Що таке тренд на deinfluencing: чому все більше людей та брендів відмовляються від інфлюенсерів

Що таке тренд на deinfluencing: чому все більше людей та брендів відмовляються від інфлюенсерів

Новий тренд deinfluencing кидає виклик гіперспоживанню та неконтрольованому впливу інфлюенсерів на суспільство.

У цій статті ми розглянемо, що таке deinfluencing, як він виник та які наслідки для брендів та бізнесу має. Також надамо декілька порад для тих, хто хоче доєднатися до деінфлюенсерів.

Що таке deinfluencing та які його принципи

Deinfluencing — це тенденція на відмову від впливу інфлюенсерів та гіперспоживання, яка набирає обертів у соціальних мережах, особливо у TikTok.

Основна мета руху — зменшити вплив інфлюенсерів, які часто рекламують товари без належної перевірки їхньої якості, закликати до усвідомленого споживання та критичного мислення.

Впливові особи, які підтримують цей рух, закликають своїх підписників не купувати популярні товари, які вони вважають непотрібними, дорогими або виготовленими з порушенням етичних норм. Рух базується на обуренні звичайних людей, які втомилися від недієвих порад від інфлюенсерів, відсутності щирості, прозорості та гіперспоживання.

Як працює deinfluencing

Представники руху (deinfluencers) створюють пости та правдиві огляди на «популярні» продукти, які рекламують відомі інфлюенсери.

У цих відео та дописах вони закликають до свідомого споживання, надаючи інформацію про товари, яких варто уникати, і пояснюють, чому ці товари можуть бути шкідливими або розчаровувати покупця.

@sadgrlswag

De-influencing you, no more over consumption or else 💣💥! 😡😤 #GenshinImpact34

♬ original sound – Estef

Також деінфлюенсери створюють відео, де перераховують продукти, від яких радять відмовитися, діляться своїм негативним досвідом їх покупки. Це дозволяє глядачам отримати об’єктивну інформацію і підійти до своїх покупок з критичним аналізом.

Коли виник тренд deinfluencing

Складно точно визначити, коли #deinfluencing зʼявився. Він виник на тлі зростального скептицизму щодо впливових осіб та спонсорованого контенту.

У 2022 році 28% опитаних користувачів TikTok повідомили, що робили покупки завдяки підтримці знаменитостей або впливових осіб.

Популярність цього руху зросла завдяки таким користувачам TikTok, як Khabane Lame, який здобув славу завдяки критиці «лайфхаків».

Фото: Що таке тренд на deinfluencing: чому все більше людей та брендів відмовляються від інфлюенсерів

Його відео стали символом боротьби з непотрібними продуктами, які постійно зʼявлялися у соціальних мережах.

Mascaragate — скандал, що дав поштовх deinfluencing

Один із найважливіших моментів у розвитку deinfluencing став скандал у січні 2023 року, відомий як #mascaragate. Інфлюенсерка Mikayla Nogueira опублікувала рекламу туші L’Oréal Telescopic Lift Mascara.

@mikaylanogueira

THESE ARE THE LASHES OF MY DREAMS!! @lorealparisusa never lets me down 😭 #TelescopicLift #LorealParisPartner #LorealParis @zoehonsinger

♬ original sound – Mikayla Nogueira

Після цього її звинуватили у використанні накладних вій для посилення ефекту, що викликало хвилю невдоволення серед споживачів. Цей інцидент підкреслив важливість прозорості та чесності у рекламі та сприяв підтримці руху deinfluencing.

Скандал з Met Gala

Новий імпульс рух деінфлюенсерів отримав після скандалу на Met Gala, де багато зірок були звинувачені в лицемірстві та неетичній поведінці.

Винуватицею скандалу стала Гейлі Каліл — колишня американська модель, яка використала у своєму відео цитату Марії-Антуанетти: «Let them eat cake» [ред. немає історичного підтвердження, що цитата належить Марії-Антуанетті].

На фоні глобальних катаклізмів, війни в Україні та конфліктів Палестини й Ізраїлю, багато людей порівняло захід Met Gala з антиутопічною трилогією Сюзанни Коллінз «Голодні ігри», де багаті верстви населення живуть у розкоші, поки більшість населення страждає.

Це призвело до масових відписок від зірок та інфлюенсерів у соціальних мережах, що підкріпило рух deinfluencing і закріпило його позиції як суспільно важливого тренду.

Потім Гейлі вибачилася за свої слова, проте це не зупинило хвилю хейту у бік знаменитостей, які відвідали захід. А також інших зірок, які ведуть «розкішне життя».

Мінливості та скандали всередині спільноти deinfluencers

Рух deinfluencing обʼєднав багато різних спільнот в одну. Через це всередині почали виникати суперечки та непорозуміння щодо мети й способів її досягнення.

Наприклад мікроблогери почали робити огляди на дорогі продукти, які рекомендують блогери-мільйонники, засуджуючи ціну та якість топових продуктів як от Dior Lip Glow Oil. Натомість вони пропонували альтернативи, які часто виявлялися підробками.

Це викликало обурення серед інших деінфлюенсерів, бо рух мав пропагандувати зменшення гіперспоживання.

Статистика та вплив deinfluencing на поведінку споживачів

За даними дослідження Harris Poll для Intuit Credit Karma, 69% американських користувачів соціальних мереж відмовилися від покупок та товарів, які рекомендують інфлюенсери у TikTok, Instagram та на інших платформах. Це свідчить про значний вплив deinfluencing на споживчу поведінку.

Основними причинами відмови є:

32% респондентів не довіряють блогерам;
28% сумніваються в автентичності чи функціональності товарів;
26% вважають, що надмірна кількість реклами створює нездорову атмосферу споживання.

Водночас, соціальні мережі залишаються популярним місцем для покупок — 38% американців купували товари через ці платформи торік. Проте все більше користувачів схильні уникати таких покупок у майбутньому. Тренд deinfluencing найбільше підтримують представники покоління Z.

Приблизно 88% молодих користувачів соцмереж відмовилися від покупок через недовіру до інфлюенсерів та надмірне споживання.

Вплив deinfluencing на бізнес

Фото: Що таке тренд на deinfluencing: чому все більше людей та брендів відмовляються від інфлюенсерів

Deinfluencing змушує бренди переосмислювати свої маркетингові стратегії. Традиційні методи просування товарів через інфлюенсерів стають неефективними, оскільки споживачі втомилися від реклами та тепер критично рекомендації. Бренди, які раніше покладалися на спонсоровані огляди, можуть зіткнутися зі зниженням продажів і негативною реакцією з боку споживачів.

Компанії вже починають адаптуватися до нових умов, роблячи акцент на прозорості та етичності. Вони відкрито розповідають про свої виробничі процеси, дотримання етичних норм та екологічність продукції. А замість інфлюенсерів-мільйонників обирають мікроблогерів — це допомагає здобути довіру споживачів і підтримати позитивний імідж бренду.

Рекомендації для бізнесу, з урахуванням тренду на deinfluencing

Фото: Рекомендації для бізнесу, з урахуванням тренду на deinfluencing

Однією з основних причин зростання руху deinfluencing є відсутність довіри до інфлюенсерів та реклами. Бізнесам слід звернути увагу на прозорість та бути чесними в комунікаціях. Відкритість щодо виробництва, використаних матеріалів та умов праці може допомогти зберегти довіру та потенційно привести нових клієнтів.

Іншим важливим аспектом є вибір партнерів для співпраці. Брендам краще докладати більше зусиль при виборі інфлюенсерів для співпраці, звертаючи увагу на їхню репутацію та цінності. Партнерство з мікроблогерами, які дотримуються етичних принципів, може покращити сприйняття бренду серед споживачів.

У тренді на deinfluencing споживачі цінують якість товарів. Бізнесам варто зосередитися на покращені якості наявної продукції. Забезпечити вигідні етичні умови праці, відмовитися від тестування на тваринах, проводити додаткові вивчення компонентів та вилучати небезпечні. Це допоможе зміцнити довіру та лояльність клієнтів.

Залучення до соціальних та екологічних ініціатив може покращити імідж бренду та привабити свідомих споживачів, які є серед деінфлюенсерів. Підтримка благодійних проєктів, екологічних програм та інших соціально важливих ініціатив допоможе бізнесам показати свою відповідальність та сприяти створенню позитивного іміджу.

Як довго житиме тренд на deinfluencing

Попри те, що усередині руху відбуваються суперечки, Deinfluencing має всі шанси стати постійною тенденцією маркетингу. Зростаюча свідомість споживачів та їхнє бажання уникати зайвих покупок сприяють поширенню цього руху.

Бренди, які зможуть адаптуватися до нових вимог ринку, зможуть зберегти свої позиції та навіть зміцнити їх.

Як стати частиною руху deinfluencing — практичні поради

Фото: Що таке тренд на deinfluencing: чому все більше людей та брендів відмовляються від інфлюенсерів

Якщо є бажання доєднатися до руху deinfluencing, ось кілька порад:

  • Перед покупкою запитайте себе, чи дійсно вам потрібен цей товар. Звертайте увагу на те, наскільки він буде корисним і як довго.
  • Вибирайте компанії, що дотримуються етичних та екологічних норм.
  • Купуйте у second-hand та давайте життя старим товарам. Це допомагає зменшити вплив на довкілля та заощадити кошти.
  • Віддавайте старі речі на благодійність чи у спеціальні пункти, де їх можуть реалізувати повторно.
  • Дізнавайтеся більше про походження товарів і діліться цією інформацією з іншими. Цікавтеся складом косметики, походженням брендів, робіть контент про це.

Deinfluencing — це новий тренд, що кидає виклик не тільки гіперспоживацтву, але й впливу інфлюенсерів, які часто надають неякісну рекламу та вводять аудиторію в оману. Він підкреслює важливість усвідомленого споживання, а також закликає до чесності у рекламі.

Цей рух може стати потужним інструментом для зміни звичок споживачів у кращий бік, сприяючи створенню свідомого та відповідального суспільства.

Deinfluencing показує, що справжня сила полягає не в покупках, а в усвідомленому підході до споживання. Цей тренд може допомогти людям зрозуміти, що їхня влада полягає не в купівельній спроможності, а в здатності зупинити себе й мислити критично.

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого