ЄС розслідує, чи дотримується Google правил захисту даних під час навчання ШІ

ЄС розслідує, чи дотримується Google правил захисту даних під час навчання ШІ

Ірландська комісія із захисту даних (DPC), яка контролює дотримання Google правил конфіденційності в ЄС, розпочала розслідування щодо того, чи дотримується компанія європейських законів при використанні особистих даних для навчання штучного інтелекту.

Комісія перевіряє, чи дотримується Google правил для захисту приватності. Зокрема, чи приводив він оцінку ризиків для захисту даних, щоб зрозуміти, чи є ризики для прав людей, чиї дані використовуються.

Генеративні системи штучного інтелекту Google можуть видавати неправдиву інформацію, включаючи особисті дані людей — це може створювати юридичні проблеми для компанії. Якщо з’ясується, що Google порушив правила захисту даних, компані. можуть оштрафувати на суму до 4% від глобального річного доходу компанії Alphabet (материнської компанії Google).

Розслідування зосереджене на мовній моделі PaLM2, яку Google використовує для створення своїх чат-ботів і пошукових систем. Органи влади перевіряють, як Google збирав та використовував дані для навчання цієї моделі, щоб переконатися, що все зроблено за правилами. 

У ЄС існує регламент GDPR (General Data Protection Regulation), який захищає особисті дані громадян. Це стосується і тих даних, що були зібрані з відкритих джерел в інтернеті або безпосередньо від користувачів.

Подібні питання вже виникали щодо інших компаній, таких як OpenAI та Meta.

Google заявив, що серйозно ставиться до своїх зобов’язань щодо захисту даних і готовий співпрацювати з регуляторами в цьому розслідуванні.

Джерело: TechCrunch

Ольга Беспалько
Ольга Беспалько
• Media Editor
Inweb
Редакторка медіа з досвідом роботи у контент-менеджменті та копірайтингу. Постійно слідкую за digital трендами і новинами, щоб надавати вам цікаву та актуальну інформацію. Зі мною ви точно будете в курсі всіх подій.
Більше цікавого