Попит на ШІ збільшує споживання води в датацентрах

Попит на ШІ збільшує споживання води в датацентрах

Попит на штучний інтелект та потреба в датацентрах сприяють споживанню більшої кількості води. Вона необхідна для того, щоб охолодити обладнання, яке опрацьовує великі обсяги даних. 

У штаті Вірджинія, де знаходиться найбільше датацентрів у світі, використання води зросло на 65% з 2019 по 2023 рік — з 4,28 мільярда до 7 мільярдів літрів.

Ситуація викликає занепокоєння, адже це може бути небезпечно для довкілля. Microsoft повідомив, що майже половина її води у 2023 році надійшла з регіонів, де є дефіцит води. Google також відзначив, що 15% її води надійшло з вододефіцитних місцевостей. 

Деякі центри обробки даних намагаються використовувати замкнуті системи для переробки води. Проте, значна частина води випаровується для контролю вологи. Це особливо важливо для сухих регіонів, де через низьку вологість повітря може накопичуватись статична електрика, яка негативно впливає на роботу комп’ютерного обладнання. 

Джерело: TechCrunch 

Ольга Беспалько
Ольга Беспалько
• Media Editor
Inweb
Редакторка медіа з досвідом роботи у контент-менеджменті та копірайтингу. Постійно слідкую за digital трендами і новинами, щоб надавати вам цікаву та актуальну інформацію. Зі мною ви точно будете в курсі всіх подій.
Більше цікавого