Анонси з Google I/O 2024: покращення Gemini, Google Photo та запуск SGE

Анонси з Google I/O 2024: покращення Gemini, Google Photo та запуск SGE

Google провела щорічну конференцію Google I/O у Mountain View. Цьогоріч багато ефірного часу приділили штучному інтелекту та його покращенням у різних сервісах компанії.

Ми зібрали головні анонси й оновлення Google. Вони допоможуть швидко ознайомитися з нововведеннями як користувачам сервісів компанії, так і digital-спеціалістам.

Оновлення Gemini

Анонси з Google I/O 2024: покращення Gemini, Google Photo та запуск SGE

На початку конференції Сундар Пічаї, генеральний директор Google, зазначив, що понад 1,5 млн розробників використовують Gemini.

Тому однією з головних новинок стало оголошення про Gemini 1.5 Flash. Це нова модель штучного інтелекту, оптимізована для швидкості та ефективності у застосунках. Вона займає проміжне місце між Gemini 1.5 Pro і Gemini 1.5 Nano, забезпечуючи розробникам доступніший варіант для створення ШІ-програм.

Окрім релізу «легшого» Gemini, Google також розширила Gemini 1.5 Pro до 2 млн токенів. Це надає можливість краще розуміти контекст звернення та надавати точніші результати.

На презентації показали, як Gemini може самостійно повернути взуття, якщо воно вам не підійшло, оформити лист зі зверненням, зафіксувати факт повернення тощо. Однак подібна історія навряд чи працюватиме в Україні, до того ж у нас повернення можна оформити відразу через Нову пошту.

Запуск Google SGE

Запуск Google SGE

Генеративна видача Google (SGE) тестувалася впродовж певного часу і на конференції I/O 2024 генеральний директор Сундар Пічаї оголосив про те, що тести дали результати. За його словами, багато користувачів задоволені нововведеннями, тому впродовж цього тижня AI Overviews (нова назва SGE) буде запущена у США. Згодом генеративна видача розповсюдиться на інші країни.

Ми раніше розповідали про те, що таке SGE, як вона може повпливати на трафік сайту та як підготуватися до впровадження SEO-спеціалістам і власникам сайтів.

Попри те, що AI Overviews можуть лякати творців контенту, вони надають можливість людям знайти саме те, що вони шукають.

Оновлення в пошуку Google

До прикладу, на презентації Ліз Рід показала, як можна швидко знайти студію йоги та пілатесу, яка відповідатиме вашому графіку та всім необхідним умовам. На прикладі звичайного пошуку Google, користувачу довелося б самому аналізувати кожен з аспектів — від графіка роботи до ціни й розташування.

Оновлення в пошуку Google

Вже після презентації Google повідомили, що додали новий фільтр результатів пошуку. Його можна буде обрати у меню «більше». Цей фільтр дозволяє показувати тільки текстові посилання на інші сайти. Робота даного фільтра буде схожою до того, як ви фільтруєте зображення чи новини.

Оновлення в пошуку Google

Обравши його, вам відкриється сторінка зі старим пошуком з блакитними посиланнями. Це корисно тим, у кого поганий інтернет, або тим, хто шукає тільки сайти з відповідями.

Google Photos та нові можливості

Оновлення у Google Photos — нові можливості сервісу

Сервіс Google Photos представили у 2015 році, відтоді до нього завантажується понад 6 млрд фото та відео щодня. Сундар Пічаї розповів про те, що за ці роки вони значно покращили можливості сервісу. До прикладу, якщо раніше вам потрібно було гортати фото у пошуках свого номерного знаку, зараз можна запитати це у Gemini та він надасть необхідне фото.

Оновлення у Google Photos — нові можливості сервісу

Також ШІ можна ставити точні запитання: «Коли моя дитина навчилася плавати?». І функція Ask Photos відповість текстовим повідомленням, прикріпивши відповідне фото з галереї.

NotebookLM

застосунок NotebookLM та його можливості

На презентації також показали застосунок NotebookLM та його можливості. Наразі програма недоступна для України, але нею можна скористатися через VPN, і в ній є українська мова інтерфейсу.

застосунок NotebookLM та його можливості

NotebookLM — це програма, де можна зібрати всі свої нотатки, замітки, презентації, щоб швидко орієнтуватися у них та оформлювати підсумки.

застосунок NotebookLM та його можливості

На конференції I/O 2024 Джорш Вудворд показав, як програма може з матеріалів створити інтерактивний урок про фізику, до якого може долучатися мовець і ознайомлюватися з матеріалами, взаємодіючи зі штучним інтелектом.

Project Astra

Project Astra — універсальний асистент з ШІ

Project Astra — універсальний асистент з ШІ, розроблений компанією DeepMind. Він взаємодіє з камерою та звуком, вловлює контекст та інтонацію, щоб надавати поради та відповіді на запитання.

Project Astra — універсальний асистент з ШІ

На конференції продемонстрували відео, у якому Astra аналізує відео з камери користувачки та відповідає на її запитання про динамік, його частини, що може робити окрема частина коду з камери тощо. Взаємодія відбувається у режимі реального часу.

Veo та Imagen 3

Google презентували оновлення для движків генеративного ШІ для створення відео та фото.

Veo — це аналог Sora від OpenAI

Veo — це аналог Sora від OpenAI. За словами Google, він може створювати відео довше хвилини з роздільною здатністю 1080p.

Veo — це аналог Sora від OpenAI

Також движок розуміє кінематографічні концепції — таймлапс, повільне відео, колаж тощо. Швидкість генерації покращилась на у 10 разів.

Imagen 3 — це генератор зображень

Imagen 3 — це генератор зображень, який, може створювати якісніші зображення ніж попередник із меншою кількістю артефактів. Це відрізняє його від DALLE-3.

Маркування згенерованого контенту

Маркування згенерованого контенту

Щоб забезпечити захист в епоху генеративного контенту, Google буде маркувати тексти, відео, фото та музику за допомогою SynthID.

SynthID — це інструмент, розроблений Google DeepMind, який використовує штучний інтелект для створення невидимих цифрових водяних знаків на зображеннях та аудіо, створених за допомогою ШІ.

Ці водяні знаки неможливо побачити людським оком, але їх можуть виявляти інші комп’ютери.

Gemini та Android 15

Останнім, але не менш значущим оновленням є інтеграція Gemini безпосередньо в Android 15, що дозволяє користувачам взаємодіяти з програмами, зображеннями та відео в контексті використання. Gemini на пристрої зможе попереджувати користувачів про спамні дзвінки від компаній і шахраїв.

Gemini та Android 15

Загалом за презентацію на дві години спікери вжили слово штучний інтелект 120 разів. З цього зрозуміло, що основна ідея була в тому, щоб ознайомити з покращеннями та нововведеннями у сервісах.

Спікери презентації Google I/O 2024 вжили слово штучний інтелект 120 разів

Ми продовжимо спостерігати за тим, як ці нововведення повпливають на роботу пошуку та особисту продуктивність. А щоб бути у курсі подій — підписуйтеся на наш телеграм, де ми публікуємо тільки найцікавіше.

Про автора

Софія Старк
Софія Старк
, Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого