Що таке Ozempic: як препарат від діабету підкорив Голлівуд та змінює економіку міст

Що таке Ozempic: як препарат від діабету підкорив Голлівуд та змінює економіку міст

Ozempic, препарат розроблений для лікування діабету 2 типу, почали активно використовувати для схуднення. Серед його амбасадорів зірки Голлівуду, відомі блогери та інфлюенсери. Ozempic навіть почав впливати на економіку міст і країн, а через його використання не по призначенню хворі на діабет люди не можуть отримати доступ до препарату.

У цій статті ми розглянемо, що таке Ozempic, як він працює, чому став настільки популярним серед знаменитостей, а також який вплив він має на світ і економіку.

Фото: Що таке Ozempic: як препарат від діабету підкорив Голлівуд та змінює економіку міст

Що таке Ozempic і для чого він використовується

Ozempic — це торговельна назва препарату на основі семаглютиду, який був схвалений FDA у 2017 році для лікування діабету 2 типу. Одна доза 0,25 або 0,5 міліграма Ozempic коштує приблизно 936 доларів у США, якщо купувати його без страховки.

Семаглютид імітує дію глюкагоноподібного пептиду-1 (GLP-1), гормону, що виробляється в кишківнику і допомагає регулювати рівень цукру в крові, знижуючи апетит і уповільнюючи спорожнення шлунка. Це робить його ефективним для контролю діабету, але також і потужним засобом для зниження ваги.

У 2021 році FDA схвалило Wegovy, препарат з вищою дозою семаглютиду, для лікування ожиріння. Відтоді він став популярним не лише серед пацієнтів з ожирінням, але й серед тих, хто прагне швидко схуднути, навіть якщо у них немає медичних показань для цього.

Як працює Ozempic

Фото: Що таке Ozempic: як препарат від діабету підкорив Голлівуд та змінює економіку міст

Ozempic та подібні препарати вводяться інʼєкційним шляхом, зазвичай два рази на тиждень, продовж певного періоду.

Основний активний компонент Ozempic — семаглютид — діє як аналог GLP-1, гормону, який сигналізує мозку про ситість, допомагаючи контролювати апетит і зменшувати споживання їжі.
Це уповільнює процес спорожнення шлунка і знижує рівень цукру в крові, що є ключовим для людей із діабетом 2 типу.

«GLP-1 виконує багато ключових функцій в організмі», — пояснює Крістофер Макгоуен, доктор медичних наук, гастроентеролог, який спеціалізується на медицині ожиріння та ендобаріатрії, і засновник True You Weight Loss у Північній Кароліні.

«Це посилює вивільнення інсуліну підшлунковою залозою у відповідь на споживання їжі, що допомагає контролювати рівень цукру в крові. Крім того, він зменшує вивільнення глюкагону — гормону, який підвищує рівень глюкози в крові — тим самим також допомагає контролювати рівень цукру в крові».

Однак, у людей без діабету або значного надлишку ваги такі ефекти можуть призводити до небажаних наслідків, включаючи серйозні побічні ефекти, такі як нудота, діарея, запори, панкреатит і навіть ризик мальнутриції, через зниження споживання поживних речовин.

В одному клінічному дослідженні Novo Nordisk, проведеному у 2021 році, 1961 дорослий із надмірною вагою або ожирінням, які не хворіли на діабет, отримували 2,4 міліграма семаглутиду або плацебо один раз на тиждень протягом 68 тижнів разом зі зміною способу життя. Ті, хто приймав семаглутид, втратили 14,9% маси тіла порівняно з 2,4% у тих, хто приймав плацебо.

Звідки почався «бум» на Ozempic і чому він став популярним у Голлівуді

Ozempic та його аналоги стали популярними серед знаменитостей завдяки їх ефективності у зниженні ваги.

Фото: Що таке Ozempic: як препарат від діабету підкорив Голлівуд та змінює економіку міст

Ілон Маск відкрито зізнався у використанні Wegovy, що лише підсилило цікавість до цих препаратів

Опра Вінфрі, яка випробувала неназваний препарат для схуднення у 2023 році, відзначила, що можливість скористатися цим засобом для уникнення постійних коливань ваги принесла їй полегшення.

Фото: Що таке Ozempic: як препарат від діабету підкорив Голлівуд та змінює економіку міст

Акторка Ребел Вілсон в інтерв’ю перед випуском своєї мемуарної книги зізналася, що використання препарату позитивно вплинуло на її життя.

Інші зірки — Кім Кардаш’ян, Ребел Вілсон, і Шерон Осборн, також приписуються до кола користувачів Ozempic, хоча офіційно вони не підтверджували цього.

Фото: Що таке Ozempic: як препарат від діабету підкорив Голлівуд та змінює економіку міст

На TikTok, де хештег #Ozempic зібрав майже 101 тис. публікацій і мільйони переглядів: користувачі ділилися своїми результатами швидкого схуднення, відгуками про вплив та критикою.

@billyisterrible

Changed my life

♬ original sound – Billy Marchiafava

Критика Ozempic

Проте, не всі зірки, лікарі та звичайні люди однаково позитивно ставляться до використання Ozempic.

Британський актор Стівен Фрай, який спочатку був прихильником препарату, згодом змінив свою думку після появи негативних побічних ефектів. Він зазначив, що хоч спочатку втратив вагу, але потім почав страждати від сильної нудоти та блювоти. Врешті-решт, Фрай відмовився від препарату, не витримавши його впливу.

До числа критиків Ozempic також приєдналися Кейт Вінслет. Вона висловила своє невдоволення препаратом після того, як дізналася про побічні ефекти, та Джаміла Джаміл, яка виступила проти використання цього засобу через побоювання щодо його впливу на здоров’я.

Джулію Фокс та Хлої Кардаш’ян звинувачували у тому, що вони використовували Ozempic, проте зірки спростували чутки, наголосивши, що їх втрата ваги досягнута через тренування та здорове харчування.

Що таке Ozempic Face

Ozempic Face — це немедичний термін, який виник в соцмережах та ЗМІ, під впливом популярності використання препарату Ozempic, або іншого схожого. Він характеризує змарніле лице після прийому препарату.

Ознаки Ozempic Face:

  • Збільшення зморшок на обличчі.
  • Виснажений погляд та запалі очі.
  • Нетипова хвороблива стрункість.
  • Обвисла шкіра навколо щелепи та шиї.
  • Аномальний розподіл жиру на обличчі (ліподистрофія).
Фото: Що таке Ozempic: як препарат від діабету підкорив Голлівуд та змінює економіку міст

Подібні ознаки проявляються, якщо втрата ваги з використанням препарату надто швидка і не поєднується зі здоровим способом життя, вживанням необхідної кількості води та поживних речовин.

Як Ozempic змінює міста та впливає на економіку

Надзвичайний попит на Ozempic зробив виробника Novo Nordisk найбільшою корпорацією Європейського Союзу, вартість якої перевищує пів трильйона доларів США. На її частку припадає майже весь останній економічний ріст Данії.

Зростання популярності Ozempic і подібних препаратів має значний вплив на економіку міст. Наприклад, місто Боулінг-Грін у Кентуккі стало своєрідною «столицею» використання цих препаратів у США. За даними PurpleLab Inc., близько 4% жителів отримали рецепт на препарати для схуднення, що значно перевищує середній показник по країні.

Фото: Що таке Ozempic: як препарат від діабету підкорив Голлівуд та змінює економіку міст

У матеріалі Bloomberg розповідають, що поширення препарату призвело до його дефіциту для хворих на діабет і зростання цін. Через це багато з тих, хто не може дозволити собі Ozempic зверталися до інших альтернатив, іноді ризикових для здоровʼя.

Компанії у США активно підлаштовуються під нову реальність, згідно з якою приблизно кожен десятий американець хоче спробувати схуднути та спробувати препарат. Нещодавно Walmart заявив, що споживачі препаратів для схуднення купують менше їжі. Компанія General Mills випустила кілька продуктів багатих протеїном, оскільки одним із поширених побічних ефектів Ozempic є втрата м’язів.

Деякі дослідження вказують на те, що пацієнти, які приймали препарати Ozempic та інші, відчувають меншу залежність від алкоголю, нікотину, опіоїдів, азартних ігор та шопінгу.

Для більшості брендів, що орієнтуються на споживачів, такі зміни у поведінці можуть спричинити необхідність перегляду стратегії. Якщо ефективність GLP-1 препаратів у стримуванні компульсивної поведінки стане більш відомою, галузі, які покладаються імпульсні покупки постраждають найбільше.

Аналіз впливу Ozempic на авіаперевезення проведений Jefferies, показує, що якщо значна кількість дорослих із надмірною вагою втратить у середньому 4,5 кг завдяки Ozempic, сукупний ефект може призвести до суттєвого зниження ваги літаків та економії витрат на пальне до 80 мільйонів доларів на рік.

Аналітики Goldman Sachs прогнозують, що поліпшення здоров’я американців завдяки цим медикаментам може знизити витрати на їжу, алкоголь тощо та підвищити продуктивність праці, що своєю чергою покращить економіку.

Крім того, поліпшення здоров’я населення зменшить втрати робочого часу через хвороби та інвалідність, що є суттєвим фактором обмеження пропозиції робочої сили в США. Враховуючи, що понад 42% американців мають ожиріння, а третина є надмірно ваговою, поліпшення здоров’я через такі препарати може суттєво змінити ситуацію на ринку праці.

Однак, для реалізації цього потенціалу необхідно забезпечити достатній рівень виробництва препаратів та відповідність лікувальним планам, що залишається викликом через зростаючий попит та високу вартість ліків.

Вплив на здоров’я і суспільство

Попри всі переваги, використання Ozempic і подібних препаратів супроводжується серйозними етичними питаннями.

З одного боку, це ефективний засіб для схуднення, який допоміг багатьом людям досягти значних результатів. З іншого боку, довгострокові наслідки використання цих препаратів ще не досліджені повністю. Деякі пацієнти, припиняючи прийом препарату, можуть набирати вагу, що вказує на необхідність тривалого прийому для підтримки результатів.

Фото: Що таке Ozempic: як препарат від діабету підкорив Голлівуд та змінює економіку міст

Також Америка стикнулася з іншою проблемою — через «бум» навколо Ozempic, цих препаратів не вистачає людям, які справді цього потребують.

Фото: Що таке Ozempic: як препарат від діабету підкорив Голлівуд та змінює економіку міст

Компанія Telehealth Ro навіть розробила спеціальний трекер, який показує в режимі реального часу, штат де людина не змогла купити препарат такого типу за рецептом через його відсутність.

За словами Зака Рейтяно, CEO Telehealth R, вони отримали 35 000 сповіщень про нестачу препаратів впродовж перших двох тижнів після запуску трекера.

Разом з тим, поки зірки та інфлюенсери діляться своїми історіями схуднення з Ozempic його дефіцит і попит будуть рости. Як це вплине на суспільство далі — складно прогнозувати, тому що такі відгуки мало концентруються на побічних ефектах та залежності від самого препарату. Люди бачать лише результати, а не те, якою ціною вони досягалися.

Не слід забувати, що окрім Ozempic та інших препаратів є інші, дієві способи схуднення. І їх теж агітують зірки: Лану Дель Рей довгий час звинувачували в тому, що вона використала Ozempic для схуднення. Проте співачка поділилася в Instagram справжньою історією — її результат набутий дієтою та виснажливими тренуваннями, які їй порадила Тейлор Свіфт.
Фото: Що таке Ozempic: як препарат від діабету підкорив Голлівуд та змінює економіку міст

Ozempic став феноменом, який вийшов за межі медицини й тепер впливає на економіку, суспільство і навіть естетику. Його популярність серед знаменитостей і звичайних людей демонструє як сильні, так і слабкі сторони сучасної фармацевтики.

Та попри переваги, використання Ozempic викликає багато питань щодо етичності, безпеки та довгострокових наслідків. Також воно має багато побічних ефектів, як для людей, так і для економіки.

Фото: Нове креативне пакування для лінійки мінікефірів «Галичина» — кейс MOKO Digital
Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого