ЄС відкриє центр для оскарження модерації контенту у Facebook, TikTok і YouTube

ЄС відкриє центр для оскарження модерації контенту у Facebook, TikTok і YouTube

Європейський Союз створює Центр апеляцій для вирішення суперечок щодо модерації контенту на платформах Facebook, TikTok і YouTube. Новий орган, сертифікований ірландськими регуляторами, розпочне роботу наприкінці 2024 року. Він прийматиме скарги від жителів країн ЄС, які, наприклад, не погоджуються з рішеннями щодо видалення чи блокування контенту.

Цей механізм, створений у рамках нового Закону про цифрові послуги (DSA), спрямований на розв’язання проблем користувачів через позасудові органи.

Закон про цифрові послуги (DSA — Digital Services Act) — це нове регулювання ЄС, яке зобов’язує великі цифрові платформи бути прозорішими щодо своїх алгоритмів, контенту та обробки даних. 

В рамках цього закону ЄС вже поставив вимогу до YouTube, Snapchat і TikTok розкрити алгоритми їхньої роботи. Компанії мають надати відповідь на цей запит до 15 листопада. 

Центр апеляцій очолить Томас Г’юз, який раніше керував адміністрацією наглядової ради Meta. Центр отримав початкове фінансування від Oversight Board Trust, а до складу перших невиконавчих піклувальників входять також представники наглядової ради Meta. 

Наглядова рада Meta — це незалежний орган, який розглядає складні питання щодо модерації контенту на платформах Meta, таких як Facebook і Instagram. Вона приймає рішення про те, чи правильно компанія видалила або залишила певний контент, і може рекомендувати зміни до правил модерації.

Oversight Board Trust — це фонд, який фінансує наглядову раду Meta, щоб вона могла працювати незалежно та приймати рішення щодо модерації контенту на платформах Facebook і Instagram.

Користувачі, які бажають подати апеляцію, сплачуватимуть невелику плату, яку повернуть у разі позитивного рішення.

Хоча рішення Центру не будуть обов’язковими для виконання, його діяльність може підвищити увагу до проблем з модерацією контенту, які часто викликають незадоволення серед користувачів.

Джерело: Engadget

Ольга Беспалько
Ольга Беспалько
• Media Editor
Inweb
Редакторка медіа з досвідом роботи у контент-менеджменті та копірайтингу. Постійно слідкую за digital трендами і новинами, щоб надавати вам цікаву та актуальну інформацію. Зі мною ви точно будете в курсі всіх подій.
Більше цікавого