Реклама в Google Ads для інтернет-магазину: як підібрати ключові слова та налаштувати кампанію

Люди гуглять перед купівлею товару онлайн чи офлайн, бо шукають найкращий варіант. Інтернет-магазин робить все, щоб цей користувач у видачі побачив саме його. Це в ідеальному світі. А як цього домогтися з гарантіями? Треба бути видимим у пошуку Google. Будь-які товари можуть продаватися краще з правильними налаштуваннями рекламної кампанії в Google Ads та ключовими словами.

Перш ніж розпочати налаштування пошукової кампанії та підбір ключових слів, визначтесь:

  • хто є вашим потенційним покупцем;
  • як саме шукатимуть ваші товари у Google;
  • які запити вводитимуть у пошукову систему.

Думайте як клієнт: якщо мені необхідно придбати даний товар, як би я його шукав? На основі цього можна починати формувати семантичне ядро.

Семантичне ядро – це список ключових слів, які ми завантажуємо у кампанії Google Ads та які показують нашу рекламу у відповідь на релевантні пошукові запити користувача.

Для формування семантичного ядра для e-commerce пошуку можна використовувати структуру сайту від більш загальних категорій до безпосередньо моделі товара:

  • ключові слова, що описують категорії товарів;
  • ключові слова, що описують бренд товарів;
  • окремі моделі товарів.

Надвелике семантичне ядро не гарантує високої кількості продажів, особливо, якщо ви стартуєте з невеликим бюджетом. В такому випадку краще йти від більш конкретних ключових слів, де потенційний покупець шукає конкретну модель, бажано, зі словами «купити», «ціна» та конкретна геолокація. Закінчуйте більш загальними – категоріями товарів.

Де шукати ідеї та дивитися статистику запитів

Для формування семантичного ядра допоможуть сервіси від Google. Вони допоможуть знайти нові ідеї для ключових слів та переглянути кількість запитів щомісяця, динаміку за квартал і рік.

  • Google Keyword Planner: вбудований інструмент у кабінеті Google Ads:
    Google Keyword Planner вбудований інструмент у кабінеті Google Ads
  • Google Trends.
  • Сайти конкурентів. Підберіть кілька найбільш широко представлених у рекламі конкурентів та перегляньте їх сайти: яку розбивку на категорії товарів вони використовують, що пишуть у заголовках до товарів.

Перевіряйте сайти конкурентів у сервісі Serpstat. Введіть URL-адресу сайта конкурента та аналізуйте, які ключові слова він використовує у своїй рекламі.

Перевіряйте сайти конкурентів у сервісі Serpstat

Всі ключові слова, що ви вважаєте доречними для вашого магазину і такими, що приведуть до покупки, завантажуйте в Google Таблиці, структуруйте по категоріям, наміру покупки та іншим критеріям (бренди, гео, окремі моделі чи модифікації товарів).

Головне правило: ключові слова у одній групі мають бути логічно пов’язані, щоб у подальшому вам легше було аналізувати дані по ефективності.

Як працювати з мінус-словами: принцип та рекомендації

Мінус-слова – слова-фільтри, за допомогою яких можна вимикати покази вашої реклами у відповідь на пошуковий запит, що ви вважаєте нецільовим.

  • Задаючи мінус-слова, можна припинити покази ваших оголошень у тих випадках, коли вони не дають корисного результату. Для e-commerce це можуть бути слова у запитах типу: безкоштовно, б/у, відгуки тощо.
  • Також у мінус-слова заносіть нецільові геозапити, наприклад, якщо ви працюєте на Київ та область, але бачите серед пошукових запитів інші міста, сміливо додавайте їх у список мінус-слів, щоб не показувати по таким запитам рекламу.
  • Вносіть у списки мінус-слів перелік товарів, які ви не продаєте, наприклад, якщо ваш автосалон продає лише авто, а запчастини – ні, то ключові слова, пов’язані з покупкою деталей, виключайте з переліку(запчастини, деталі, тощо).
  • Регулярна перевірка пошукових запитів та оновлення списку мінус-слів може значно збільшити результат від реклами, знизивши витрати та підвищивши кількість релевантних показів у вашому бюджеті.
  • Правило щодо надмірного розміру семантичного ядра доречно також і для використання мінус-слів. Додавайте їх виважено, щоб не втратити покази по цільовим пошуковим запитам.
Уважно переглядайте, які саме слова додаєте у список мінус-слів, щоб не заблокувати корисні покази. Наприклад, якщо продаєте шафи та бачите запит «де встановити шафу у вітальні», то у мінус-слова додавайте лише слово «встановити», без «де» та «вітальні», щоб не заблокувати покази по запитам «де купити шафу», та «замовити шафу для вітальні».

Для зручності розподіляйте мінус-слова у списки за якоюсь логічною ознакою, наприклад, перелік нецільових міст/країн, перелік загальних нецільових запитів (безкоштовно, задаром, картинки, відео, фото, своїми руками).

Для зручності розподіляйте мінус-слова у списки за якоюсь логічною ознакою

Списки мінус-слів додаються на рівні кампанії. Якщо є необхідність додаткових мінус-слів на групу оголошень, їх можна задати у її налаштуваннях.

Якщо є необхідність додаткових мінус-слів на групу оголошень, їх можна задати у її налаштуваннях

Типи ключових слів у Google Ads

Ключові слова поділяються на три типи за відповідністю:

  • Широкий (Broad Match Keyword): рекламне оголошення, яке відображатиметься у відповідь на запити максимально широкої аудиторії. Ключове слово може підхоплювати покази за спорідненими та асоційованими з ним запитами. Наприклад, ключове слово «купити чорні черевики» може бути показано на запит «купити чорні туфлі», «купити чорні кросівки» і іноді навіть на запит « купити взуття». Цей тип ключових слів використовується без операторів (лапок або дужок)
  • Фразовий (Phrase Match Keyword): рекламне оголошення показуватиметься за запитами, що містять у собі ключову фразу, або близький до неї варіант. Наприклад, ключове слово «купити чорні черевики» може бути показано на запит «купити чорні черевики для жінок» або «чорні черевики ціна». Цей тип ключових слів полягає в лапках.
  • Точний (Exact Match Keyword): рекламне оголошення буде показуватися на запити, що містять ключову фразу в точному її вигляді, або дуже близький її варіант. Наприклад, ключове слово «купити чорні черевики» може бути показано на запит «чорні черевики купити» або «купити чорні черевики». Цей тип ключових слів полягає у квадратних дужках [ ].

Широкий тип відповідності дасть багато трафіку, але він може виявитися надто загальним, тому ми рекомендуємо спочатку використовувати фразовий тип (ключова фраза полягає в «лапки»).

Налаштування пошукової рекламної кампанії в Google Ads для e-commerce

Після того, як ви зібрали семантичне ядро ​​і логічно розділили ключові слова на групи, можна налаштовувати кампанію.

Створіть обліковий запис Google Ads.

  1. На вкладці кампанії є кнопка «Створити нову кампанію», натисніть її:
  2. Тепер виберіть цілі кампанії. Для інтернет-магазину найчастіше підходить «Продаж». Натисніть кнопку “Далі”:
    Для інтернет-магазину найчастіше підходить «Продажі»
  3. Виберіть тип рекламної кампанії – пошукова:
    Виберіть тип рекламної кампанії – пошукова
  4. Виберіть цілі для оптимізації результатів роботи кампанії:
    Оберіть цілі для оптимізації результатів роботи кампанії
  5. Введіть ім’я та продовжіть налаштування:
    Установити назву та продовжити налаштування
  6. Налаштування стратегії та бюджету. Для початку виберіть оптимізацію на кількість конверсій та коригуйте залежно від отриманих результатів:
    Настройка стратегии и бюджета
  7. Налаштуйте параметри плейсментів:
    • бажано вимкнути чек-бокс показів у контекстно-медійній мережі;
    • додайте локацію для реклами, а також місця, де реклама не повинна відображатися;
    • мова та аудиторії: можна додати або виключити аудиторію для націлювання або налаштувати лише на рівень спостереження.

    Налаштуйте параметри плейсментів

  8. Налаштуйте групи оголошень, задайте назву та завантажте ключові слова по одному в рядку:
    Налаштуйте групи оголошень, задайте назву та завантажте ключові слова по одному у рядку
  9. Створіть оголошення, пропишіть заголовки, описи та посилання на посадкову сторінку – це мінімальный набір. Також додайте всі релевантні розширення:Створіть оголошення, пропишіть заголовки, опис та посилання на посадкову сторінку – це мінімальний набір
  10. Вкажіть денний бюджет рекламної кампанії:
    Вкажіть денний бюджет для рекламної кампанії
  11. Перевірте налаштування та натисніть «Опублікувати».

Готово! Далі щодо накопичення статистики проводьте аналіз та коригуйте стратегію для покращення результатів роботи.

Що робити з запитами, коли семантичне ядро вже є

Коли ви зібрали семантичне ядро та базовий список мінус-слів, розбили ключові слова на групи, створили на їх основі кампанії та групи оголошень і запустили рекламу, прийшов час для збору статистики для подальшої оптимізації.

Що робити з першого дня запуску рекламної кампанії на пошук Google:

  • Аналізувати пошукові запити, у відповідь на які Google показує ваші оголошення. У випадку виявлення нерелевантних – додавати їх у список мінус-слів.
  • Рівень отриманого трафіку: відсоток отриманих показів, відсоток отриманих показів у верхній частині сторінки:

Рівень отриманого трафіку

  • Покази, клики, CTR, витрати, кількість конверсій та їх вартість.
  • Показники якості ключових слів: релевантність посадкової сторінки, оголошення та очікуваний рівень CTR: чим ближче до оцінки 10, тим краще.

На основі даних, що будуть накопичуватися у вашій рекламній кампанії, можна буде приймати рішення по оптимізації:

  • Прибирати неефективні ключові слова.
  • Розбивати великі группі на більш релеванті.
  • Грунтуючись на пошукових запитах, проводити оптимізацію оголошень та посадкових сторінок.
  • Поповнювати списки новими ключовими словами та мінус-словами.
  • Аналізувати поведінку користувачів та конкретизувати рекламні пропозиції.

Виконайте всі ці кроки, і ви досягнете найбільшої ефективності своєї рекламної кампанії та забезпечите зростання вашого бізнесу. Якщо ви маєте запитання або уточнення, звертайтеся до нас. Також ми налаштуємо рекламні кампанії за вас, щоб масштабувати бізнес та отримати більше прибутку

Не пропустіть