Компанія OpenAI визначила п’ять етапів розвитку штучного інтелекту

Компанія OpenAI визначила п’ять етапів розвитку штучного інтелекту

Компанія OpenAI представила нову систему з п’яти рівнів для відстеження прогресу у створенні штучного інтелекту. Це допоможе зрозуміти їхній підхід до безпеки та майбутнього ШІ.

Про рівні оголосили на загальних зборах компанії, а поділилися ними у Bloomberg. Рівні варіюються від нинішнього розмовного ШІ (Рівень 1) до штучного інтелекту, який може виконувати завдання на рівні організації (Рівень 5).

Відповідно до рівнів OpenAI:

  • Рівень 1: Розмовний ШІ — чатботи, які можуть вести розмови.
  • Рівень 2: Мислителі — системи, що можуть вирішувати базові проблеми на рівні людини з докторською освітою без інструментів.
  • Рівень 3: Агенти — ШІ, який може виконувати дії від імені користувача протягом кількох днів.
  • Рівень 4: Інноватори — ШІ здатний допомагати у винаходах.
  • Рівень 5: Організації — ШІ, що може виконувати функції на рівні організації чи компанії.
OpenAI наразі перебуває на першому рівні, як зазначили в компанії, але наближається до другого, який називається «Мислителі». Це ШІ, котрий здатний розв’язувати базові проблеми на рівні людини з докторською освітою без інструментів.

На тих же зборах продемонстрували дослідницький проєкт з моделлю GPT-4, яка показала нові навички, близькі до людського мислення. Представник OpenAI зазначив, що тестування нових можливостей є звичайною практикою.

OpenAI прагне створити штучний загальний інтелект (AGI) — системи, що перевершують людей у більшості завдань. Генеральний директор Сем Альтман вважає, що AGI може бути досягнуто в цьому десятилітті.

Критерії досягнення AGI досі обговорюються серед дослідників AI. Нещодавно дослідники з Google DeepMind запропонували схожу п’ятирівневу структуру.

Ця система, розроблена керівництвом OpenAI, ще вдосконалюється. Компанія планує отримати відгуки від працівників, інвесторів та ради директорів і, можливо, змінювати рівні з часом.

Джерело: Bloomberg

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого