Як зняти відеовідгук для сайту

Відеовідгук як інструмент маркетингу — один з найпопулярніших методів, що дозволяє вже існуючим клієнтам розповісти про вас і ваш бізнес. Якщо ви вже досить впевнені в собі та своїй роботі, вам є чим похвалитися, наш досвід буде для вас корисним: ми з радістю ділимося схемою створення відеовідгуків в цій статті.

Навіщо нам це потрібно

Реклама, та інтернет-маркетинг в цілому, з кожним роком набуває все нові форми та методи комунікації зі своїм споживачем. Не секрет, що останніми роками люди менше вірять прямій рекламі, більше хочуть почути думку інших споживачів. Ваші клієнти читають соціальні мережі, шукають відгуки в інтернеті, запитують у знайомих, цікавляться у колишніх клієнтів, охоче вірять тому, що стосовно компанії скажуть інші, ніж тому, що сама компанія говорить про себе. Для цього ми й створюємо відгук: щоб розповісти про наших клієнтів іншим клієнтам.

Відеовідгук клієнта — важливий інструмент, що становить думка про бренд для людини, яка цікавиться товаром або послугою, але ще сумнівається в своєму рішенні. Такий обмін досвідом між клієнтами, природно, повинен бути знятий в позитивному для нас контексті. Він повинен відповідати потребам і можливостям компанії, при цьому бути максимально природним, не награним. Для ідеального відгуку, який ви зможете надалі викласти на свій відео-ресурс, пропонуємо вам кілька простих рекомендацій.

1. Відеовідгук — ваші відповіді на всі питання клієнта

Ідеальний відгук повинен усувати сумніви потенційних клієнтів

Його завдання полягає в тому, щоб потенційний клієнт:

а) Впізнав свою проблему в тексті оглядів.
б) Асоціював себе з героєм відгуку.
в) Почув свої страхи в тексті відгука та розвіяв їх.

При цьому пам’ятайте, що відгук не повинен бути анонімним, поганої якості та вибиватися за стилем від всіх інших відгуків. Але і однаковими завченими фразами, також, не варто зловживати. Він повинен тримати в собі ряд стандартів (про них піде мова нижче) і бути персоніфікованим, тобто йти від першої особи персонально для такого клієнта, який вирішив почути думку про компанію. У довільній легкій формі замовник розповідає свою історію звичайним людям, які, також як і він сам, не є професіоналами у вашій області, але потребують вирішення певних завдань. А для цього їм потрібно вибрати кращого з кращих в цій сфері, тобто, вас :)

Приклад хорошого відгука для натхнення:

2. Відеовідгук повинен бути зрозумілим

Повинно бути зрозуміло:

  • хто залишив відгук,
  • з якою проблемою він звернувся в компанію,
  • який результат отримав в результаті, які емоції він отримав.

Взагалі емоційність будь-якого відгуку важлива, вона додає щирості й правдивості відгуку. Якщо герой віодео-звернення не володіє ораторською майстерністю, але дарує глядачеві помітні позитивні емоції або посмішку, — такий відгук буде набагато ціннішим, ніж ідеально вибудуване відзняте інтерв’ю, яке не залишить у глядача ніяких вражень.

Розробка відгуку містить структуру, яку необхідно витримати, щоб він був зрозумілим і простим.

3. Необхідно мати максимум інформації про клієнта

У процесі узгодження зйомки відеовідгуку, обов’язкову роль повинен грати менеджер, який працює (або працював) з клієнтом. Він повинен пояснити клієнту: що ми хочемо отримати на виході, як пройде процес і навіщо нам це потрібно. Також поставити замовника до відома, що відеовідгук з ним буде доступний на нашому сайті і на наших акаунтах: Youtube, Vimeo і Rutube.

Таким чином, потрібно зробити наступне:

  • визначаємо менеджера конкретного клієнта;
  • менеджер узгоджує місце та час зйомки;
  • менеджер передає всі контакти, детальну інформацію про клієнта;

А. яка робота була виконана;
Б. посилання на сайт і ресурси про компанію;
В. розповідає про всі труднощі, успіхи спільної роботи, для того щоб склалася цілісна картинка про клієнта і процесі співпраці з ним, а також, про особистість самого інтерв’юйованого.

3. До зйомки відеовідгуку необхідний текст-заготівка

Якщо після отриманої інформації вже зрозуміло, що вдає із себе клієнт, як приблизно буде проходити процес зйомки, необхідно підготувати базу — текст відгуку.

112498

Текст потрібен для клієнта з кількох причин:

  • навіть снайбалакучіша та впевнена в собі людина може розгубитися і увімкнути «страх камери», після чого не згадає нічого з того що хотів сказати;
  • текст — це основа, шпаргалка для тих складних і вузькоспеціальних слів, які були пророблені в роботі над проектом і які так необхідні у відгуку, але можуть не запам’ятатися клієнту або бути неправильно вимовлені;
  • текст дає структуру, пояснює, що за чим іде, щоб в пориві красномовства не поплисти на кілька годин в спогади, які потім буде складніше нарізати при монтажі.

Структура тексту повинна складатися з такого скелету:

А. Коротко про себе.

Б. Проблема, з якою звернувся.

В. Вирішення проблеми, що було зроблено.

Г. Що в підсумку клієнт придбав.

Ґ. Його емоції, враження від спільної роботи.

Д. Слова подяки компанії.

Але бувають варіанти, коли просто текст з добре пов’язаними між собою пропозиціями не підходить або недостатній для конкретної людини. Тому, перед написанням тексту дуже важливо враховувати всі чинники і постаратися передбачити: що можна чекати на зйомці і з якими труднощами доведеться зіткнутися. В ідеалі, потрібно хоча б раз побачити клієнта і поспілкуватися з ним. Однак, це не обов’язково, перед коротким інтерв’ю людина, зазвичай, сама каже як їй легше спілкуватис на камеру і чого вона боїться. Тому варіанти з текстом можуть бути такими:

Відгук без тексту

Можливий такий варіант що людина впевнена в собі, добре говорить і камера її не бентежить. В цьому випадку, важливо пояснити, що ми хочемо почути, ще раз проговорити те, що буде в відгуку, освіжити в пам’яті клієнта події, які відбувалися і сміливо знімати з першого дубля. Може вийти з третього дубля і все без тексту, природно і добре. Але, навіть при цьому текст-шпаргалка повинні бути на руках у знімальної групи, щоб самим не забути, що ми знімаємо і людині підказати, якщо раптом вона щось пропустила.

Повноцінний текст

Текст від А до Я по стандартному формату 1 хвилини, оформлений зрозумілим великим шрифтом, роздрукований на папері та даний в руки клієнтові.

top

В ідеалі ми хочемо отримати вивчений і перероблений від себе текст, поданий на камеру максимально природньо. Або ж, максимально близький переказ нашого тексту. Приклад стандартного тексту може виглядати так:

ПРИКЛАД:
ТИТР: Юрій Романович, власник центру відпочинку «Оазис»

Вітання!
Ось, вже більше 16 років ми пропонуємо своїм гостям кращий рівень сервісу. Природно, маючи багаторічний досвід, ми намагаємося вибирати для свого бізнесу тільки кращих партнерів. Саме тому, коли виникла необхідність поліпшити наш старий сайт, ми, не замислюючись, звернулися в агенцію інтернет-маркетингу Inweb і  не пошкодували. Сьогодні пройшло вже 3 роки, як ми успішно співпрацюємо з агенцією. Команда Inweb відмінно попрацювала над сайтом, розробили логотип нашої компанії! Кожне свято, коли ми готуємо тематичну рекламу, ми звертаємося сюди. Фахівці агенції завжди розробляють для нас якісну, контекстну рекламу. Ми дякуємо Inweb і впевнені в нашій подальшій, успішній роботі!

Текст з розстановкою

Текст з розстановкою — така ж схема написання тексту за попереднім типом, такий самий текст, тільки з підказкою для клієнта в яких ключових місцях можна зробити паузу, перепочити або зібратися з думками. На перший погляд така інструкція може здатися зайвий, якщо ми хочемо домогтися природності на відео, однак, досвід показує, що для непідготовленої людини, яка вперше побачила камеру буває важливо прояснити для себе момент пауз, (що їх виявляється можна робити і потрібно!). І тут навіть зовсім не об’язково тримати аркуш паперу для чіткого слідування нашій підказці, зупиняючи зйомку, кожен раз коли людина збилася або зробила паузу не в тому місці. Як правило, такий інструктаж є навіть більше психологічною допомогою ніж реальним помічником.

Завдання полегшення тексту і видачі його нам більш менш природно спрощується тим, що:

  • візуально текст з паузами запам’ятовується легше;
  • подумки текст розбивається на блоки між якими можна зробити паузу і згадати про що йшла мова;
  • текст уже розбитий на логічні блоки, що краще сприймається на слух не змішуючи всі слова в купу;
  • якщо людина абсолютно беземоційна перед камерою, такі паузи дають надію на емоції.


ПРИКЛАД:

ТИТР: Юрій Романович, власник центру відпочинку «Оазис»
Вітання!

ПАУЗА

Ось, вже більше 16 років ми пропонуємо своїм гостям кращий рівень сервісу.

ПАУЗА

Природно, ПАУЗА маючи такий багаторічний досвід, ПАУЗА ми намагаємося вибирати для свого бізнесу тільки кращих партнерів.

ПАУЗА

Саме тому, коли виникла необхідність поліпшити наш старий сайт, ми, не замислюючись, звернулися в агенцію інтернет-маркетингу Inweb і ПАУЗАне пошкодували про свій вибір.

(усмішка)

ПАУЗА

Сьогодні пройшло вже 3 роки, як ми успішно співпрацюємо з агенцією. Команда Inweb відмінно попрацювала над сайтом, розробили логотип нашої компанії! (впевнено на посмішці) ПАУЗА Тепер, ПАУЗА кожне свято, коли ми готуємо тематичну рекламу, ми звертаємося сюди. Фахівці агенції завжди розробляють для нас якісну, контекстну рекламу.

ПАУЗА

Ми дякуємо Inweb і впевнені в нашій подальшій, успішній роботі! (емоційно з посмішкою в кінці)

 

Формат інтерв’ю

46334

Буває так, що під час зйомки клієнт сам просить не давати йому готовий текст, який буде складно відтворити і який буде його збивати, при цьому, він не може зібратися і розповісти відгук на камеру. Деякі гості, які мають досвід рекламних чи інших зйомок, самі можуть попросити про формат інтерв’ю. Це значно полегшить завдання клієнту і вам, тому як в діалозі люди завжди говорять легше, ніж при монолозі. Однак це ускладнить завдання для монтажера в майбутньому,— йому доведеться вирізати ваші відповіді та склеювати відгук по частинах, що може в підсумку позначитися на якості всього відеоролика.

Рекомендації:

  • складіть перелік питань, які розкажуть про компанію, проблеми та її вирішення;
  • намагайтеся ставити прості запитання, щоб люди могли на них відповісти одразу ж, не замислюючись;
  • зайве хвилювання створює напругу в усьому тілі, а це робить голос штучним;
  • питання не повинні мати на увазі відповідь “так \ немає”, інакше ми втратимо весь сенс інтерв’ю;
  • інтерв’юер повинен сісти максимально біля камери, не заважаючи, при цьому операторові і не потрапляючи в кадр, таким чином, щоб в процесі вашої бесіди інтерв’юйований відповідав, дивлячись на співрозмовника — вас. А на відео, при цьому, здавалося, що він дивиться прямо в камеру або майже в камеру.

ПРИКЛАД:

ТИТР: Юрій Романович, власник центру відпочинку «Оазис»

1) Назвіться, будь ласка,.
2) Розкажіть яку компанію представляєте.
3) Чому вирішили звернутися до нас?
4) Що було зроблено і за який термін?
5) Що ви отримали від виконаної роботи?
6) Чи задоволені ви результатом?

Тези

Іноді досить просто накидати тези: пишемо ключові факти та цінні пропозиції компанії. Якщо людина мотивована вашим продуктом, то їй буде досить поглянути на список, підготовлений вами заздалегідь, і вона повністю розповість про переваги роботи з компанією, буде говорити своїми словами та думками, а не чужими, що дуже цінно у відеовідгуку.

ПРИКЛАД:
ТИТР: Юрій Романович, власник центру відпочинку «Оазис»

1. Привітання
2. Центр відпочинку «Оазис» компанія з багаторічним досвідом роботи.
3. Сайт компанії перестав працювати на результат, а кількість клієнтів, які приходили з сайту значно зменшилася.
4. Inweb успішно розробили новий сайт і забезпечили просування в пошукових системах. Кількість клієнтів значно збільшилася.
5. Сьогодні Inweb продовжує співпрацю з «Оазис» з контекстної реклами, сезонно під свята.
6. Слова подяки компанії.

ГОЛОВНЕ:

У тексті та з вуст клієнта обов’язково має прозвучати назва компанії мінімум 2 рази.

Який би спосіб не був комфортним для клієнта і для вас, пункт «Написати текст» обов’язковий для виконання під час підготовки до відеовідгуків. Під час роботи зі зйомкою потрібно бути готовим до спонтанних рішень, зміні підходу: людський фактор ніхто не відміняв, а наше завдання треба виконати за будь-яких обставин і в будь-яких умовах.

4. Ретельно продумайте зйомку

Вам необхідні:

  • фото \ відеокамера
  • штатив
  • мікрофон
  • карта пам’яті до фотоапарата
  • світло (за потребою)
  • навушники

Після того, як місце і час було призначено, виїжджаємо на зйомку. Дуже добре виглядають відгуки, зняті на робочому місці: в ідеалі, повинна створюватися ілюзія, що ви висмикнули співробітника зі звичайного робочого місця і ві