ЄС перевірить контроль дезінформації у Facebook та Instagram

ЄС перевірить контроль дезінформації у Facebook та Instagram ЄС проведе розслідування щодо соціальних мереж Facebook та Instagram. Воно спрямоване на боротьбу з втручанням у вибори з боку росії.

Європейський Союз ініціював проведення комплексного розслідування на платформах Meta (Facebook та Instagram), через побоювання поширення дезинформації напередодні парламентських виборів.

Про це повідомили у Financial Times, посилаючись на свої джерела, ознайомлені із ситуацією.

Вибори до Європейського парламенту заплановані на 6-9 червня. Чиновники стурбовані тим, що Meta недостатньо протидіє політичній дезінформації, яку транслює рф та інші ворожі країни.

Одним із важливих аспектів розслідування буде оцінка того, чи відповідають системи Meta, які дозволяють користувачам позначати незаконний контент, Закону про цифрові послуги (DSA). Цей закон зобов’язує великі онлайн-платформи посилити захист від незаконного контенту та ризиків для громадської безпеки, захищаючи від маніпуляцій в інтернеті.

Розслідування також має визначити ефективність політики Meta у поетапній відмові від CrowdTangle, інструменту, який допомагав відстежувати контент, що поширюється на сайті.

Дати завершення розслідування не називають, оскільки вона залежить від рівня співпраці з боку Meta. Після завершення розслідування Європейська комісія надасть компанії період у п’ять робочих днів для того, щоб зреагувати на порушення, якщо вони будуть. А також сформувати план дій, який має на меті усунення порушень, це передбачено законом DSA.

Якщо у процесі розслідування будуть виявлені порушення, які Meta не зможе вирішити вчасно, компанія може стикнутися зі штрафними санкціями у розмірі до 6% від її глобального доходу.

Подібне розслідування ЄС розпочав щодо X (Twitter) у грудні 2023 року. Приводом до нього стало попереднє розслідування Єврокомісії, проведене у жовтні того ж року.

Джерело: Financial Times

Про автора

Софія Старк
Софія Старк
, Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого