Спамні ліди у performance-кампаніях: досвід PPC-спеціалістів Inweb

Спамні ліди у performance-кампаніях: досвід PPC-спеціалістів Inweb

З приходом автоматичних кампаній та стратегій, збільшилася кількість спамних замовлень, дзвінків та заявок. Спамні заявки перешкоджають оптимізації кампаній в контекстній рекламі, а бізнес втрачає кошти та час на обробку лідів внаслідок цього.

З якими нецільовими лідами ми зіштовхуємось у наших проєктах:

  • боти (неправильний номер або номер «не в мережі»);
  • нецільові дзвінки (дзвінки, адресовані не за тематикою проєкту);
  • нецільові звернення у месенджері (повідомлення за тематикою, не пов’язаною з проєктом);
  • заявка релевантна, але користувач знаходиться в іншому регіоні або не відповідає іншим вимогам;
  • дії конкурентів;
Якщо не вживати заходів щодо усунення спамних лідів, то рекламний кабінет почне орієнтуватись на фейки, які, швидше за все, нічого купувати не будуть. Але варто розуміти, що повністю позбутися нецільових заявок не вдасться — певний відсоток завжди буде. Не існує єдиного методу, який би спрацював на 100%.

Розповідаємо, що використовує команда PPC-фахівців у Inweb для зменшення масштабів проблеми зі спамом.

Способи зниження спамних лідів

Додавання CAPTCHA на сайт

Це — дієвий метод для захисту від ботів. Але слід зазначити, що якщо фейкові заявки залишають реальні люди, то вони легко зможуть обійти CAPTCHA.

Верифікація номера через SMS або пошту

Цей спосіб також захищає від ботів та дозволяє впевнитись, що номер реальний. Однак, такий вид верифікації може відштовхнути реальних клієнтів. Він не захистить від реальних людей та конкурентів, а за кожну SMS доведеться заплатити.

Блокування за IP-адресою

Якщо ви виявили, що спамні ліди надходять з одного IP, то його можна вимкнути, і тоді людина не побачить ваш сайт у видачі. Але це не велика перешкода для людини, яка дійсно хоче нашкодити. Блокування вона зможе обійти, використавши мобільний інтернет або застосунок VPN.

Деякі системи колтрекінгу вже мають додаткові налаштування для зменшення спаму. Наприклад, відома система колтрекінгу Ringostat має такий функціонал:

  • антиспам для Callback: він дозволяє захистити від ботів та спам-дзвінків з однакових IP;
  • захист від дзвінків з коротких номерів 1000, 1001 та інших: дзвінки з цих номерів здійснюються, щоб заблокувати ваш мобільний номер або під’єднатися до вашого телефону для здійснення безплатних дзвінків.

Здійснення складної форми замовлення чи реєстрації

Деякі користувачі вдаються до цього методу задля зменшення спаму. Але ми не рекомендуємо цього робити, тому що такий спосіб не допоможе запобігти шкоді, а лише призведе до зменшення CR (Conversion Rate) реального замовлення. 

Постійний аналіз та оптимізація рекламних кампаній

  • В контексті кампаній Performance Max, спершу з’ясуйте — з якої саме кампанії чи ассету йде спам. Це можна зробити за допомогою ручних міток (якщо СRM-система їх підтримує) або через звірку часу конверсій в Google Analytics.
  • Проведіть аналіз місць розміщення та виключіть дійсно нерелевантні.
  • Проведіть аналіз запитів, за якими відбувається показ вашої реклами — виключіть нерелевантні.
  • Якщо в кампаніях додані сигнали аудиторій, замініть той сигнал, який приводить найбільшу частку спаму.
  • Встановіть скрипт для аналізу кампаній Performance Max. Цей тип кампанії відтворюється на різних майданчиках (пошук, відео, шопінг, медійна мережа) — скрипт може надати інформацію про те, з якого майданчику надходить найбільше конверсій.
  • Проведіть аналіз оголошень. Чи зрозуміло, які самі послуги ви надаєте? Чи релевантні заголовки та описи до банера та контенту на сайті? Чи чіткі зображення і текст на банері?
  • Встановіть програму Microsoft Clarity. Вона дозволяє переглянути записи сеансу зі спамом, та в деяких випадках допомагає проаналізувати, з якого саме майданчику перейшов користувач.

Приклад кейсу, коли ми зіткнулись зі спамними лідами: сфера фільтрів для води

В акаунті ми налаштували декілька Perfomance Max кампаній з різними сигналами:

  • на пошукові теми;
  • на інтереси;
  • на сайти конкурентів;
  • на сайти за інтересами;
  • на аудиторію ремаркетингу;
  • на фід сторінок сайту;

Після запуску кампаній цього типу, клієнт нам повідомив, що почали надходити нецільові ліди у великій кількості:

  • недійсні телефонні номери у заповнених формах, 
  • нецільові дзвінки,
  • звернення у месенджери не за тематикою бізнесу (знайомства, або цікавились іншими товарами, що клієнт не пропонує). 

Цільові звернення та продаж з них також були, але залишати кампанії у такому вигляді ми не могли, тому що спаму було приблизно 40-50%, а це означає, що кампанії будуть оптимізовуватися й на спамні конверсії.

Проаналізувавши спамні заявки, ми побачили, що ті, які надійшли з платної реклами — надходять саме з кампаній Perfomance Max. Спершу ми спробували повністю перезапустити кампанії. Це допомогло, але буквально на декілька днів, далі спам знову з’явився.

Потім ми виявили, що серед наявних кампаній Perfomance Max більшість спаму йде з кампанії на сайти конкурентів. Ми висунули гіпотезу, що це можуть робити самі конкуренти — і тоді спробували змінити налаштування таргету кампанії лише на нових користувачів. Це допомогло нам позбутись спамних лідів приблизно на тиждень. 

Паралельно, ми проводили чистку майданчиків та пошукових запитів у кампаніях Perfomance Max спочатку щоденно, а потім — раз на 3 дні. 

Зрештою, нам вдалося зменшити відсоток спамних лідів завдяки зміні сигналів у Perfomance Max: ми відмовились повністю від сигналу на сайти конкурентів та сайти за інтересами ремаркетингової аудиторії. 

Ми залишили в роботі кампанії на фід сторінок, пошукові теми та інтереси — з цих кампаній частка нецільових звернень була невисокою. Після зупинки інших кампаній Perfomance Max частка спаму більше не збільшувалась.

Пам’ятайте, що рекламні кампанії потребують постійного аналізу та ручних дій для зменшення кількості спаму. Звісно, позбутися фейкових заявок назавжди — неможливо. Але використовуючи наші рекомендації, ви зможете зменшити їх кількість, а відділ продажів зможе видихнути з полегшенням.

Олена Сергеєва
Олена Сергеєва
• PPC Team Lead
Агенція digital-маркетингу Inweb
Коли у 2017 році я прийшла на співбесіду словосполучення «контекстна реклама» було набором знайомих букв, а коли попросили написати приклад рекламного оголошення, я накатала короткий твір десь на 1500 символів. Але з якоїсь причини мене таки взяли на посаду junior PPC IM і я почала відкривати для себе світ реклами. З того часу я знаю куди більше страшних слів ніж «PPC», забороняю домашнім блокувати рекламу в ютуб і google. Ридаю коли бачу ROI менше ніж 50% і буква А в слові кампанії для мене більше не помилка.
Більше цікавого