Google надасть усім користувачам інструмент моніторингу Dark Web на витік особистих даних

Google надасть усім користувачам інструмент моніторингу Dark Web на витік особистих даних

З кінця цього місяця усі користувачі в 36 країнах, включно з Україною, зможуть налаштувати сповіщення, щоб дізнаватися, коли їхні персональні дані: адреси, номери телефонів або електронні адреси, потрапляють на Dark Web.

Раніше цей сервіс був доступний лише для членів Google One, але тепер його отримають всі користувачі, як повідомили у блозі Google.

Знайти інструмент можна буде через сторінку «Інформація про вас» у Google. Ця сторінка вже дозволяє користувачам підписуватися на сповіщення, якщо їхні персональні дані з’являються в результатах пошуку, надаючи можливість видалити цю інформацію з індексу Google.

Dark Web — це частина інтернету, яка не індексується звичайними пошуковими системами та доступна лише через спеціалізовані браузери. Він відомий як ринок для продажу викрадених персональних даних та інших нелегальних активностей.

Новий сервіс Google дозволяє користувачам, які не знайомі з Dark Web або не можуть його відстежувати, отримувати інформацію про можливі загрози. Після активації сервісу користувачі зможуть отримувати сповіщення на електронну пошту або смартфон, якщо їхні дані з’являться у витоках інформації на Dark Web.

Це слугуватиме раннім попередженням, спонукаючи користувачів змінювати паролі та заморожувати кредитні звіти для запобігання крадіжці особистих даних.

Крадіжка особистих даних залишається серйозною проблемою. Згідно зі звітом Identity Theft Resource Center (ITRC) за 2023 рік, кількість шахрайств на робочих платформах, таких як LinkedIn, зросла на 118%.

Хоча ці шахрайства були найбільш швидкозростаючою категорією, вони склали лише 9% усіх повідомлених шахрайств. Найпоширенішими залишаються шахрайства з використанням Google Voice, які склали 60% повідомлених випадків.

Попри зниження загальної кількості жертв, ITRC відзначив, що все більше людей стикаються з численними спробами крадіжки особистих даних. Президент і генеральний директор ITRC, Єва Веласкес, наголосила, що хоча жертв стало менше, вплив цих атак на окремих осіб та бізнес стає все серйознішим.

Новий сервіс моніторингу Dark Web від Google є важливим кроком у допомозі українським користувачам захищати свої персональні дані в умовах зростаючих загроз в інтернеті.

Джерело: fastcompany

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого