Дослідження: часте перемикання відео в соцмережах збільшує нудьгу та знижує задоволення

Дослідження: часте перемикання відео в соцмережах збільшує нудьгу та знижує задоволення

Дослідження, проведене науковцями Університету Торонто, виявило, що часте перемикання між відео в соціальних мережах значно поглиблює відчуття нудьги.

За даними дослідження 2019 року, опублікованого в Journal of Adolescent Health, рівень нудьги серед підлітків зростав з 2008 по 2017 рік. Особливо серед учнів 8-х, 10-х і 12-х класів, які більше часу проводять зі смартфонами та планшетами.

У семи експериментах Університету Торонто у 2024 році взяли участь 1200 осіб. Учасникам спочатку показували одне відео без можливості перемотування або пропуску, а потім давали можливість вибору між кількома відео з функціями перемикання. Результати показали, що учасники отримали більше задоволення, коли переглядали відео без можливості пропуску.

Кеті Там, авторка дослідження, зазначила, що, попри спроби уникнути нудьги через швидке перемикання між відео, це лише поглиблює проблему.

Експеримент встановив, що нудьга пов’язана з розривом між рівнем залученості глядача та очікуваним рівнем цікавості. Часте перемикання відео призводить до того, що людина не встигає повністю зануритися в контент, що збільшує розрив між бажаним і реальним рівнем залученості.

Це дослідження допомагає краще розуміти вплив соціальних мереж на мозок, особливо серед молодого покоління, яке постійно зростає у світі екранів і соціальних мереж.

Психологи повідомляють, що хоча нудьга не є приємним станом, вона може стати приводом для навчання керувати своїми емоціями. Доктор Стефані Лі зазначає, що вміння справлятися з нудьгою є важливою навичкою, яка допомагає розвивати стійкість до неприємних ситуацій.

Джерело: FastCompany

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого