Бразилія заблокувала соцмережу X через конфлікт з Ілоном Маском

Бразилія заблокувала соцмережу X через конфлікт з Ілоном Маском

1 вересня Верховний суд Бразилії наказав заблокувати соцмережу X (Twitter) через те, що Ілон Маск відмовився призначати юридичного представника в країні. 

У відповідь, Ілон Маск звинуватив суддю Верховного суду Александра де Мораеса у диктаторських методах управління та назвав його верховним диктатором.

Попри реакцію Маска, блокування платформи продовжилось: користувачі відзначали проблеми з доступом до платформи. За даними Downdetector, кількість скарг на неполадки зросла після опівночі та тривала протягом дня.

Заборона X стала викликом для багатьох політиків, які використовували соцмережу для передвиборчої кампанії перед місцевими виборами, що відбудуться у жовтні. За 48 годин після оголошення заборони, на платформу Bluesky перейшли 500 000 користувачів, серед яких і ліві політики.

Bluesky — це нова децентралізована соціальна мережа, створена як альтернатива X. Вона пропонує користувачам більше контролю над даними та контентом.

Цей випадок став ще одним прикладом глобальної тенденції, коли уряди все більше намагаються контролювати контент в інтернеті. Це, своєю чергою, викликає серйозні суперечки щодо свободи слова.

«Це — найекстремальніше судове рішення, яке ми приймали за 30 років інтернету в Бразилії», — Карлос Аффонсо Соуза, керівник Інституту технологій і суспільства Державного університету Ріо-де-Жанейро.

Джерело: Bloomberg

Ольга Беспалько
Ольга Беспалько
• Media Editor
Inweb
Редакторка медіа з досвідом роботи у контент-менеджменті та копірайтингу. Постійно слідкую за digital трендами і новинами, щоб надавати вам цікаву та актуальну інформацію. Зі мною ви точно будете в курсі всіх подій.
Більше цікавого