Дослідження стану креативної галузі очима працівників 2024: інсайти, виклики та тренди

Дослідження стану креативної галузі очима працівників 2024: інсайти, виклики та тренди

Агенція комунікацій «ВАРТО» провела дослідження креативної індустрії України очима працівників, разом із Gradus Research, ВРК та платформою Happy Monday.

Презентація результатів відбулася 30 вересня в Києві. В Медіа Inweb ділимося результатами та інсайтами.

Фото: Дослідження стану креативної галузі очима працівників 2024: інсайти, виклики та тренди

Сфера креативу — жива та непередбачувана. Щодня тут з’являються нові тренди, змінюються робочі формати, а разом із ними й самі фахівці. Повномасштабне вторгнення додало чимало викликів працівникам креативних індустрій, серед яких і зміна попиту на креативні послуги, і криза на ринку праці, і зростаюча конкуренція за таланти з боку іноземних ринків.

Щоб зрозуміти, куди рухається галузь, агенція комунікацій «ВАРТО» спільно з дослідницькою компанією Gradus Research, Всеукраїнською рекламною коаліцією та платформою Happy Monday провели спеціальне дослідження, в якому опитали представників креативних професій — фрилансерів, inhouse-працівників та креативників з агенцій, щодо їх очікувань від роботодавців.

Серед учасників дослідження — спеціалісти з PR, маркетингу, SMM, дизайну, брендингу та інших напрямів.

Як зазначила Наталія Холод, СЕО агенції комунікацій ВАРТО: «Наразі багато розмов, щодо кадрового голоду в галузі, однак на практиці бачимо, що питання глибше ніж кількісна нестача людей, також є питання в якості та настроях спеціалістів. Ми бачимо що є розрив між очікуванням роботодавців та кандидатів. Тож метою нашого дослідження було зрозуміти, що чекають спеціалісти креативної галузі від компаній в яких працюють, та, в подальшому, порівняти з очікуванням роботодавців та наблизити спільну реальність».

У дослідженні зʼясували: чим живе українська креативна індустрія, які умови роботи шукають фахівці, де стикаються з викликами, а де бачать нові горизонти.

Гібридність — це більше не про формат, а про нову філософію роботи

Гібридний формат вже давно перестав бути компромісом. 61% опитаних чоловіків і 56% опитаних жінок у креативі обирають гібридність як спосіб визначати, де і як бути ефективнішим. Тільки вдумайтесь: офіс для колаборацій та брейнштормів (32%), віддалена робота — для глибокого занурення в задачі (48%). Це стає стилем роботи, який дозволяє тримати ритм, змінювати фокус та знаходити нові ідеї на межі різних середовищ.

Кар’єрний зсув: більше драйву, менше шаблонів

68% опитаних фахівців готові змінювати роботу не заради статусу, а заради нових проєктів, де їхні ідеї будуть чути. Фраза «реалізувати власні ідеї» — це про сміливі проєкти, які надихають та дають відчуття справжнього впливу на результат. І ще, майже половина респондентів (48%) хочуть команду, де буде простір для самореалізації.

Вибір на основі цінностей: коли шукаєш не просто роботу, а свою компанію

65% опитаних креативників шукають компанії з цінностями, які збігаються з їхніми власними. Для них важливо, аби бізнес підтримував соціальні проєкти, мав розвинену внутрішню культуру та реагував екологічно на події навколо. Креативники шукають не просто круті бренди, а щирих однодумців.

Цінності vs проєкти: що важливіше

63% опитаних фахівців кажуть: «Ми обираємо компанію не за проєктами, а за цінностями». Так, навіть круті проєкти (59%) не мають такого значення, якщо компанія не резонує зі світосприйняттям своїх працівників. Чітка позиція бренду як роботодавця, культура відкритості та спільні переконання — ось справжній магніт для креативників.

Фрилансери та inhouse: хто насправді обирає зміни

69% опитаних фрилансерів завжди в пошуку нових можливостей і готові змінювати проєкти, коли відчувають, що не отримують потрібної динаміки чи розвитку. Inhouse-спеціалісти стриманіші — лише 31% респондентів цієї категорії хочуть щось змінювати. Тут ми бачимо різні пріоритети: фрилансери прагнуть свободи та різнопланових завдань, тоді як inhouse шукають стабільності та ясності.

Результати дослідження вказують на те, що креативна індустрія в Україні перебуває у процесі великої трансформації. Гнучкість, свобода, можливості реалізації та цінності все більше впливають на вибір фахівців та розвиток галузі. У фокусі — адаптивність до сучасних викликів та нові підходи до роботи.


Дослідження проведене дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку Gradus.

  • Цільова група дослідження: представники креативних індустрій – три сегменти: працюють на боці виробників, на боці креативних агенцій, фрилансери.
  • Період проведення поля: 1 серпня – 2 вересня 2024 року.
  • Розмір вибірки: 189 респондентів.

Довідково:

  • Агенція комунікацій «ВАРТО» — українська агенція маркетингових комунікацій, що надає послуги у сфері PR, маркетингу, реклами, розробки SMM-стратегій, організації промо та PR-акцій з 2005 року. Агенція за свою історію має понад 300 брендів-клієнтів — український середній та великий бізнес, міжнародні корпорацій, NGO організації.
  • Всеукраїнська рекламна коаліція — найбільше громадське об’єднання рекламної індустрії України, що працює вже понад 25 років на ринку країни. ВРК ініціює та підтримує різноманітні активності, які сприяють розвитку індустрії, вирішенню її насущних проблем та викликів, що постають перед учасниками рекламної спільноти країни.
  • Gradus Research — технологічна дослідницька компанія повного циклу, що проводить кількісні, якісні та лонгітюдні дослідження. Платформа Gradus, до якої респонденти долучаються як через мобільний додаток, так і через веб-інтерфейс, дає можливість проводити маркетингові та соціологічні дослідження серед населення України, включно з ВПО, та українських мігрантів за кордоном. Також платформа діє серед населення країн ЄС, США та Середньої Азії. Технологія опитувань Gradus дозволяє отримувати інсайти протягом 24 годин.
  • Happy Monday — платформа з розвитку карʼєри, де зустрічаються сучасні й інноваційні компанії та свідомі мотивовані кандидати. Ми допомагаємо талантам будувати власний свідомий шлях професійного зростання, а компаніям — розвивати бренд роботодавця та знаходити «своїх» кандидатів.

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого