Хакери зламали Internet Archive і викрали дані 31 мільйона користувачів

Хакери зламали Internet Archive і викрали дані 31 мільйона користувачів

Internet Archive, який відомий своєю службою The Wayback Machine, зазнав хакерської атаки — внаслідок неї було викрадено базу даних користувачів, яка містить 31 мільйон записів. Про злом стало відомо 9 жовтня, коли на сайті з’явилося JavaScript-повідомлення від хакера, яке сповістило про витік даних.

Викрадена база даних обсягом 6,4 ГБ містить електронні адреси користувачів, їхні псевдоніми, хешовані паролі (за допомогою алгоритму Bcrypt) та іншу внутрішню інформацію, включно з датами зміни паролів. Найновіший запис у базі датується 28 вересня 2024 року — це, ймовірно, дата викрадення інформації.

Файл було передано до сервісу Have I Been Pwned (HIBP), який допомагає користувачам перевіряти, чи були їхні дані скомпрометовані під час кібератак. За словами засновника HIBP Троя Ханта, багато користувачів, чиї електронні адреси містяться в базі, вже підписані на сповіщення про витоки.

Фото: Internet Archive

Для перевірки автентичності даних Хант звернувся до кількох користувачів, включно з дослідником кібербезпеки Скоттом Хелмом, який підтвердив збіг даних з його менеджером паролів.

Причини зламу та методи, якими скористалися хакери, наразі не відомі. Одразу після витоку Інтернет-архів також став жертвою DDoS-атаки, відповідальність за яку взяла на себе хакерська група BlackMeta. Вони заявили про плани на подальші атаки.

Витік такого масштабу підриває довіру до Інтернет-архіву та інших онлайн-сервісів, але водночас наголошує на тому, що важливо регулярно змінювати паролі та посилення захисту даних.

Інтернет-архів поки не надав офіційних коментарів щодо інциденту.

Джерело: BleepingComputer

Ольга Беспалько
Ольга Беспалько
• Media Editor
Inweb
Редакторка медіа з досвідом роботи у контент-менеджменті та копірайтингу. Постійно слідкую за digital трендами і новинами, щоб надавати вам цікаву та актуальну інформацію. Зі мною ви точно будете в курсі всіх подій.
Більше цікавого