Оновлення в iOS 18 можуть коштувати $400 млн доходу стороннім розробникам застосунків

Оновлення в iOS 18 можуть коштувати $400 млн доходу стороннім розробникам застосунків

Згідно зі звітом компанії Appfigures, компанія Apple з майбутнім оновленням iOS 18 може вплинути на дохід від сторонніх застосунків у розмірі близько 400 мільйонів доларів.

Під час WWDC 2024 у червні компанія Apple продемонструвала нові функції для своїх пристроїв, багато з яких спочатку були доступні лише через сторонні застосунки. Ця практика, серед користувачів відома як «шерлокінг», зародилася в 1990-х роках, коли Apple представила пошуковий інструмент для Mac, який відтворював функції стороннього застосунку Watson.

Історично інтеграція певних функцій безпосередньо в iOS мала практичний сенс, наприклад, включення вбудованого ліхтарика. Однак ця практика також викликала питання щодо використання компанією Apple власних даних для прийняття рішень про те, які функції розробляти, і чи не дає це Apple несправедливу конкурентну перевагу.

За декілька років Apple представила такі функції, як Continuity Camera, відстеження прийому ліків і сну, а також програми Freeform і Journal. Цього року фокус змістився на менеджери паролів, застосунки для запису та транскрипції дзвінків, кастомні програми для створення емодзі, інструменти для письма зі штучним інтелектом та програми для відстеження.

Фото: Оновлення в iOS 18 може коштувати $400 млн доходу стороннім розробникам застосунків

Компанія Appfigures проаналізувала сторонні застосунки, які щорічно завантажують понад 1 000 разів, і виділила кілька категорій, на які, ймовірно, вплинуть нові функції Apple у 2024 році.

Фото: Оновлення в iOS 18 може коштувати $400 млн доходу стороннім розробникам застосунків

Програми для пошуку маршрутів на чолі з AllTrails, який став «Застосунком року» за версією Apple у 2023 році, щорічно приносять $307 млн. Помічники з граматики, такі як Grammarly, принесли $35,7 млн, математичні помічники заробили $23,4 млн, а менеджери паролів накопичили $20,3 млн. Програми з кастомними емодзі додали ще $7 млн доходу.

Найбільша частка «шерлокерського» доходу припала на застосунки Trail, на які припало 78% доходу, що постраждав, і 40% завантажень. Лише у травні 2024 року споживачі витратили $28,8 млн на трейл-застосунки та завантажили 2,5 млн разів.

Фото: Оновлення в iOS 18 може коштувати $400 млн доходу стороннім розробникам застосунків

Серед інших категорій — математичні програми, дохід від яких збільшився на 43% порівняно з минулим роком, граматичні помічники (+40%), менеджери паролів (+38%) і трейдери (+28%). І навпаки, кастомні програми з емодзі зазнали спаду на 17%.

Попри те, що ці програми мають базу користувачів, їм буде складно конкурувати з вбудованими функціями Apple.

Однак програми, які продовжують впроваджувати інновації та використовувати нові можливості, такі як покращені функції Siri, можуть продовжувати випереджати пропозиції Apple, попри конкуренцію з iOS 18.

Джерело: TechCrunch

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого