Що таке редірект і як його прописати

Редирект (перенаправлення) — автоматична переадресація користувача на URL, відмінну від спочатку запитаного. Якщо внутрішній редирект налаштований коректно, процес перенаправлення залишається непоміченим.

що таке редирект

Найпростіший приклад редиректу: користувач в адресний рядок вводить один URL інтернет-магазину, а при переході потрапляє на інший, більш актуальний сайт цієї компанії. У цьому випадку сторінка, на яку перенаправили користувача, називається донор; сторінка, на яку його направили – акцептор. Тобто це редирект на інший сайт.

Як це працює?

Припустимо, користувач (браузер) звертається до сторінки за адресою https://inweb.ua/seo, а сервер сайту віддає користувачеві код відповіді 301 і перенаправляє на інший документ https://inweb.ua/seo/, оскільки таке встановлене правило.

 

правило

Коли використовують редиректи?

Редирект зі сторінки на сторінку – це направлення на актуальний розділ, якщо за старою URL-адресою він недоступний, тобто переадресація сторінки.

З точки зору SEO, перенаправлення дуже важливі, адже якщо поміняти URL-адресу на сторінці без 301 редиректу – втратимо трафік і позиції.

Приклади використання редиректів:

  1. Зміна адреси сайту або сторінки.
  2. Видалення категорії або розділу сайту.
  3. Перенаправлення користувачів на мобільну версію сайту.
  4. Перенаправлення з http на https.
  5. Склеювання або заміна доменного імені.
  6. Зміна CMS.
  7. Видалення дублів сторінок, коли проблему не можна вирішити іншим методом.
💪 Код відповіді сервера:Основні редиректи:
1️⃣ 301 редиректПостійний редирект, він означає, що ресурс назавжди переміщений на нову адресу.
🔥 302 редирект“Зайдено”. Цей код відповіді означає, що ресурс, що його запитують, тимчасово змінений.
🥇 303 редирект303 редирект означає «дивіться інший ресурс».
🏆 307 редиректТимчасове перенаправлення. Тобто сторінка, що запитують, в даний момент знаходиться за іншою адресу.
⭐️ Як налаштувати редирект:Налаштувати редирект можно кількома способами: змінюючи код у файлі .htaccess, через адмінку сайту або у спеціальних сервісах.
💥 Що таке редирект і коли він потрібенРедирект — це перенаправлення користувача з одного URL на інший.

Коли потрібно робити 301 редирект?

  • Коли сторінка (група сторінок або цілий розділ) змінила свою адресу. Найчастіше це трапляється при зміні структури сайту, перейменуванні основотворчої частини URL або зміні принципу формування адрес (простіше кажучи, людинозрозумілий урл).

На жаль, не всі замислюються про наслідки змін на сайті, коли виникає безліч неіснуючих сторінок, і як наслідок – втрати позицій.

  • Зміна адреси сайту або склеювання дзеркал. Якщо ви вирішили змінити адресу сайту у зв’язку з ребрендингом компанії або зареєстрували новий красивий і короткий домен, для друку на промо-продукції, дуже важливо, щоб при зверненні до адреси на старому домені користувач потрапляв на ту саму сторінку (а не на головну сторінку), але на новому домені. Тому важливо знати всі деталі про те, як налаштувати редирект.
Важливо! Не можна редирект писати зі сторінки товару на категорію.

Коли можна робити 301 редирект?

Redirect 301 можна використовувати як відповідь сервера замість помилки 404 Not Found. Іншими словами, користувач, перейшовши за неправильним посиланням або на неіснуючу сторінку, не побачить повідомлення «Вибачте, такої сторінки більше немає», а буде переміщений на іншу існуючу сторінку.

Коли не слід робити 301 редирект?

Перманентний редирект не варто використовувати для тимчасових рішень, це очевидно з його назви – для тимчасового переміщення використовуйте 302 Moved Temporarily. При цьому не станеться склеювання сторінок і сторінку з редиректом можна буде будь-коли відновити.

Якщо з вашим доменом трапилися проблеми, наприклад, фільтри, бан і т.п., і ви вирішили змінити адресу сайту (домен), то не варто робити 301 редирект зі старого домену на новий – в результаті ви приклеїте до нового домену все проблеми старого. Тобто, зрештою, нічого й не зміниться.

Існує дуже багато способів зробити 301-редирект: прописати редирект у htaccess, php, javascript, налаштування сервера та інші. Ми рекомендуємо не намагатися використовувати відразу всі методи одночасно, занадто велика ймовірність «розбіжностей» між різними способами і, наприклад, можна отримати нескінченний циклічний перенапрямок.

Важливо! Потрібно вивантажувати неіснуючі сторінки з SC і прописувати редиректи на існуючі. Виняток: товар (у випадку, якщо він може знову з’явитися в наявності).

Основні види редиректів

Всього інсує 10 різних кодів, які реалізують перенаправлення, але в своїй роботі в 98% випадків ви зустрічатимете 301, 302 і 304, про них нижче.

Види редиректів

301 Moved Permanently

Запитуваний документ переміщений на іншу URL-адресу назавжди. Це код відповіді сервера, який викликає найбільше запитань у початківців.

Насправді відповідь проста: всі сторінки, з яких користувачів потрібно назавжди переправити на іншу сторінку (дублі, віддалені сторінки, дзеркала і всякі штучки), повинні відповідати цим кодом.

Після краулінгу таких сторінок пошукові системи рано чи пізно «склеять» їх із цільовою сторінкою редиректу та передадуть вагу.

Намагайтеся прибирати всередині сайту всі посилання на сторінки, які віддають код відповіді 301, і проставте відразу цільову сторінку редиректа.

Google стверджує, що для нього всі редиректи рівнозначні, але є ще інші пошукові системи, тому ставимо завжди 301.

ставим всегда 301

302 Found

Повідомляє клієнта, що сторінка знайдена та тимчасово розташована за іншою адресою.

Пошукові системи зазвичай не видаляють її з індексу. Раніше цей код відповіді використовувався під час доопрацювань на сайті або випадків, коли товару тимчасово немає, але сторінка приносить трафік, тому є сенс перенаправити користувачів на сторінку каталогу чи схожого товару.

304 Not Modified

Насправді це не зовсім редирект, це «повідомлення» про те, що сторінка не змінювалася з попереднього відвідування.

Код 304 Google використовує і це позитивно впливає на бюджет краулінгу.

При зверненні, якщо GoogleBot бачить 304 код відповіді сервера, він не завантажує сторінку.

Як перевірити код відповіді сервера

Багато способів: панель інструментів розробника в браузері (F12 + вкладка «Network»), плагіни в браузері, спеціальні онлайн-служби, різні SEO-сервіси, Netpeak Spider , Screaming Frog.

Перевірка за допомогою Screaming Frog

  1. Запускаємо програму, починаємо сканувати сайт.
  2. Знаходимо вкладку “Response Codes”.
  3. Вибираємо Redirection (3xx).
    Перевірка за допомогою Screaming Frog

Як перевірити через Netpeak Spider:

  1. Запустіть Netpeak Spider.
  2. На бічній панелі відкрийте вкладку «Параметри» та позначте пункт «Код відповіді сервера».
    Код відповіді сервера
  3. Введіть URL-адресу аналізованого сайту в адресний рядок і запустіть сканування кнопкою «Старт».
  4. По завершенні сканування ознайомтеся з результатами: в основній таблиці ви зможете побачити коди відповіді, а на вкладці «Звіти» → «Помилки» на бічній панелі з’являться всі помилки, пов’язані з переадресацією. Редирект перевірка
  5. Якщо вам потрібен список усіх існуючих на сайті редиректів, перейдіть на вкладку «Звіти» → «Зведення» та клацніть на назву відповідного типу сторінок.
    редиректи сайту
  6. Щоб переглянути джерела, на яких поставлені посилання з редиректами, скористайтесь поєднанням клавіш Shift+F1.
  7. Для експорту отриманих даних клацніть по кнопці «Експорт» у правому верхньому кутку екрана, потім виберіть одну з опцій: «Результати в поточній таблиці» — щоб вивантажити відфільтровані результати, або один із спеціальних звітів по редиректах.Перевірка сайту на редирект
  8. У програмі також доступний звіт, що показує сторінки, які містять посилання на сторінки з редиректом та кінцевим URL-адресою редиректа. Для вивантаження звіту перейдіть в меню «Експорт» → «Спеціальні звіти помилок» → «Редиректи: вхідні посилання та кінцеві URL».
    вхідні посилання та кінцеві URL

Ланцюжки редиректів

Що це і чому це погано?

Ланцюжок редиректів — це перенаправлення не в один, а більше, ніж у 2 кроки. Фахівці сперечаються про їхню шкідливість: не дуже шкідливими називають до 5 переходів, оскільки пошукові роботи здатні по них перейти.

Для ефективного просування сайту ланцюжків не має бути на сайті взагалі. Ланцюжок редиректів може призвести до циклічного редиректу, якщо його некоректно налаштувати. І це негативно позначиться на пошуковій видачі. Причиною появи ланцюжків переходів та циклічного перенаправлення може бути зараження вірусами. Пошукові системи можуть вважати ваш сайт небезпечним для користувачів та перешкоджати відвідуванню.

Як знайти?

Для пошуку ланцюжків використовуйте чекери або спеціальні сервіси. Найпопулярніші:

Webmasta

Тут зібрано багато корисних інструментів для веб-майстра, у тому числі і для перевірки редиректів сайту. Сервіс працює швидко і показує весь ланцюжок редиректів, а не один перенапрямок.

Netpeak Spider

Це інструмент для комплексного SEO-аудиту, який дозволяє також знаходити ланцюжки редиректів.

Redirectdetective

Дозволяє побачити весь ланцюжок перенаправлень. З його допомогою можна переконатися, що редиректи працюють правильно або на якому етапі в ланцюжку підхоплюються cookies — вони позначаються круглим жовтим значком. Сервіс безкоштовний.

Також для перевірки можна використовувати розширення для браузерів:

  • Redirect Path для Google Chrome;
  • Live HTTP Header для Mozilla Firefox, Chrome.Знайшовши ланцюжок перенаправлень, необхідно встановити джерело проблеми. Якщо ви самі налаштували редирект, вам слід їх прибрати або поміняти на одиночні.

Як усунути?

Вам знадобиться з’ясувати причину та зрозуміти, чому виникає перенаправлення. Перевірте логи, чи там є ці перенаправлення. Якщо не знайшли, то пошукайте в основному коді подібні рядки:

перевірка логів

Якщо сторінка, на якій виявлено перенаправлення, має динамічну адресу, яка генерується при переході, можливо, скрипт сам генерує і редиректи. Будьте пильні при перезапису URL-адрес сторінок, особливо використовуючи шаблони. Це поширена причина ланцюжків та циклів перенаправлення.

Важливо! Варто прибрати з сайту внутрішні посилання на редиректи або замінити посиланнями на доступні сторінки. Щоб побачити вхідні посилання на такі URL, достатньо натиснути комбінацію клавіш Shift+F1.

Для чого потрібен файл htaccess і як його знайти

Файл htaccess — є файлом конфігурації веб-сервера Apache і визначає правила роботи веб-сервера в тих каталогах і підкаталогах, де розміщений.

Мається на увазі файл htaccess відповідно в тому каталозі, для якого задає правила роботи. Найчастіше для вашого сайту це буде коренева папка.

301 редирект застосовують у ситуації, якщо URL-адреси сайту змінилися на нові, і необхідно «склеїти» старі та нові сторінки. Наприклад:

  • при зміні домену;
  • склейки з метою SEO-оптимізації. Наприклад, сторінок виду: «www.sitexample.com» та «sitexample.com»;
  • при зміні URL-адреси сторінки для збереження трафіку, що приноситься сторінкою;
  • при зміні протоколу з http на https;
  • для переадресації зі сторінок з кодом відповіді 404 на актуальні.

301 редирект з погляду SEO-оптимізації

Редирект корисний, оскільки він допомагає:

  • зберегти трафік;
  • не допустити втрати «ваги» сторінки;
  • позбутися дублів сторінок.
  • позбутися наявності неякісних сторінок у пошуковій видачі.

З точки зору роботи з користувачами, 301 редирект корисний, оскільки дозволяє перенаправити трафік на суміжні продукти, якщо той, що шукають, видалений. Тим самим знижується ймовірність виходу користувача .

Що таке дублі сторінок і чим вони погані?

«Дублями» називаються сторінки, які містять однаковий контент. Вони можуть бути повними або частковими.

Частковими дублями називаються сторінки, де контент збігається в повному обсязі. Сторінки, на яких весь контент ідентичний один одному, називаються повними дублями. Чим небезпечні?

  • Дублі негативно впливають на ранжування сайту, не дозволяючи високо ранжуватися на запит.
  • Коли на веб-сайті є дві (і більше) однакові сторінки, пошукові системи не можуть зрозуміти, яку з них потрібно показувати користувачам за релевантним запитом і яку з них необхідно ранжувати.

Не дивлячись на те, що роботи пошукових систем аналізують і інші параметри, їм все одно важко вирішити, який з дублів потрібно вибирати.

Види 301 редиректів у файлі .htaccess з прикладами реалізації

Існує безліч різних ситуацій, коли необхідно застосувати 301 редирект. Давайте розглянемо їх докладніше:

C домену без WWW на домен з WWW

Необхідний для склеювання дублів сторінок виду sitexample.com і www.sitexample.com, коли прийнято рішення зробити основним сайт з префіксом WWW.

C домену з WWW на домен без WWW

Необхідний для склеювання дублів сторінок виду «www.sitexample.com» та «sitexample.com», коли прийнято рішення зробити основним сайт з без префіксу WWW.

Стандартний 301 редирект

Застосовується для переадресації з однієї сторінки на іншу

Важливо! Адресу нової сторінки необхідно вказувати повністю, з протоколом та доменним ім’ям.

301 редирект з використанням RewriteRule

RewriteRule — директива файлу .htaccess, модуля mod_rewrite, яка визначає правила перетворення URL. Її варто використовувати у разі, коли необхідно виконати масовий 301 редирект.

За замовчуванням модуль mod_rewrite вимкнено. Щоб його увімкнути, необхідно використовувати директиви:

Принцип роботи модуля будується з використанням правил, згідно з якими відбувається перетворення URL.

Для визначення правил використовуються дві директиви:

  • RewriteCond — визначає умови, за яких спрацює директива RewriteRule. Кількість умов RewriteCond перед директивою RewriteRule необмежена
    Важливо! Директива Rewrite є обов’язковим, і може бути відсутнім перед директивою RewriteRule
  • RewriteRule — задає правило перетворення URL.

Приклад використання RewriteRule для виконання редиректу:

  • Перша частина правила вказує умову, за якої буде виконано перетворення URL.
  • Вторая часть правила указывает, во что необходимо преобразовать URL.
  • Третя часть правила (у квадратних дужках), містить додаткові опції, що називаються прапорами. Є необов’язковою. В нашому випадку вона містить код редиректа — R=301, а також прапор L — «останнє правило», яке говорить зупинити процес перетворення URL, якщо воно відповідає правилу.

301 редирект для сторінки з GET параметрами

Необхідний для виконання переадресації зі сторінок з динамічними парамерами в URL.

Приклад для сторінки: https://lidertool.com.ua/brusok-lodochka?gclid=HyRhTYugvfd48rHY

RewriteRule ^brusok-lodochka$ https://lidertool.com.ua/brusok-lodochka? [R=301,L]

301 редирект для конкретного файла

Використовується у випадку, якщо треба виконати переадресацію тільки для адреси: https://site.ua/floader/, але при цьому, щоб сторінка https://www.site.ua/foadert/index.php?example=15 відкривалась за старою адресою.

301 редирект з домена на домен

Використовується при необхідності зклейки старих та нових сторінок після зміни домена.

301 редирект на папки зі слешем в кінці «/»

301 редирект на папки без слеша

301-редирект з домена на папку на іншому домені

301-редирект з усіх файлів в папці на заданий файл

301-редирект файлов з заданої папки, окрім певного файла

Зміна сторінок з html розширення на php розширення

301 редирект з піддомена на основний домен другого рівня

301-редирект з HTTPS-версії на HTTP

Перенос всього сайту на HTTPS протокол

Але навіть за наявності готового коду під різні потреби, іноді він не спрацьовує і тут найкращим варіантом буде звернутися до програміста. Так, як є можливість, що встановивши редирект, наприклад, для одних типів сторінок, ви випадково чіпляєте іншого типу або їх динамічні дані, які вам потрібні або ще щось. Тому важливо після впровадження коду перевірити не тільки ті сторінки, для яких ви налаштовували, але й інші.

301 редиректи на WordPress за допомогою плагіна

На початок 2019 року приблизно 75 млн. сайтів було реалізовано за допомогою CMS WordPress. Вона дозволяє вирішувати широкий спектр завдань, у тому числі за допомогою плагінів. Це справедливо й у 301 редиректів. Якщо вам потрібно виконати переадресацію з одних сторінок на інші, необов’язково залучати для цього програміста. Достатньо буде скористатися плагіном.

301 редирект за допомогою плагіна 301 Redirects

Шаг 1. Встановлення плагіна.

Шаг 2. Налаштування плагіна. Для цього переходимо в «Налаштування» у вкладку з назвою плагіна.

Плагин редиректа wordpress

Крок 3. Вибір виду редиректу. Плагін дозволяє реалізувати різні види редиректів: 301, 302, 307. Для впровадження редиректу необхідно у вкладці Redirect Rules вибрати потрібний вид редиректу з меню:

Как настроить 301 редирект wordpress

Крок 4. Вказівка сторінок. Далі необхідно вказати відносне посилання сторінки, звідки виконувати редирект, а також вказати абсолютне посилання сторінки, на яку його потрібно виконати. Після чого натиснути кнопку «save».

Редирект с http на https wordpress

Після збереження можна перевірити результат. Для цього введіть в адресному рядку URL, з якого ви робили редирект. Вас має перенаправити на сторінку, URL якої ви вказали у другому полі.

Важливо! У випадку, якщо у вас виникли проблеми з редиректом, перевірте заповнення всіх полів, а також очищення кешу. Для цього зайдіть у вкладку «Tools&Options» і натисніть на кнопку«Empty Cache».

Настройка 301 редиректа wordpress

Після очищення кешу ще раз перевірте роботу редиректа.

У плагіні також є можливість імпорту редиректів із .csv файлу. Це буде вкрай корисно у випадку, коли потрібно реалізувати редиректи одразу для багатьох сторінок.

Імпорт 301 редиректів із СSV файлу для плагіна 301 Redirects

Крок 1. Створіть .ssv файл, який буде містити редиректи. Він має містити такі дані:

  • вид редиректу;
  • URL сторінки, з якої виконується редирект;
  • URL сторінки, на яку виконується редирект.

Всі дані повинні бути вказані в одному рядку через кому.

Как настроить редирект

Крок 2. Перейдіть на вкладку “Tools&Options”, виберіть файл імпорту, вкажіть правила роботи з дублікатами (пропускати або оновлювати) і натисніть кнопку “Upload CSV”. Після завершення імпорту ви побачите вгорі сторінки плашку з результатами імпорту.

Как сделать редирект

Крок 3. Виконайте перевірку, використовуючи один із наведених вище методів.

301 редирект при встановленому Yoast SEO Premium

Поточний плагін встановлений практично в кожному 3-му сайті, і його преміум версія також містить в собі налаштування редиректів. Зазначу, що при видаленні сторінки, плагін пропонує відразу налаштувати редирект і іноді пропонує вже готовий редирект на схожу сторінку (скоріше за все, якщо назва схожа).

готовый редирект на похожую страницу

редирект при установленном Yoast SEO Premium

Аналогічні функції є й інших двох популярних SEO плагінів – All in One SEO та Rank Math:

Аналогичные функции есть и других двух популярных SEO плагинов – All in One SEO и Rank Math

Rank Math

301 редиректи на Opencart за допомогою плагіна

Opencart є другою за популярністю у світі системою керування вмістом. І тут, як і WordPress, є плагіни, що дозволяють виконувати різні завдання. Давайте розглянемо використання редиректів на Opencart з його використанням.

Менеджер 301 редиректів для Opencart

Даний модуль платний, проте є швидким, зручним та практичним рішенням завдання.

Для того щоб виконати 301 редиректи за його допомогою, потрібно:

Крок 1. Купити та встановити модуль.

Крок 2. Дати право перегляду та керування модулем у розділі «Групи користувачів», натиснувши «Виділити все».

Крок 3. Зайти в налаштування модуля, натиснути на кнопку «додати редирект», вказати абсолютні посилання сторінок, звідки і куди необхідно виконати редирект.

Opencart редирект

Крок 4. Вибрати необхідний редирект у полі «код відповіді», і вказати дати, з якого число має діяти редирект. Поля також можна не заповнювати, тоді редирект буде вічним.

У модулі також можна задати редирект для всього сайту. Наприклад, під час переїзду сайту на захищений протокол.

Редирект с http на https opencart

Крок 5. Перевірити реалізацію редиректу. Зробити це можна методами, описаними раніше у цій статті.

301 редиректи на платформі Хорошоп

Платформа «Хорошоп» має чимало переваг, серед яких є і можливість самостійного впровадження 301-х редиректів.

Для того щоб впровадити 301 редирект на даній платформі, потрібно:

Крок 1. Сформуйте .CSV файл, що містить 2 стовпці. Лівий – для вказівки відносного посилання, з якого виконується перенаправлення та Правий – у якому буде вказано відносне посилання сторінки, на яку необхідно виконати перенаправлення.

Редирект 301 со страницы на страницу

Крок 2. Перейдіть до розділу “Утиліти”, “Редиректи посилань”, “Імпорт редиректів” і завантажте сформований файл.
Как сделать переадресацию ссылки

Крок 3. Виконайте перевірку реалізації редиректів описаними вище способами.

Існує можливість встановити автоматичне правило склеювання дзеркал зі слішем «/» і без.

Для цього в тому ж розділі адмінпанелі натисніть «Генератор редиректів», виберіть потрібне правило та вкажіть шаблони, для яких його можна застосувати. Після чого натисніть “згенерувати”.
Как настроить 301 редирект

301 редиректи на платформі Shop-Express

Українська платформа Shop-Express призначена для швидкого створення інтернет-магазина без навичок програмування. Тому налаштування редиректу також не потребує багато часу – все робиться за кілька кроків через адміністративну панель.

Крок 1. Перейдіть в SEO-налаштування в адміністративній панелі та натисніть «Налаштувати» в пункті Переадресація.

301 редиректи на платформі Shop-Express

Крок 2. Знаходячись на сторінці налаштування переадресацій потрібно натиснути на кнопку «Створити», щоб перейти до сторінки створення переадресації.

301 редиректи на платформі Shop-Express

Крок 3. Після цього відбудеться перехід до сторінки створення правила переадресації. Ця сторінка має наступні налаштування.

301 редиректи на платформі Shop-Express

  • «URL цільової сторінки» (1) – в цьому полі потрібно ввести адресу сторінки сайту інтернет-магазину для якої буде відбуватися переадресація в форматі «/path/».
  • «URL переадресації» (2) – в цьому полі потрібно ввести адресу сторінки сайту інтернет-магазину, на яку буде відбуватися переадресація в форматі «/path/», тобто якщо нам потрібно переадресувати на сторінку сайту .
  • «Доступно» (3) – цей перемикач дозволяє робити переадресацію доступною або недоступною, тобто в цьому випадку правило переадресації не буде працювати.
  • «Постійна (301 redirect)» (4) – це налаштування відповідає за постійну переадресацію до адреси сторінки переадресації.
  • «Непостійна (302 redirect)» (5) – це налаштування відповідає за тимчасову переадресацію до адреси сторінки переадресації.

Крок 4. Закінчивши з налаштуваннями натисніть на кнопку «Зберегти».

Підсумки:

  1. 301 редирект корисний як з погляду SEO-оптимізації, так і для покращення користувальницького досвіду взаємодії з сайтом. Адже він дозволяє зберегти «вагу» сторінок, склеїти їх, зберегти трафік, а також утримати користувача.
  2. Існують різні способи реалізації 301 редиректів. Серед них найпоширенішим є використання правок у файлі конфігурації веб-сервера (.htaccess).
  3. У разі впровадження 301 редиректів через файл .htaccess найчастіше застосовують або класичні 301 редиректи, або з використанням директиви RewriteRule.
  4. Для впровадження 301 редиректів на різних СМС необов’язково залучати програміста. Завдання легко вирішується з використанням модулів або можливостей платформи.
Якщо робота з редиректами викликає у вас складнощі, звертайтесь до SEO-спеціалістів за консультацією та налаштуванням коректних перенаправлень на сайті.

Часті питання про 301 редирект:

1. Що таке редирект?

Редирект — це перенаправлення користувача з однієї URL-адреси на іншу. Це потрібно для того, щоб користувач, перейшовши по одній URL-адресі, не втратив вас, якщо ви зміните адресу сайту або сторінки раніше. Переходячи за старим посиланням, користувач непомітно для себе виявиться за новою потрібною адресою, на яку ви його перенаправите, показавши найбільш релевантну сторінку щодо попередньої.

2. Як працює редирект?

Перенаправлення HTTP, це відповіді з кодом відповіді сервера 3xx. Коли браузер отримує відповідь перенаправлення, він використовує нову надану URL-адресу і негайно завантажує її: у більшості випадків переадресація непомітна для користувача, за винятком невеликого впливу продуктивності.

3. Як зробити редирект сторінки і де?

Усі базові редиректи налаштовуються зазвичай у файлі. htaccess, що знаходиться у кореневому розділі сайту.

4. Чим відрізняється 301 редирект від 302 редиректа?

Головна відмінність 301 редиректа від 302 полягає в тому, що 301-редирект – постійне перенаправлення на нову сторінку. 302-редирект – тимчасове перенаправлення.