Одне з найбільших видавництв світу заборонило ШІ використовувати свої обкладинки для навчання

Одне з найбільших видавництв світу заборонило ШІ використовувати свої обкладинки для навчання

Penguin Random House, найбільше видавництво світу, запровадило нову політику для захисту авторів. Тепер на першій сторінці кожної книги вказано, що «жодна частина цього твору не може використовуватися для навчання технологій ШІ».

Penguin Random House видає світові бестселери «Дівчина у потягу» (Пола Гоукінз), «Улісс» (Джеймс Джойс) та «Зникла» (Гілліан Флінн).

Видавництво також уточнило, що тексти та дані не підпадають під винятки щодо видобування даних, що базується на останніх нормах Європарламенту.

Цей крок є відповіддю на загальну тенденцію у видавничій галузі, де роботи авторів часто використовуються для навчання ШІ без їхньої згоди.

Раніше подібний захист запровадила газета The New York Times, надіславши юридичне повідомлення стартапу Perplexity, який використовував її матеріали для створення ШІ-відповідей.

У 2022 році виникла суперечка, щодо обкладинки книги «House of Earth and Blood» Сари Маас з видавництва Bloomsbury, яка була згенерована ШІ. Видавництво пояснило, що дизайнерська команда не знала про походження зображення, яке взяли з фотобанку Adobe Stock.

Фото: Одне з найбільших видавництв світу заборонило ШІ використовувати свої обкладинки для навчання
Нові правила можуть швидко розповсюдитися на інші видавництва, що логічно, адже зараз доведеться активніше захищати інтереси авторів, а маркетологам — уважніше стежити за тим, щоб використовувати контент лише за дозволом. Це вплине на створення й адаптацію контенту, адже доведеться враховувати нові правила та уникати можливих порушень.

Раніше ми писали про головні інсайти для інтернет-магазинів книг.

Джерело: Engadget

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого