Закон про штучний інтелект набув чинності в Європейському Союзі

Закон про штучний інтелект набув чинності в Європейському Союзі

Від 1 серпня 2024 року, набуває чинності новаторський закон Європейського Союзу про регулювання штучного інтелекту. Нормативний акт запроваджує ризик-орієнтований підхід до застосування технології.

Більшість положень закону набудуть повної сили до середини 2026 року. Проте перші обмеження, зокрема на використання біометричної ідентифікації в публічних місцях правоохоронними органами, почнуть діяти вже за пів року. 

Більшість застосувань ШІ вважаються низько- або безризиковими, тому не будуть потрапляти під регламент. Високоризикові застосування — біометрія, розпізнавання обличчя, ШІ в освіті та в зайнятості — повинні будуть зареєструватися в базі даних ЄС і дотримуватися вимог щодо управління ризиками та якості.

До категорії «обмежений ризик» належать чатботи та інструменти для створення дипфейків. Вони повинні відповідати вимогам щодо прозорості, щоб убезпечити користувачів від обману.

Важливий аспект закону — регулювання універсальних моделей ШІ. Більшість розробників матимуть легкі вимоги щодо прозорості, але потужніші моделі повинні будуть проводити оцінку ризиків та зменшувати їх.

Точні вимоги до розробників ШІ ще обговорюються. Європейський офіс зі штучного інтелекту очікує завершення кодексу практики у квітні 2025 року. Також, OpenAI заявила про готовність співпрацювати з ЄС у впровадженні нового закону.

Джерело: TechCrunch

Ольга Беспалько
Ольга Беспалько
• Media Editor
Inweb
Редакторка медіа з досвідом роботи у контент-менеджменті та копірайтингу. Постійно слідкую за digital трендами і новинами, щоб надавати вам цікаву та актуальну інформацію. Зі мною ви точно будете в курсі всіх подій.
Більше цікавого