Чому не можна просувати в Google неоригінальний брендовий товар

Чому не можна просувати в Google неоригінальний брендовий товар

Якщо бізнес пов’язаний із продажем неоригінальних брендових товарів, варто бути вкрай обережним з рекламою Google. Адже реклама таких товарів може не тільки зашкодити бізнесу, але й призвести до блокування акаунту.

Розглянемо, що таке неоригінальні товари, чому їх просування через Google є ризикованим, і як можна зменшити ризики, якщо все ж потрібно працювати з подібними продуктами.

Фото: Чому не можна просувати в Google неоригінальний брендовий товар

Що таке неоригінальний брендовий товар

Неоригінальний брендовий товар — це продукт, який створений для імітації або копіювання відомого бренду, але не має офіційного дозволу на використання торговельної марки. Це можуть бути підроблені версії одягу, аксесуарів, ґаджетів або косметики, які зовні схожі на оригінали, але відрізняються за якістю, матеріалами та функціональністю.
Фото: Чому не можна просувати в Google неоригінальний брендовий товар

Наприклад, чохли, які виглядають як оригінальні для iPhone, але виготовлені не Apple, а сторонніми виробниками з Китаю. Вони можуть мати схожий дизайн, але їх якість та ціна будуть значно поступатися оригіналу.

Чому не можна рекламувати неоригінальні товари в Google

Google має чітко визначену політику щодо реклами підроблених товарів. Відповідно до їхніх правил, реклама неоригінальних товарів заборонена, і порушення цієї політики може призвести до таких наслідків:

  • Блокування рекламного акаунта: якщо Google виявить, що у рекламі просуваються підроблені товари, рекламний акаунт може бути заблоковано без попередження. Це означає, що буде втрачено доступ до всіх кампаній, і навіть якщо буде прийнято рішення перейти на іншу рекламну платформу, постраждає репутаційний рейтинг.
  • Юридичні наслідки. Великі бренди активно захищають свої торговельні марки. Якщо вони виявлять, що у магазині продаються підроблені товари, можна стати об’єктом судових позовів, що призведе до фінансових витрат та, можливо, кримінальної відповідальності.
Google модерує і блокує рекламу підробок, тому що захищає права інтелектуальної власності. В Google дотримується міжнародних стандартів щодо захисту прав інтелектуальної власності, тому будь-яка спроба просувати підробки йде всупереч з цими зобов’язаннями.

Окрім того, у компанії виступають за захист користувачів. Реклама підробок підриває довіру до платформи та негативно впливає на досвід користувачів.

Продаж підроблених товарів також може серйозно вплинути на репутацію магазину. Наприклад, споживачі, які випадково придбали підробку, швидше за все, залишаться незадоволеними покупкою. Це може призвести до негативних відгуків, що вплине на репутацію і відлякає майбутніх клієнтів.

Підробки зазвичай виготовляються з дешевших матеріалів і не відповідають стандартам якості оригіналу. Це може призвести до частих повернень, скарг і відшкодувань, що додатково підриває репутацію магазину.

Як мінімізувати ризики при продажу неоригінальних товарів

Фото: Чому не можна просувати в Google неоригінальний брендовий товар

Якщо все ж вирішили працювати з неоригінальними товарами, чого ми не рекомендуємо, важливо враховувати певні аспекти для мінімізації ризиків:

  • Уникати прямого використання назви бренду або його логотипу в рекламних матеріалах. Замість цього можна описати товар у загальних рисах, наприклад, «чохол для Айфон 15» замість «аналог, копія чохла Apple».

«Якщо це чохол і виробник його не Apple, можна вказувати у title, що чохол для iPhone 15, але в атрибут brand — вказувати (можна вигаданий, символічний) бренд.

Проте варто бути уважними з категоріями одягу та техніки — тут Google вибагливіший. До прикладу, якщо це кросівки, які є схожими чи аналогом Nike, замість “кросівки nike” вказувати “чоловічі кросівки” без згадки бренду чи копій, аналогів»,— коментує Наталя Жихарева, PPC Team Lead в агенції Inweb.

  • Зосередитися на технічних характеристиках або функціональності товару. Розповісти, що продукт може дати покупцеві, не вказуючи, що це копія відомого бренду.
  • Використовувати соціальні мережі (закриті акаунти), маркетплейси або інші рекламні платформи, де вимоги до реклами неоригінальних товарів можуть бути не такими суворими як у Google.
  • Перед запуском повноцінної кампанії запусти тестову версію для оцінки ризиків та визначення найефективнішого підходу до просування.
Соціальні мережі Meta (Facebook, Instagram) теж блокують рекламу копій. Тому потрібно розглядати альтернативні методики, як от рекламу на закриті профілі тощо.

Реклама неоригінальних брендових товарів у Google може призвести до серйозних наслідків, як для бізнесу, так і для репутації рекламного акаунту. Проте, якщо все ж немає іншого вибору і з такими товарами потрібно працювати, варто дотримуватися певних стратегій, щоб мінімізувати ризики.

Статтю перевірила: Наталя Жихарева, PPC Team Lead в агенції Inweb.

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого