Скільки заробляє український SEO-спеціаліст у 2024 році — дослідження Inweb

Скільки заробляє український SEO-спеціаліст у 2024 році — дослідження Inweb

Агенція digital-маркетингу Inweb (входить у Netpeak Group) дослідила український ринок праці SEO-спеціалістів. Скільки заробляють, які компетенції цінуються, де отримують нові знання і з якими клієнтами працюють.

Опитали 214 спеціалістів різних рівнів експертності та з різних галузей. Для статистичних даних використали медіану. Ділимось результатами. 

Інсайти з дослідження

  • 93% респондентів використовують штучний інтелект у роботі. 61% з них впевнені, що це не впливає на їх заробітну плату.
  • Менеджери (Team Lead та Head of Department) найчастіше отримують зарплату у діапазоні $2001–$3000, так само як і Senior SEO.
  • В Україні 51% респондентів задоволені своїм доходом, за кордоном — лише 35%. Хоча в останніх дохід більше у 1,5 раза.
  • У великих компаніях вища ймовірність отримати соцпакет: у компаніях зі штатом від 251 співробітників ймовірність понад 95%.

Портрет респондентів

У дослідженні взяли участь 214 SEO-спеціалістів. Найбільше респондентів віком від 25 до 34 — 64%, більшість серед них — спеціалісти 30–34 років. 83% респондентів відповіли, що живуть в Україні.

Частка жінок серед респондентів склала — 37%, а чоловіків — 60%. 3% респондентів вирішили не вказувати стать. Серед жінок більше спеціалістів рівня Junior, а серед чоловіків — Senior.

Вік та гендер — дослідження SEO Inweb

Розподіл за грейдами та досвідом роботи

29% з опитаних респондентів мають рівень Middle. Далі за кількістю відповіді від Junior — 17%. Відповідей від менеджерів (Team Lead та Head of Department) — 21%. Анкет спеціалістів рівня Senior так само як і респондентів, які не змогли визначити свій грейд, — по 15%. Найменше анкет отримали від Intern — 3%.

Грейд та досвід — дослідження SEO Inweb

Разом з тим половина респондентів мають досвід роботи понад 5 років — здебільшого це Senior, Team Lead та Head of Department. 18% — працюють у галузі вже 3–5 роки. Респондентів з досвідом роботи 2–3 роки так само як і тих, хто у сфері 1–2 роки — по 12%. 

Розподіл за типом компанії та форматами співпраці 

Більшість респондентів, 55%, працюють інхаус. 32% працюють в агенціях, 14% відповіли, що працюють як фрілансери з різними клієнтами.

Дослідження SEO — Inweb

Найбільше за кількістю анкет фахівців, які працюють у компанії зі штатом 11–50 людей, — 30%. У компаніях зі штатом 51–200 людей працює 24% респондентів. Найменше відповідей від тих, хто працює на себе, — 10%.

Дослідження SEO — агенція Inweb
Цікаво, що 14% респондентів, які вказали, що працюють як фрилансери з різними клієнтами, у питанні про кількість співробітників розділилися — 69% з них вказали, що працюють на себе, інші — у команді до 100 людей.
 
Можемо припустити тут декілька гіпотез. Деякі респонденти, які працюють фрилансерами з різними клієнтами, співпрацюють з іншими SEO-спеціалістами, але не мають спільної агенції. Деякі респонденти працюють в агенції, яка просуває сайти клієнтів, але додатково надають послуги як фрилансери без підрядника. 

Щодо формату співпраці, то більшість респондентів відповіли, що вони зареєстровані як ФОПи, — 53%. Другий за кількістю анкет формат роботи — особиста домовленість — 22%, працевлаштовані у штат 17% опитаних, по гіг-контракту — 8%. 

Дослідження SEO — ФОП і контракти

Зарплата українського SEO-спеціаліста

Тепер розглянемо яка зарплата SEO-спеціаліста, з чого вона складається та що впливає на її рівень.

64% спеціалістів заробляють у іноземній валюті, переважно у доларах США.

У якій валюті отримують зарплати SEO-спеціалісти — Inweb

Загальний розподіл винагороди від грейду

Аналіз відповідей респондентів показує плавне зростання зарплати залежно від грейду. За медіаною Intern заробляє $201–$500, Junior — $501–$1000, а Middle — $1001–$1500. 

Медіана також вказує на те, що менеджери отримують зарплату у діапазоні $2001–$3000. До речі, таку саму медіану мають і Senior. 

Зарплати SEO-спеціалістів — Inweb

Рівень заробітку чоловіків і жінок залежно від грейду

Загальна медіана для чоловіків $1501–$2000, а для жінок — $1001–$1500, що менше приблизно у 1,5 раза. Це загальний розподіл зарплати серед жінок та чоловіків, не враховуючи грейду. Тобто в двох наборах даних різне співвідношення посад. 

Серед жінок більше Junior, серед чоловіків більше Senior, тож точніші дані будуть у розрізі посад.

У такому розрізі медіана доходу для Intern, Junior, Middle та Head of Department має однакові значення для чоловіків та жінок. Відрізняється медіана для Senior — у жінок менше на $500, а також для Team Lead та респондентів, що не можуть оцінити грейд — у жінок менше на $1000.

Порівняння зарплат жінок і чоловіків 2024 — SEO-спеціалісти
Інсайт: у чоловіків медіана зарплати майже у 1,5 раза більше, ніж у жінок. Здебільшого на посадах Senior та Team Lead.

Вік та досвід як фактор впливу на зарплату

Медіана доходу спеціалістів, віком до 34, плавно зростає — чим старше, тим вище винагорода. Спеціалісти віком 35-45 мають нижчий показник діапазону на $500 менше, ніж спеціалісти 30-34 років, хоча вищий показник діапазону однаковий — $2000.

ВІк і зарплата SEO-спеціалістів — Дослідження Inweb

З огляду на відповіді про досвід, медіана винагороди залишається однаковою для спеціалістів, що працюють 1-3 роки — $500–$1000. SEO-спеціалісти, що працюють понад 5 років, заробляють $2001–$3000.

Зарплата і досвід SEO-спеціалістів — Дослідження SEO
Це загальний розподіл зарплати за віковими категоріями, не враховуючи грейду. Нижче більш показово розглянемо в розрізі грейдів.

Розмір і тип компанії та вплив на медіану відносно грейдів 

Для маленьких компаній (штатом до 10 працівників) медіана зарплат $500–$1500, у компаніях до 250 співробітників — $1001–$1500. Найбільша зарплата у тих, хто працює у великих компаніях зі штатом від 251 людини, — $1500–$2000.

Зарплата і розмір компаній в SEO — Дослідження SEO

Спеціалісти рівня Intern та Junior більше заробляють в агенціях, аніж в інхаус — $501–$1000 та $1001–$1500 відповідно. Інші грейди мають медіану вище, працюючи інхаус:

  • Middle — $1001–$1500;
  • Senior — $2001–$3000;
  • Team Lead — $2001–$3000;
  • Head of Department — $2000–$4000. 
Зарплати SEO-спеціалістів — Дослідження Inweb

Розподіл зарплати при роботі з іноземними проєктами або компаніями

В опитуванні ми приділили увагу і спеціалістам, які працюють з різними ГЕО сайтів та іноземними компаніями. Ділимось аналітикою. 

Більшість респондентів працює як з українськими ГЕО, так і з європейськими та північноамериканським ГЕО. 

З яким ГЕО працюють українські SEO-спеціалісти

Водночас 72% респондентів зазначили, що працюють з іноземними проєктами або компаніями.

SEO-спеціалісти і іноземні компанії — дослідження Inweb
Інсайт: у SEO-спеціалістів рівня Senior та Team Lead, які працюють з іноземним ринком, медіани зарплати більше, ніж у тих хто працює тільки з українськими проєктами. Senior мають нижній показник медіани більше на $500, а Team Lead на $1000. Для інших рівнів медіани винагороди однакові.

Штучний інтелект у роботі SEO-спеціаліста

93% використовують штучний інтелект у роботі.

Штучний інтелект ШІ у SEO

Респонденти найчастіше зазначили, що використовують ШІ для:

  • генерації текстів;
  • автоматизації рутинних задач;
  • аналізу;
  • генерацій ідей та гіпотез.

Водночас 61% з них впевнені, що це не впливає на їхню заробітну плату.

Чи впливає знання ШІ штучного інтелекту на зарплату SEO-спеціаліста

7% респондентів, які поки не використовують ШІ, серед причин зазначили:

  • у пошуковій системі швидше знайти більш точну і коректну інформацію;
  • надійніше самостійно;
  • формат роботи не потребує використання генерації текстів;
  • ШІ не закриває задачі як робота зі стратегіями, планами, взаємодію з клієнтами та командою.

Також 98% респондентів відповіли, що працюють з ChatGPT. Набагато менше респонденти використовують такі інструменти як Bing (Copilot), Claude, Jasper.

Які ШІ штучний інтелект використовують SEO-спеціалісти — дослідження Inweb

Які інструменти використовують SEO-спеціалісти

Найбільше SEO-спеціалісти використовують у роботі Ahrefs — 92% та Screaming Frog — понад 80%. Далі — Serpstat, Similarweb — 49% і 39% відповідно. Також респонденти зазначали Netpeak Spider і Netpeak Cheaker — 21 і 18% відповідно.

Які інструменти використовують SEO-спеціалісти — дослідження Inweb
Знання великої кількості інструментів не впливає на дохід, головне добре вміти користуватися базовими, як показало дослідження, це — Ahrefs, Screaming Frog, Serpstat, Similarweb, Netpeak Spider, Netpeak Checker.

Знання англійської мови як фактор впливу на зарплату

Найчастіше респонденти вказували рівень Intermediate — 32% та Upper-intermediate — 28%. 

Чи потрібно знати англійську SEO-спеціалісту

Медіана винагороди плавно зростає з рівнем знання англійської мови. Так, наприклад, спеціалісти, які знають англійську на рівні B1 мають медіану $1001–$1500, а B2 — $1500–$3000.

Зарплата і знання англійської мови у SEO
Знання англійської мови дозволяє працювати з за кордонними проєктами, де платять більше. Високий рівень знання дозволяє спілкуватися з клієнтом, що якісно виділяє спеціаліста.

У питанні про використання різних мов у роботі, спеціалісти найчастіше вказували українську (68%) та англійську (76%), останню навіть більше. Також 46% відповіли, що використовують російську мову.

Це може бути повʼязано з тим, що багато українських сайтів досі адаптують під російськомовні пошукові запити. Так, у порівнянні пошукового запиту «купить» і «купити» — російськомовний все ще популярніший за україномовний, хоча і поступово втрачає позиції. 

Крім того, частина спеціалістів працює з клієнтами з Казахстану, де розповсюджена російська мова. Також припускаємо, що окремі агенції і спеціалісти досі працюють над проєктами з рф і Білорусі.

Респонденти часто згадують і про використання інших мов, зокрема:

  • іспанська — 20%;
  • польська — 7%;
  • німецька — 7%;
  • португальська — 5%;
  • французька — 5%;
  • італійська — 4%.

Самоосвіта чи платні курси — вплив на зарплату

Медіана зарплат у спеціалістів рівня Intern, Junior та Middle однакові, незалежно від способу отримання освіти. Спеціалісти рівня Senior, які займалися самоосвітою, мають медіану вище на $1000, ніж ті, хто отримав знання на платних курсах. 

А от у Team Lead — навпаки, ті, хто ходив на платні курси, вже сьогодні отримує на $1000 більше. Head of Department має однаковий вищий показник діапазону — $3000, водночас нижчий показник медіани на $1000 більше у тих, хто навчався самостійно. 

Наявність диплома про вищу освіту як фактор впливу на зарплату

85% респондентів мають одну або більше вищих освіт. При цьому 89% респондентів вважають, що це не впливає на їхній рівень доходу.

Як освіта впливає на зарплату — дослідження SEO

Бонусна система

32% з респондентів отримують бонуси додатково до зарплати. Водночас у 17% опитаних бонусна система існує, але вони їх не отримують. 

Бонусна система у SEO — дослідження Inweb

Спеціалісти, які не отримують бонуси, мають медіану зарплати $1001–$1500. У спеціалістів, які отримують, ситуація різна.

Бонуси у зарплаті SEO

Соціальний пакет як додатковий бонус

67% респондентів мають соціальний пакет. Медіана їх зарплат приблизно у два рази менше за тих, хто не має соціального пакету.

Зарплата SEO — дослідження
Інсайт: чим більше компанія, тим більша ймовірність отримати соцпакет. У великих компаніях вища ймовірність отримати соцпакет: у компаніях зі штатом від 251 співробітників ймовірність понад 95%.

Топ відповідей за наповненням соцпакета:

  • 64,6% — основна відпустка до 24 календарних днів;
  • 55,3% — вихідні на державні свята;
  • 34,4% — лікарняні до 5 днів на рік (без довідки);
  • 29,7% — подарунки на новий рік;
  • 26% — подарунки на інші свята (день народження, професійне свято тощо);
  • 25,5% — компенсація вивчення англійської;
  • 22,3% — медичне страхування (повне або часткове);
  • 18,6% — лікарняні 6+ днів на рік (без довідки);
  • 15,8% — психолог.

Рівень задоволеності своєю ЗП

52% не задоволені рівнем винагороди. Медіана доходу тих, хто відповів «ні», — $501–$1000. Цікаво, що думка з приводу медіани $1000–$1500 розділилася, — 33% респондентів відповіли «скоріше ні», а 36% — «скоріше так».

Чи задоволені спеціалісти своєю зарплатою — дослідження SEO

Розподіл відповідей за задоволеністю винагородою та місцеперебуванням респондента 

В Україні 51% спеціалістів задоволені своїм доходом, за кордоном — лише 35%. Хоча в останніх дохід більше у 1,5 раза. Можемо припустити, що це через різне фінансове навантаження. Бо за кордоном продукти, послуги, оренда житла здебільшого дорожче, ніж в Україні.

Чи задоволені українці своєю зарплатою — в Україні і за кордоном — дослідження

Висновки з дослідження окремо за грейдами спеціалістів

Intern

Кількість респондентів з грейдом Intern — 3%. Із загальної кількості респондентів — 2% чоловіків та 4% жінок. 

Більшість мають досвід роботи до 1 року — 86%. Медіана заробітної плати для жінок та чоловіків однакова — $200–$500.

Зарплата Intern SEO

Основні інсайти за грейом:

  • Кількість інструментів, якими володіють спеціалісти рівня Intern, та знання англійської не впливають на їх дохід. 
  • Найбільше Intern заробляють в компаніях до 10 людей.
  • Здебільшого працюють в агенціях.

Junior

Кількість респондентів з грейдом Junior — 17%. Із загальної кількості респондентів — 13% чоловіків та 24% жінок. 

Більшість мають досвід роботи до 2 років — 75%. Медіана заробітної плати для жінок та чоловіків однакова — $500-$1000.

Зарплата Junior SEO

Основні інсайти за грейдом:

  • Кількість інструментів, якими володіють спеціалісти рівня Junior, не впливають на їх дохід. А знання англійської дає можливість отримувати зарплату вище.
  • Junior переважно мають однакові медіани незалежно від розміру компанії. Лише в компаніях зі штатом 251-500 нижчий показник медіани опустився до — $200. А в компаніях з чисельністю співробітників 101-250 — верхній показник медіани піднявся до $1500. 
  • Здебільшого Junior працюють в агенціях, але це не впливає на їх дохід.

Middle

Кількість опитаних з грейдом Middle — 29%. Із загальної кількості респондентів — 26% чоловіків та 35% жінок. 

Більшість мають досвід роботи до 5 років — 68%. Медіана заробітної плати для жінок та чоловіків однакова — $1001–$1500.

Зарплата Middle SEO

Основні інсайти за грейдом:

  • Кількість інструментів, якими володіють спеціалісти рівня Middle, можуть впливати на їх дохід.
  • Знання англійської дає можливість отримувати зарплату вище. Для А2-В2 медіана $1001–$1500, для С1 — $1001–$2000.
  • Спеціалісти Middle-рівня мають однакові медіани незалежно від розміру компанії. 
  • Здебільшого працюють інхаус, маючи нижній показник медіани на $500 вище, аніж в агенції.

Senior

Кількість респондентів з грейдом Senior — 15%. Із загальної кількості респондентів — 18% чоловіків та 8% жінок. 

Більшість мають досвід роботи понад 5 років — 91%. Медіана заробітної плати жінок та чоловіків відрізняється — медіана для чоловіків — $2001–$3000, у жінок нижній показник медіани на $500 менше.

Зарплата Senior SEO

Основні інсайти за грейдом:

  • Кількість інструментів, якими володіють спеціалісти рівня Senior не впливають на їх дохід.
  • Знання англійської дає можливість отримувати зарплату вище, якщо спеціаліст знає її на рівні В1 і вище.
  • Найбільше Senior заробляють в компаніях зі штатом 251-500, медіана зарплати для них — $3001–$4000.
  • Здебільшого працюють інхаус з медіаною зарплати вище приблизно у 1,5 раза порівняно з агенцією.

Team Lead

Кількість опитаних SEO Team Lead — 9%. Із загальної кількості респондентів — 10% чоловіків та 9% жінок.

Більшість мають досвід роботи понад 5 років — 80%. Медіана заробітної плати жінок та чоловіків відрізняється — медіана для чоловіків — $3001–$4000, у жінок медіана на $1000 менше.

Зарплата Team Lead SEO — Дослід;tyyz

Основні інсайти за грейдом:

  • Кількість інструментів, якими володіють спеціалісти рівня Team Lead, можуть впливати на їх дохід.
  • Знання англійської не впливає на рівень доходу спеціалістів цього рівня.
  • Найбільше відповідей від спеціалістів, які працюють інхаус, з медіаною зарплати $2001–$3000.

Head of Department

Кількість респондентів з грейдом Head of SEO Department — 11% від всіх респондентів. Із загальної кількості респондентів — 13% чоловіків та 9% жінок. 

Більшість мають досвід роботи понад 5 років — 92%. Медіана заробітної плати жінок та чоловіків однакова — $2001–$3000.

Зарплата Head of Department SEO — дослідження

Основні інсайти за грейдом:

  • Кількість інструментів, якими володіють спеціалісти рівня Head of Department, можуть впливати на їх дохід.
  • Знання англійської не впливає на рівень доходу спеціалістів цього рівня.
  • Найбільше Head of SEO Department заробляють, працюючи в компаніях зі штатом понад 500, медіана зарплати для них там — до $5000.
  • Найбільше відповідей від спеціалістів, які працюють інхаус, там для них медіана зарплати $2001–$3000.

Додаткові висновки

  • Більша частина респондентів не задоволена поточним рівнем доходу.
  • У чоловіків медіана зарплати на 21% більше, ніж у жінок. 
  • 89% респондентів вважають, що вища освіта не вплинула на їх дохід.
  • Більша частина спеціалістів працюють як ФОП.
  • Чим більше компанія, тим більша ймовірність отримати соцпакет.
  • Кількість SEO-інструментів, які знає спеціаліст, не впливає на його дохід. Достатньо знати основні інструменти з представлених на ринку.
  • Досвід роботи впливає на зарплату рівномірно.
  • Найбільше SEO-спеціалісти заробляють в інхаус.

Дослідження провела агенція digital-маркетингу Inweb, яка входить у Netpeak Group.

Минулого року ми провели дослідження зарплат PPC-спеціалістів, яке дало зрозуміти актуальну ситуацію на ринку контекстної реклами. 
  • Підписуйтесь на Inweb у соцмережах: Instagram, Telegram, Facebook, LinkedIn.
  • Пишіть нам: ask@inweb.ua
  • Контакт для ЗМІ: k.pol@inweb.ua
Пишемо, редагуємо та публікуємо для вас.
Більше цікавого