Стартап екскерівника Google Brightband використовуватиме ШІ для прогнозування погоди

Стартап екскерівника Google Brightband використовуватиме ШІ для прогнозування погоди

Стартап Brightband, заснований колишнім керівником Google Джуліаном Гріном, залучив $10 мільйонів. Компанія створить нову ШІ-модель для прогнозування погоди, яка дозволить передбачати екстремальні погодні явища — тропічні циклони та теплові хвилі, на кілька днів раніше, ніж традиційні методи.

Brightband планує створити як комерційний продукт, так і публічний сайт чи застосунок.

Компанія відмовляється від фізичних моделей у прогнозах і використовує виключно історичні спостереження за погодою для точніших середньострокових прогнозів, що охоплюють період до 14 днів. Для цього стартап співпрацює з урядовими агентствами та приватними супутниковими фірмами, залучаючи величезні обсяги даних для навчання своїх моделей.

Фото: Стартап екскерівника Google Brightband використовуватиме ШІ для прогнозування погоди

Цей підхід може значно покращити ефективність прогнозування у сферах енергетики, транспорту та сільського господарства, де точні й швидкі прогнози є дуже важливими.

Компанія також планує відкрити доступ до своїх базових моделей та навчальних даних, щоб забезпечити прозорість і створити спільноту зацікавлених у проєкті.

Очікується, що перші версії продукту Brightband будуть доступні до кінця 2025 року.

Джерело: Bloomberg

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого