також Аліна зазначила: «Ми видаляли зовнішні посилання на авторів, які продемонстрували проросійську позицію. Для нас це були мінус посилання, мінус вага посилкового профілю і це могло нашкодити клієнту, але ці дії необхідно було зробити».

Перед початком просування у диджиталі, Аліна радить розробити правильну структуру сайту, яка буде зручною для покупців. Не можна розпочинати просування магазину без наявності асортименту. Також варто зробити правильне лінкування й почати отримувати зовнішні посилання.

Варто упевнитися, що у структурі сайту правильно прописані категорії, підкатегорії, що створені спеціальні сторінки під авторів, видавництва, серії книг (якщо вони популярні).

Необхідно налаштувати зручну фільтрацію, щоб користувачі могли фільтрувати книги за різними параметрами, такими як ціна, рік видання, мова, видавництво, жанр тощо.

Важливим є формування назв книг, щоб їх правильно індексував Google. Також необхідно пропрацювати блок з рекомендаціями на сайті, який не рідко допомагає підвищити середній чек.

«Книжкова тематика особлива тим, що вам необхідно не просто просувати категорії. Вам необхідно рекламувати й просувати окремі книги, оскільки саме на них буде формуватися запит читача. А для цього необхідно пропрацювати як картки товарів, так і структуру.

Якщо на сайті вже дуже багато книг — можуть виникнути проблеми з індексуванням.Тому необхідно пропрацювати цей момент, продумати як лінкувати категорії та формувати картки товарів, щоб не публікувати пусті товари без опису та характеристик.

Такі картки просто не принесуть результату», — пояснює Аліна.
У SEO для інтернет-магазинів книг багато важливих деталей, тому краще коли над ним працює команда, яка вже мала подібний досвід. Звертайтеся до спеціалістів Inweb для консультації щодо SEO-просування.

Нюанси роботи з PPC для інтернет-магазину книг

Оскільки конкуренція в цій сфері дуже велика, рекламуватися варто через Google Ads та Facebook Ads. Актуальний ремаркетинг, який допомагає «наздоганяти» покупців, а також LaL-аудиторії, на схожих за інтересами потенційних покупців.

Правильний вибір трендових ключових слів є критично важливим для успіху PPC-кампанії. Варто користуватися Google Keyword Planner або Serpstat, щоб знайти релевантні ключові слова з високим пошуковим обсягом.

Рекомендуємо зважати на тенденції, як от це робить Vivat — нещодавно вийшов третій сезон екранізації книги Джулії Куінн «Бріджертони», книгарня запустила анонс про те, що відкриває передзамовлення з -20% на третю книгу цієї серії відразу після релізу. Таким чином скористалася актуальним приводом.

Фото: Нюанси роботи з PPC для інтернет-магазину книг
Зверніть увагу, стаття формувалася до моменту, коли Vivat постраждало від удару рф по друкарні «Фактор Друк», тож умови передзамовлення могли змінитися.

Допомагає в рекламі використання longtali ключових слів, бо дозволяє таргетувати специфічні запити користувачів. Такі ключові слова зазвичай мають меншу конкуренцію та вищу ймовірність конверсії, наприклад «книга про принцесу діану».

Не менш важливо те, як виглядає лендінг, куди веде реклама. Сторінки, на які ведете, мають відповідати запитам користувачів та надавати повну інформацію про книги. Якщо мова про передзамовлення, яке стартує в конкретний час — запропонуйте email-форму, щоб сповістити потім тих, хто зацікавлений у покупці. Так зробили КСД до передзамовлень «Залізного полумʼя».

Фото: Поради та ідеї щодо SMM для магазину книг
Фото: Як просувати інтернет-магазин книг за допомогою диджиталу

Для того, щоб надати експертну думку та інсайти щодо PPC-маркетингу інтернет-магазину книг, ми залучили Олену Сергєєву, PPC Team Lead та Світлану Подруцьку, PPC-спеціалістку агенції диджитал-маркетингу Inweb. Вони працювали з проєктами над просуванням магазинів книг.

— Які основні (небанальні) труднощі можуть виникати чи вникали під час просування інтернет-магазину книг? Поясніть, як ви їх вирішили.

В інтернет-магазинах книг понад 10 тис / 100 тис товарів. І збір семантики під кожну окрему книгу це дуже об’ємний процесс. Частина спеціалістів оминають цей процес, використовуючі динамічні пошукові кампанії, або тільки Performance Max. І хоча пошукові кампанії вимирають, в цій тематиці вони все ще можуть давати гарний результат.

Ми довго думали які спростити процес збору семантики під кожну книгу і зупинилися на інструменті Search Ads 360. Search Ads 360 дозволяє швидко створювати ключові слова та оголошення на основі даних з Merchant Center. За 15 хвилин ви можете створити кампанію з семантикою і оголошенням для 20 тис книжок.

— Чи є зміна тенденцій/трендів на просування інтернет-магазину книг у вашій сфері? Що змінилося за минулий рік?

Нажаль, через події в країні, багато людей наразі проживає в країнах Європи, але вони продовжують читати українські книжки і в 2024 році (січень — червень) попит в європейських країнах виріс на 290%, а дохід при цьому виріс на 221%, порівняно з аналогічним періодом 2023 року. І це тільки по пошукових кампаніях.

— Які базові речі потрібно врахувати інтернет-магазину книг, перш ніж починати просуватися у digital?

Сфера книг висококонкурентна, тому при просуванні треба враховувати асортимент, ціну книжок, наповненість сайту, зручні фільтри та легкий пошук книжок, а також легкість оформлення замовлення. Для ефективної роботи торгових кампаній фід даних має бути пропрацьований та додані всі необхідні атрибути. В нашому випадку пропрацьований фід спростив запуск пошукових кампаній і дозволив охопити користувачів на пошуку.

Важливо також завчасно підготувати сайт до проходження модерації Мерчант центру (Докладніше у довідці Google).

Інтернет-магазини зручно просувати за допомогою торгових кампаній з залученням фіда, користувач одразу бачить книгу по своєму запиту у торговій видачі, її ціну. Коли відбувається клік по оголошенню — користувач вже зацікавлений в придбанні. Важливо додати максимум атрибутів та пропрацювати детально атрибут product_type, це спростить сегментацію товарів в кампаніях та дасть змогу використовувати більш релевантні сигнали та теми для націлення кампанії, а це, своєю чергою, допоможе кампанії знайти зацікавлену аудиторію.
«Несподіванкою було, що люди чекають на новинки. Ми задля тесту запускали окремі кампанії під нові книжки і не чекали від неї трафіку і продажів, але реальність була іншою, люди перезамовляють і купують нові книжки», — зауважують Олена та Світлана.
PPC-стратегія для інтернет-магазину книг — це комплексна робота. Адже важливо враховувати нюанси з ключовими словами, вловлювати тренди, іноді швидко реагувати у межах кризового маркетингу. Тому краще, коли цим комплексно займається команда спеціалістів із релевантним досвідом.

Поради та ідеї щодо SMM для магазину книг

В SMM у 2024 році важливо тримати комунікацію з аудиторією. Це підтвердив випадок з видавництвом «Небо», яке зловило хвилю хейту у соцмережах через затримки передзамовлення книги «Місто півмісяця: Дім неба і подиху».

Фото: Поради та ідеї щодо SMM для магазину книг

Ситуація в Україні нестабільна і ніхто не виключає того, що замовлення можуть затримуватися, є ризики для магазинів і видавництв через обстріли, памʼятаємо про розбомблене видавництво Vivat і друкарню «Фактор-друк». Проте у соцмережах важливо прокомунікувати з аудиторією і пояснити, чому є затримка й подальші кроки.

Популярною тенденцією в SMM для магазинів книг сьогодні є відвідини книжкових виставок, формування книжкових клубів у співпраці з авторами та букток блогерами. Vivat проводить читання та книжкові обговорення популярних книг, така ж практика є у КСД.

Фото: Поради та ідеї щодо SMM для магазину книг
Важливо заохочувати клієнтів залишати рецензії та відгуки про куплені книги, аби формувати UGC.

Згодом ви можете публікувати ці відгуки на своїх сторінках у соціальних мережах і використовувати в рекламі, за згодою авторів. Таким чином реклама у соціальних мережах виглядатиме нативно.
Фото: КСД публікують фото перших покупців книг у своїх соцмережах.

Можна організовувати марафони і крос-промоції з іншими брендами або магазинами, які мають спільну цільову аудиторію. Наприклад, провести спільну акцію з кав’ярнею, де кожен покупець книги отримує знижку на каву. Чи флеш-сейли, де пропонується найбільш знижка на конкретні книги впродовж 24 годин — про це можна повідомити лише у соцмережах. Таку практику має ReadEat та Vivat.

Успішне просування інтернет-магазину книг у соціальних мережах у 2024 році потребує комплексного підходу та креативних ідей. Використовуйте інтерактивний контент, відео та співпрацю з інфлюенсерами, щоб створювати унікальний досвід для вашої аудиторії.

Звичайно не забуваємо про моніторинг та оптимізації стратегій, які дозволять залишатися на крок попереду конкурентів та залучати нових клієнтів.

Що врахувати в Email-маркетингу для магазину книг

Фото: Що врахувати в Email-маркетингу для магазину книг

Попри те, що багато хто пророчить email-маркетингу зникнення, він продовжує існувати та розвиватися.

Для мене, як частого покупця книг, важливо отримати листа з підтвердженням замовлення й передзамовлення, отримувати оновлення по статусу тощо. Я читаю книжкові дайджести й анонси КСД, слідкую за оновленнями Vivat, РМ та інших видавництв, оскільки хочу мати новинки книг одною з перших.

Ефективний email-маркетинг для магазину книг вимагає врахування кількох ключових аспектів.

По-перше, важливо сегментувати аудиторію. Це можна зробити за перевагами читачів, купівельною активністю та демографічними показниками, такими як вік, стать і місце проживання. Сегментація дозволить надсилати більш релевантний і персоналізований контент.

Розробіть календар розсилок, включаючи щотижневі або щомісячні дайджести, анонси нових надходжень, акцій та подій. Додавайте корисний контент, як-от рецензії на книги, статті та інтерв’ю з авторами, які можна публікувати у власному блозі. До речі, блоги — це теж невмирущий тренд маркетингу, який також допомагає підвищити позиції сайту.

Фото: блоги — це невмирущий тренд маркетингу, який потрібно розвивати у 2024 році

Важлива персоналізація у листах. Використовуйте ім’я отримувача в заголовку та тексті листа, надсилайте персональні рекомендації на основі попередніх покупок, вітаєте клієнтів зі святами та іншими важливими подіями, пропонуючи спеціальні знижки. КСД до дня народження дарує фірмову каву та знижку на книги, якщо ви є членом їх клубу.

Впровадження програми лояльності сприятиме утриманню клієнтів. Надавайте бонуси за підписку на розсилку та рекомендації друзям, пропонуйте ексклюзивні знижки для постійних клієнтів.

Автоматизація процесів із ШІ та тригерами значно полегшить роботу з email-маркетингом. Налаштуйте автоматичну розсилку welcome-листів новим підписникам, нагадування про товари, залишені в кошику, та запити на відгуки після покупок. Це допоможе зберегти контакт з клієнтами та стимулювати їх до подальших покупок.

Не менш важливо забезпечити мобільну оптимізацію ваших листів. Переконайтеся, що вони добре виглядають на мобільних пристроях і швидко завантажуються. Уникайте шрифтів, які складно читати, оптимізуйте листи під темну і світлу теми. У дизайні використовуйте принцип мінімалізму і зрозумілості — не завантажуйте усе пропозиціями, аби не перенавантажувати читача.

Зрештою, враховуйте юридичні аспекти. Дотримуйтеся правил захисту даних (GDPR) та обов’язково отримуйте згоду на розсилку, а також забезпечте легкий процес відписки від розсилки. Це правила, без яких email-маркетинг може похитнути лояльність аудиторії.

Заключні думки

Фото: Як просувати інтернет-магазин книг за допомогою диджиталу

Сфера інтернет-магазину книг конкурентна, проте попит на книги серед українців росте і, прогнозовано, він буде зростати надалі. Тож власникам інтернет-магазинів книг варто зосередитися на присутності в інтернеті, розвивати власні соціальні мережі та працювати над SEO, PPC, не ігнорувати Email-маркетинг.

Головним завданням для таких магазинів наразі є позбування від ru функціонала, російськомовних книг та авторів, що виразили підтримку країні-агресору. А також популяризація українських авторів, які потребують підтримки та промоції.

Для успішного просування у digital, варто розробити власну стратегію, врахувавши особливості ринку, головних конкурентів та тренди 2024 року. У статті ми зафіксували основні моменти, які можуть стати корисними для власників інтернет-книгарень та видавництв.

Щоб отримати комерційну пропозицію просування від агенції digital-маркетингу Inweb, зверніться до наших менеджерів з підбору рішень.

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого