Що нового в iPhone 16, які відмінності між моделями AirPods 4 й AirPods Pro 2 і як Apple знову задає тренди

Що нового в iPhone 16, які відмінності між моделями AirPods 4 й AirPods Pro 2 і як Apple знову задає тренди

Вересень почався з традиційної презентації компанії Apple на якій показали: нові iPhone 16, оновлені Apple Watch 10, новий чорний колір Apple Watch Ultra 2, дві моделі базових AirPods 4 із шумозаглушенням та без, покращені AirPods Pro 2, а також оновлені кольори для AirPods Max.

У статті розберу детальніше — що нового в пристроях і яка вам з цього може бути користь.

Я — Софія, редакторка Медіа Inweb, слідкую за презентаціями Apple вже понад 5 років.
Фото: Обсяг ринку digital-реклами за перше півріччя 2024 року — дослідження IAB Україна у партнерстві з Inweb

Всі анонси з презентації Apple за вересень 2024 року та що в них нового

НовинкаЩо нового
Apple Watch 10новий чип S10, датчик температури для води, відстеження апное уві сні (доступно для попередньої моделі), трохи більший дисплей (на один мм), покращені динаміки, доступні у титановому корпусі
Apple Watch Ultra 2новий чорний титановий корпус
AirPods 4розділення на модель із шумозаглушенням та без, новий чип H2, покращена форма, Type-C для зарядки, сенсори для контролю гучності звуку
AirPods Pro 2просто показали що вони є, додали програмно перевірку слуху і можливість підключення як слухового апарату — фішки прийдуть з оновленням
AirPods Maxоновили кольори, додали Type-C
iPhone 16новий дизайн, нові кольори, додали кнопку Action Button, кнопку для виклику камери, процесор A18 з Apple Intelligence, можливість знімати макрофото, зйомка макровідео в режимі сповільненої зйомки та таймлапс
iPhone 16 Pro | iPhone 16 Pro Maxзбільшені дисплеї до 6.3” та 6.9”, новий колір Desert Titanium, процесор A18 Pro, кнопка для виклику камери, можливість знімати Dolby Vision у 4K при 120 к/с, 48Мп ширококутний обʼєктив, антиблікове покриття лінз, мікрофони студійної якості, батарейка тримає до 33 годин

Для тих хто слідкує за новинами Apple оновлення не стали чимось новим. Заздалегідь інсайдери «злили» в мережу приблизний дизайн iPhone 16, також було відомо про мінімальні оновлення Apple Watch 10, про додавання функції відстеження апное та про антиблікове покриття лінз на iPhone 16 Pro.

Якщо порівняти статтю, яку ми писали в очікуванні презентації — більшість припущень виправдалася.

Далі детальніше розберу оновлення новинок та їх значення, аби було простіше зрозуміти, чи є сенс оновлюватися на новіші моделі.

А якщо лінь читати, ось відео від українського блогера, який детально і просто про все розповідає.

Apple Watch 10 — годинник, який ми бачили вже 10 разів

Технології смартгодинників наразі переживають кризу — із року в рік Apple (та й інші виробники) додають одну чи дві нові функції й називають це новою моделлю.

Фото: Що нового в iPhone 16, які відмінності між моделями AirPods 4 й AirPods Pro 2 і як Apple знову задає тренди

Що нового в Apple Watch 10, на відміну від Apple Watch 9

ХарактеристикаApple Watch 10Apple Watch 9
Дисплеймоделі 46 або 42 мм, ширококутний OLEDмоделі 45 або 41 мм
Корпуститановий чи алюмінієвийалюмінієвий чи металевий
Динамікиповністю перероблені та гучнішізвичайні
ПроцесорS10S9
Новий датчикдатчик температури води

Що вам з того і чи вартий годинник оновлення

Смартгодинники чудові тим, що навіть з моделлю, яка вийшла три роки тому, ви не відчуватимете нагальної потреби в оновленні.

Я користуюся смартгодинником Apple Watch SE і не планую його замінювати поки Apple не перестане випускати оновлення. Адже він закриває всі потреби — від відстеження активності до будильника, допомоги в зйомці, показу погоди та годин.

В Apple Watch 10 обновили процесор, трохи збільшили дисплей і поставили датчик температури, але це не глобальні зміни, які подарують новий досвід, особливо якщо ви перейдете з суміжної моделі — Apple Watch 9 чи Apple Watch 8.

Фото: Що нового в iPhone 16, які відмінності між моделями AirPods 4 й AirPods Pro 2 і як Apple знову задає тренди

Можна задуматися про оновлення, якщо у вас Apple Watch 3. Вони вже не отримують оновлень watchOS, а збільшений дисплей у новинці може дати більше емоцій та простору для взаємодії з екраном. Також це вартісна покупка, якщо це перший смартгодинник.

Apple Watch Ultra 2 у новому кольорі Black Titanium

Новий колір — це не те оновлення на якому варто зупинятися детально. Для користувача це приємна, але незначна данина минулому iPhone 7 Jet Black. Хоча годинник тепер виглядає дуже гарно, особливо з новими титановими ремінцями.

Фото: Apple Watch Ultra 2 у новому кольорі Black Titanium

Дві моделі AirPods 4 — нащо так багато і кому це потрібно

Минулого року багато користувачів жалілися на зручність AirPods 3, тому що Apple планували зробити її схожою на AirPods 2, але десь збилися зі шляху і для частини користувачів навушники були незручними, не поміщалися у вухах і заважали.

Цьогоріч на презентації виділили час розповісти про те, що вони провели дослідження понад 50 млн вух, використали 3D-моделювання і розробили одну з найзручніших форм.

Щоб перевірити їх слова потрібно тестувати навушники, тому якщо буде змога — зайдіть в Apple Store в Європі чи США після 20 вересня.

Apple випустила дві моделі: AirPods 4 із шумозаглушенням та AirPods 4 без шумозаглушення.

ХарактеристикаAirPods 4 із шумозаглушеннямЗвичайні AirPods 4
Зарядкакейс із зарядкою Type-C та підтримкою MagSafe, зарядки від шайби Apple Watchзвичайний кейс із заряджанням від Type-C — немає бездротової зарядки
Можливостіактивне шумозаглушення, адаптивне аудіо, режим прозорості, просторове аудіопросторове аудіо
Ціна$179$129

Що вам з того і чи варто оновлюватися

Фото: Що нового в iPhone 16, які відмінності між моделями AirPods 4 й AirPods Pro 2 і як Apple знову задає тренди

Ті хто має AirPods Pro чи AirPods Pro 2 можуть пропускати цю новинку — нічого кращого ви не отримаєте, хіба є бажання перейти на форму вкладишів чи Type-C.

Власники AirPods 2 — придивіться. Оновлення може бути не нагальним, але якщо користуєтеся своєю моделлю вже давно, можуть виникнути проблеми із часом роботи, шипінням динаміків тощо. Доволі непоганий варіант для оновлення.

Нові естетичні кольори та Type-C в AirPods Max

Навушники AirPods Max полюбилися блогерам, тому Apple випустила нові естетичні відтінки — Orange, Starlight, Midnight, Blue, Purple. Більше нічого фактично не змінилося, окрім розʼєму Type-C. У компанії не оновили навіть процесор H1, який вже пʼять років як застарів.

Фото: Нові естетичні кольори та Type-C в AirPods Max
Нові кольори дуже гарні і я б сама придбала AirPods Max Purple, але моя опінія в тому, що ці навушники можуть бути кращими через пару років.

Якщо обирати між Sony WH-1000XM5 за $300 та AirPods Max за $550 — вибір меломана схиляється до Sony. Хоч вони не такі візуально естетичні, проте мають продуману форму, класний кейс, легші у транспортуванні та трохи кращі у звучанні.
Фото: Обсяг ринку digital-реклами за перше півріччя 2024 року — дослідження IAB Україна у партнерстві з Inweb

Apple iPhone 16 — оновлений дизайн і нові кнопки

Apple вміє продавати нові ґаджети, продаючи стиль життя та естетику пристроїв. Вже який рік у компанії замінюють місцями камери, додають декілька фішок і називають це новим смартфоном. Виходячи з аналітики продажів iPhone у світі — це працює.

Фото: Що нового в iPhone 16, які відмінності між моделями AirPods 4 й AirPods Pro 2 і як Apple знову задає тренди

Що змінилося в iPhone 16, порівняно з iPhone 15

ХарактеристикаiPhone 16iPhone 15
Нові кнопкисенсорна кнопка виклику камери, Action Button замість перемикача тишітільки перемикач тиші
Нові можливостіпідтримка Apple Intelligence
ПроцесорA18A16
Основна камера48Мп + 12Мп, додали антиблікове покриття, зйомку макро, макрозйомка в режимі сповільненої зйомки та таймлапс48Мп + 12Мп
Кнопка паузи на відеоТакНі
Wi-FiWi-Fi 7Wi-Fi 6
Акумулятордо 22 годин роботидо 20 годин роботи

Цікавий хід з додаванням кнопки для виклику камери, проте в мене є сумніви щодо її зручності у практичному застосуванні. Все ж це сенсор, у комплекті з чохлом можуть бути проблеми, а якщо до цього додати наші прохолодні зими, виходить не дуже приємне комбо. Почекаємо відгуків від блогерів.

Фото: Apple iPhone 16 — оновлений дизайн і нові кнопки

Чи варті зміни оновлення з попередніх версій

Притримуюся думки, що це має вирішити кожен користувач для себе.

З одного боку, оновлення iPhone кожен рік може бути непоганою інвестицією, особливо якщо ви у США чи Європі скористаєтеся Trade In. З іншого, глобальних причин до оновлення з попередньої моделі немає, хіба що Apple Intelligence. Але тоді вже цікавіше придивитися до iPhone 16 Pro.

Цікавим оновлення може бути для власників від iPhone 13 і старіше. Скоріше за все, пристрої з оригінальною батареєю вже не так добре тримають заряд, камери у новинки кращі та й підтримка Apple Intelligence — цікава нова фішка.

iPhone 16 Pro — пісочний титан та колаборація з The Weekend

Найцікавіше на десерт — iPhone 16 Pro та iPhone 16 Pro Max отримали найбільше оновлень із всіх новинок.

Фото: Що нового в iPhone 16, які відмінності між моделями AirPods 4 й AirPods Pro 2 і як Apple знову задає тренди

Відмінності iPhone 16 Pro від iPhone 15 Pro

Оновлення буде цікавим для тих, хто багато знімає на телефон. Оновлений ще один ширококутний обʼєктив на 48Мп, антиблікові лінзи, значні покращення в зйомці відео можуть оцінити блогери та SMM.

Фото: Що нового в iPhone 16, які відмінності між моделями AirPods 4 й AirPods Pro 2 і як Apple знову задає тренди
Оновлення на iPhone 16 Pro (та і на будь-яку іншу модель) — індивідуальна потреба. Це не критична рекомендація, адже якісний контент та фільми можна знімати на будь-який пристрій.

Черговий раз Apple вирішили захопити більше аудиторії через колаборацію. Минулого року була Олівія Родріго, цьогоріч запросили The Weekend, новий ролик якого зняли на iPhone 16 Pro.

Відмічу, що окрім iPhone на майданчику було багато іншого обладнання, яке вартувало навіть більше ніж смартфон — світло, стабілізатори, зовнішні системи, багато персоналу, серед яких професійні колористи, режисери, монтажери тощо.

Це ілюструє думку про те, що зняти як у Голлівуді на новий iPhone вийде тільки із супутніми знаннями та технікою. Якщо цього немає, у вас буде гарна картинка, але не як у Weekend.

Apple Ineteligence — в Apple тепер є штучний інтелект

Минулі iPhone 15 Pro та цьогорічна уся лінійка iPhone 16 підтримує Apple Intelligence. Це штучний інтелект Apple, розроблений інженерами Apple з партнерством OpenAI.

Фото: Що нового в iPhone 16, які відмінності між моделями AirPods 4 й AirPods Pro 2 і як Apple знову задає тренди

Що може Apple Intelligence:

  • все те ж, що і Siri;
  • персональні відповіді як GPT-4o;
  • відстеження обʼєктів на камері та надання інформації про них;
  • транскрибування аудіо та відео у текст;
  • пошук необхідних фото в галереї, моментів на відео;
  • видалення шумів із записів, чистка шумів в режимі реального часу на відеодзвінках та записах;
  • підсумовування листів, повідомлень, всіх текстів у системі;
  • видалення обʼєктів з фото;
  • створення персональних смайликів і картинок по текстовому опису;
  • багато іншого.

Apple Intelligence зʼявиться з оновленням до iOS 18 після 16 вересня. Для Apple ця технологія — це значний прогрес, оскільки система смартфона стає справжнім персональним помічником, а не тим, чим була Siri раніше.

Apple Intelligence доступний тільки англійською і буде запускатися по всьому світі поступово.

Багато уваги екологічності

Минулі роки фанати Apple жартували про те, скільки компанія сказала про ШІ чи Amazing. Цьогоріч так можна жартувати про те, скільки разів представники Apple наголосили про свої екологічні ініціативи.

Екологія — це важливо і не смішно, мова про сам факт висвітлення у розрізі таймінгу презентації.

Приблизно 1/4 з 1,5 години презентації відвелася на блоки про екологічну ціль Apple до 2030 року стати компанією з нейтральними карбоновими викидами. Це ілюструє глобальний тренд на екологічність, який у майбутньому буде тільки набирати обертів.

Можливо у нас в Україні це не так відчутно, проте навіть попри війну можна прогледіти тенденцію до екологічних пакетів, підвищений інтерес до сортування та прагнення деяких свідомих компаній позбутися зайвого пластику в пакуванні, уникати зайвих матеріалів (листівки, буклети, подарункова обгортка тощо).

Це сигнал іншим компаніям подумати про те ж і почати впроваджувати тренд на екологічність у свої стратегії й продукти.

Враження та заключення після перегляду презентації

Вже який рік я не чекаю від Apple чогось нового, оскільки постійно приблизно знаю, що покажуть завдяки інсайдерам.

Фото: Що нового в iPhone 16, які відмінності між моделями AirPods 4 й AirPods Pro 2 і як Apple знову задає тренди
Перегляд презентації — це як маленька традиція, коли ти відкладаєш усі справи й 1,5 години просто поринаєш у світ, де дрони літають для того, щоб зняти класні кадри, де люди безпечно працюють у каліфорнійському великому офісі без необхідності бігти в укриття по звуку тривоги, де все просто, безпечно і гарно. Наче погляд у паралельний світ.

Переглядаючи, звичайно, хочеться все випробувати та придбати, бо Apple вміє продавати емоції та стиль життя. Проте я критично порівнюю для себе і розумію, що замість нового iPhone, я б напевно взяла вживаний iPhone 15 Pro, якщо буде така потреба, а різницю задонатила ЗСУ. Бо насправді не так важливо, який смартфон у кишені, коли на тебе летить ракета.

Але це у жодному випадку не засудження тих, хто купує собі нові пристрої, адже зараз у нас не так багато радощів. Тож якщо кайфуєте від нового заліза, відчуття після покупки чи розпаковки — купуйте, насолоджуйтеся і діліться своїми враженнями, бо це теж важливо.

Фото: Обсяг ринку digital-реклами за перше півріччя 2024 року — дослідження IAB Україна у партнерстві з Inweb
Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого