У Саудівській Аравії побудують найбільший центр обробки ШІ

У Саудівській Аравії побудують найбільший центр обробки ШІ

Каліфорнійський стартап Groq Inc. оголосив про співпрацю з найбільшим у світі нафтовим гігантом Aramco. Вони створять у Саудівській Аравії найбільший у світі центр обробки даних для систем штучного інтелекту.

Проєкт фінансує Aramco Digital, його будування розпочнеться зі створення 19 000 мовних процесорів та згодом ця кількість може зрости до 200 000 одиниць. Groq стане оператором центру, який планують запустити до кінця року.

Партнерство та створення центру має дві мети: перша — забезпечення внутрішніх потреб компанії Aramco, друга — створення умов для розвитку ШІ в регіоні Близького Сходу, Африки та Індії.

Завдяки низьким витратам на енергоресурси та вигідному розташуванню Саудівської Аравії, Groq зможе забезпечити швидке підключення до користувачів у радіусі 4 мільярдів людей.

Окрім цього, компанія позбудеться обмежень з боку уряду США, тому що останнім часом експорт високотехнологічних чіпів до регіону обмежується.

Цей проєкт є частиною плану Саудівської Аравії для трансформації своєї економіки. Підприємці прагнуть зменшити залежність від нафти, тому країна активно інвестує у розвиток нових технологій, зокрема штучного інтелекту.

Джерело: Bloomberg

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого