ШІ-стартап Spoor розв’язує проблему безпеки птахів на вітрових електростанціях

ШІ-стартап Spoor розв’язує проблему безпеки птахів на вітрових електростанціях

Стартап Spoor знайшов спосіб захистити птахів від небезпеки вітрових електростанцій за допомогою штучного інтелекту.

Вітряки є провідним джерелом відновлюваної енергії в Сполучених Штатах, Китаї, Німеччині, Великобританії та ще ряді країн. Однак ця технологія створює значні ризики для популяцій птахів через можливості зіткнення з ними.

Колібрі в польоті на офшорній вітроелектростанції в затоці Абердін; фото: Vattenfall
Колібрі в польоті на офшорній вітроелектростанції в затоці Абердін; фото: Vattenfall

Норвезький стартап Spoor використав штучний інтелект для того, щоб зменшити вплив вітрових електростанцій на птахів.

Аск Хелсет, співзасновник і генеральний директор Spoor, поділився з TechCrunch інформацією про те, що різні міжнародні норми зобов’язують персонал на вітрових електростанціях відстежувати вплив станцій на життя птахів.

Особливо це стосується видів, що перебувають під загрозою зникнення. До появи ШІ, ефективних інструментів моніторингу було обмаль, і персоналу необхідно було відстежувати популяції птахів самостійно.

ШІ-стартап Spoor розв'язує проблему безпеки птахів на вітрових електростанціях
Спостереження за птахами, джерело — LinkedIn Spoor.

Команда стартапу розробила програмне забезпечення, яке використовує ШІ для ідентифікації та відстеження птахів за допомогою аналізу відео. Воно фіксує їхні рухи та прогнозує маршрути польотів.

Spoor надає дані про міграцію птахів у реальному часі, може аналізувати й давати команди для уповільнення вітряків чи повного їх зупинення, якщо птахи пролітають надто близько.

Наразі стартап залучив 4 мільйони доларів США і зацікавив понад 100 провідних інвесторів.

Хоч Spoor не перші, хто використовує ШІ для захисту птахів на вітроелектростанціях, конкуренцію можуть скласти Woolnorth Renewables і Robin Radar, котрі також працюють у цій галузі. Однак рішення норвезького стартапу є передовим.

Джерело: TechCrunch

Про автора

Софія Старк
Софія Старк
, Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого