Apple анонсувала нові функції для покращення інклюзивності

Apple анонсувала нові функції для покращення інклюзивності

Apple відома своїм прагненням до інклюзивності, тому напередодні Глобального дня доступності, за традицією, анонсувала нові функції для своїх пристроїв. Вони спрямовані на полегшення користування пристроями для людей з інвалідністю.

Ми зібрали найцікавіші оновлення з анонсу компанії.


Відстеження погляду на iPhone та iPad

Власники iPhone та iPad з чипом A12 або новіше зможуть керувати пристроєм за допомогою погляду. Функція використовуватиме фронтальну камеру, щоб допомогти користувачам переглядати меню та вибирати програми, не використовуючи руки.

Після короткого калібрування, система може точно реагувати на напрямок погляду, активуючи елементи інтерфейсу через функцію Dwell Control, коли користувач затримує погляд на конкретному об’єкті. Це дещо схоже на управління гарнітурою змішаної реальності Apple Vision Pro, однак може бути не так точно.

Музичні тактильні сигнали

Функція Music Haptics відкриває нові способи сприйняття музики для людей з вадами слуху. Вона використовує Taptic Engine для створення відчуття вібрацій, які синхронізуються з музикою.

Таким чином користувачі можуть «відчувати» музику через тактильні сигнали, які відтворюють ритм і динаміку пісні. Це забезпечує краще сприйняття музики, навіть якщо стандартне аудіо недоступне.

Окремо для розробників буде доступне API для музичних тактильних сигналів, що дозволить їм інтегрувати цю технологію у свої програми.

Vocal Shortcuts

Apple анонсувала нові функції для покращення інклюзивності

Функція Vocal Shortcuts дозволяє користувачам створювати персоналізовані голосові команди для виконання дій на своїх пристроях. Користувачі можуть налаштовувати Siri на розпізнавання специфічних слів або фраз, які потім активують певні задачі або програми.

Це корисно для осіб з атипічним мовленням, яким важко використовувати стандартні команди.

Оновлення у CarPlay

Доступність у Vision Pro

Apple також звернула увагу на потреби водіїв з інвалідністю, додавши оновлення до CarPlay. Тепер інтерфейс підтримує голосове управління та кольорові фільтри, полегшуючи використання застосунків та огляду меню для людей з порушеннями зору. Система також підтримує розпізнавання звуків, таких як сирени або сигнали автомобілів, та відображає відповідні сповіщення.

Vehicle Motion Cues — це нова функція, призначена для зменшення симптомів рухової хвороби (укачування) під час використання пристроїв у транспорті. Вона використовує датчики руху для відображення анімованих точок на екрані. Вони візуально корелюють з рухами транспорту, тим самим допомагаючи користувачу краще адаптуватися до пересування.

Доступність у Vision Pro

Доступність у Vision Pro

У visionOS, операційній системі Vision Pro, зʼявляться системні Live Captions — субтитри для розмов та аудіо в застосунках у режимі реального часу. Це корисно для людей, які мають проблеми зі слухом, оскільки вони зможуть бачити текст розмови під час її ведення. Крім того, visionOS отримає новий режим FaceTime з Live Captions.


Apple продовжує демонструвати нові функції доступності із року в рік. Завдяки цим функціям люди з інвалідністю можуть відкривати для себе нові можливості сучасних технологій, які стають інклюзивнішими та доступнішими для усіх.

Про автора

Софія Старк
Софія Старк
, Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого