SpaceX вперше зловив прискорювач Starship за допомогою механічних захватів

SpaceX вперше зловив прискорювач Starship за допомогою механічних захватів

SpaceX успішно зловив прискорювач своєї ракети Starship за допомогою спеціальних механічних захватів, прикріплених до стартової вежі. Тестовий політ відбувся на космодромі Starbase у Техасі та став важливим етапом у програмі розвитку Starship.

Starship — це двоступенева ракета, яка складається з верхнього ступеня (Starship) і прискорювача Super Heavy. Її мета — забезпечити багаторазове використання для швидких запусків у космос — це є важливою частиною планів SpaceX із колонізації Марсу та участі у програмі NASA Artemis для повернення людей на Місяць.

Під час тестового польоту SpaceX вперше успішно зловив прискорювач Super Heavy після його повернення на стартовий майданчик. Ракета Starship продовжила політ до орбіти, а потім здійснила контрольований спуск в Індійський океан.

Попередньо SpaceX вже демонстрував успішне кероване повернення верхнього ступеня ракети в океан, але «лов» прискорювача став унікальним досягненням у сфері космічних запусків. Після зниження прискорювач сповільнився до стану зависання і був схоплений спеціальними механічними палками, які контролюються з вежі.

Цей успіх став можливим завдяки тисячам перевірок систем ракети та стартового майданчика. Політ відбувся раніше, ніж очікувалося, після того, як Федеральна авіаційна адміністрація видала дозвіл на запуск, визнала виконання всіх вимог безпеки та дала зелене світло на наступні тести.

Під час підготовки до польоту інженери SpaceX провели оновлення теплозахисної системи ракети, програмного забезпечення для повторного входу в атмосферу, а також протестували системи охолодження стартового майданчика.

SpaceX планує й надалі розвивати можливість багаторазового використання обох ступенів ракети, що допоможе значно знизити витрати на космічні запуски та зробити їх більш регулярними.

Джерело: TechCrunch

Ольга Беспалько
Ольга Беспалько
• Media Editor
Inweb
Редакторка медіа з досвідом роботи у контент-менеджменті та копірайтингу. Постійно слідкую за digital трендами і новинами, щоб надавати вам цікаву та актуальну інформацію. Зі мною ви точно будете в курсі всіх подій.
Більше цікавого