Як генерувати зображення за допомогою ШІ — поради щодо промптів та сервісів

Як генерувати зображення за допомогою ШІ — поради щодо промптів та сервісів

У цій статті розберемо як генерувати зображення за допомогою штучного інтелекту: які сервіси можна використовувати безкоштовно та платно, які є суперечності при використанні ШІ-зображень та як розробити промпти, щоб отримувати адекватні ілюстрації під свої запити.

Фото: Як генерувати зображення за допомогою ШІ — поради щодо промптів та сервісів

Генерування зображень за допомогою ШІ: коли варто і коли краще не треба

ШІ зараз у тренді, але зловживати ним не варто. Зображення згенеровані за допомогою ШІ може допомогти швидко та відносно недорого візуалізувати ідеї, проте не завжди цей метод є етичним і сприйматиметься публікою.

Критика може зʼявитися через те, як навчають моделі ШІ для роботи із зображеннями. Досить часто для цього незаконно використовують роботи популярних авторів. І навіть заяви від сервісів не послаблюють тиску з боку суспільства.

Виділити рамки де варто генерувати, а де краще утриматися — важко. Тому потрібно критично сприймати й оцінювати кожну ситуацію, щоб не опинитися в епіцентрі «шакалячого експреса».
  • Не радимо використовувати згенеровані ШІ зображення, якщо є на меті їх монетизація — продаж продукції із такими зображеннями не зовсім етичний. Для такого варіанту краще залучати ілюстратора чи дизайнера.
  • Обережно використовуйте ШІ-зображення в рекламі — вони можуть відштовхувати частину ЦА. Особливо, якщо згенеровані невдало чи викликають негативні реакції.
  • Не використовуйте генеровані зображення у «чистому» вигляді для обкладинок статей, новин, або інших матеріалів — це може відштовхувати аудиторію, особливо якщо ШІ намагається робити текст чи галюцинує додаткові пальці ітд.

Памʼятайте також про Ефект моторошної долини. Коротко, теорія припускає, що зі збільшенням людиноподібності робота поступово збільшується позитивне враження й емпатія, а далі враження різко стає відразливим. І це може викликати негативні емоції, що будуть асоціюватися з вашим брендом.

Якщо використовуєте ШІ-зображення — залучайте дизайнера для роботи. Це може бути базова робота з банерами чи композицією, проте це частково нівелює факт того, що ви не залучали ілюстратора. Так ви підтримуєте ринок і забезпечуєте собі страховку від дуже невдалих поєднань, на які не можете дивитися обʼєктивно.

Пʼять сервісів, де можна генерувати зображення за допомогою штучного інтелекту

Midjourneyплатний, від $10/місяцьСайт для генерації, сервіс генерує реалістичні й зображення за стилями, є обмеження щодо генерації deepfake. Можна коригувати розмір та параметри зображення, змінювати його у процесі.
ChatGPTчастково безплатний, платний доступ від $20/місяцьСайт та застосунок для генерації. Можна генерувати зображення у GPTs DALL-E, або у чаті з GPT. Є підготовлені шаблони, вихідні зображення не найкращої якості, є обмеження щодо генерації deepfake.
Ideogramчастково безплатний (10 кредитів на день), від $8/місяцьСайт для генерації зображень, є стрічка із зображеннями та prompt, де можна надихатися ідеями. Частково можна коригувати якість та розмір зображень, стилі генерації.
Bingбезплатний, є лімітиСайт для генерації, сервіс генерує зображення, проте вони є не дуже якісними, часто не відповідають запитам.
Craiyonчастково безплатний, платний доступ від $12/місяцьСайт для генерації, сервіс генерує зображення, проте є спотворення і може бути складно працювати з вихідними ілюстраціями.

Сервісів для генерації набагато більше, ми обрали пʼять тих, які здаються найдоступнішими для використання.

Як генерувати зображення за допомогою ШІ на прикладі ChatGPT

Сервіси для генерування зображень працюють приблизно однаково — відкриваєте сервіс, вписуєте prompt (текстову вказівку) і натискаєте генерувати. З цим проблем виникнути не має, набагато більше питань щодо того, як зробити промпт таким, щоб зображення відповідало вашим очікуванням.

Поради, щодо промптів для генерування зображень:

  • максимально конкретно прописуйте те, чого хочете — кольори, настрої, розмір, формат тощо;
  • використовуйте приклади, якщо необхідно повторити чи відтворити якісь елементи зображення, яке вже створено;
  • пишіть просто, ШІ не розуміє складних фраз чи поетичних порівнянь, йому треба чітко викласти свої побажання.

Розглянемо на прикладі. Зараз я читаю книгу «Сестра зірок» Мари Вульф, мені простіше сприймати інформацію візуально, тому щоб більше поринути в естетику фентезі я генерувала для себе деякі моменти.

Фото: Як генерувати зображення за допомогою ШІ — поради щодо промптів та сервісів
Промпт, який я прописала, щоб згенерувати зображення головної героїні:

Generate a realistic full-length image of a beautiful 20-year-old girl. She is a modern witch who has the power of weather magic. She has elbow-length blond hair, is thin, and wears a stretched gray knit sweater and torn light jeans. It is raining outside, her hair is tousled, and there is lightning above her. She is upset and almost crying, with an ancient castle and an abandoned garden with lanterns in the background, and it is night and dark.

Його я вивела шляхом проб та помилок. Тому що не відразу сервіс дав мені те, чого я хочу.

Фото: Як генерувати зображення за допомогою ШІ — поради щодо промптів та сервісів
Загалом, дієва формула для мене така:

— Згенеруй зображення (яке — реалістичне, аніме, скетч, карикатура).
— Що чи хто має бути на зображенні — на чому має бути фокус. Дівчина 20-ти років у повний ріст, чорний кіт, який спить у корзині тощо.
— Загальний план, атмосфера, деталі.
— Співвідношення сторін.

За такими принципами я згенерувала наступні зображення:

Для того, щоб наслідувати далі образ головної героїні, я застосувала принцип «візьми за образ X».

Фото: Як генерувати зображення за допомогою ШІ — поради щодо промптів та сервісів

Загалом, результати задовольняють мене, оскільки головна задача цих зображень — допомогти перейнятися атмосферою. Є зайві чи неточні елементи, але для мене це не критично.

Такий же варіант з повторенням образу я зробила з іще одним героєм книги.

Застосування ШІ-картинок на практиці може бути різним. Від створення елементів, візуалізації ідей для дизайнерів чи ілюстраторів до застосування у статтях чи креативах.

Елемент 3D одиниці для посту Inweb ми згенерували з ШІ.

Фото: Як генерувати зображення за допомогою ШІ — поради щодо промптів та сервісів

Ось тут для статті про драконів ШІ допоміг візуалізувати істоту, про яку йшлося, щоб передати читачам розуміння, про що мова.

Фото: Як генерувати зображення за допомогою ШІ — поради щодо промптів та сервісів

Генерація зображень за допомогою ШІ — це корисний інструмент для швидкого створення контенту. Проте важливо чітко формулювати промпти, щоб отримати бажаний результат і хоча б частково розуміти те, що хочете отримати від ШІ. Також слід використовувати такі зображення обережно, особливо в комерційних цілях, і враховувати етичні аспекти.

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого