США звинуватили п’ятьох російських хакерів у кібератаках на Україну

США звинуватили п’ятьох російських хакерів у кібератаках на Україну

Міністерство юстиції США звинуватили п’ятьох російських військових хакерів у атаках на урядові органи України. Вони використовували шкідливе програмне забезпечення WhisperGate. Серед жертв хакерів також зазначені неназвана урядова установа у США, а також комп’ютери у 26 країнах-членах НАТО.

Під час пресконференції у США висунули обвинувачення проти п’яти членів Головного розвідувального управління росії: полковника Юрія Денісова, лейтенантів Владислава Боровкова, Денис Денісенка, Дмитра Голошубова, Микола Корчагіна та цивільної особи Аміна Стігала.

За даними слідства, обвинувачені брали участь у кібератаці WhisperGate, що мала виглядати як атака-вимагач, але насправді метою було пошкодження комп’ютерних систем. Операція була спрямована на підтримку повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

Слідчі повідомили, ці хакери зустрічалися в московському кафе «Шоколадниця», де планували свої дії. Хоча невідомо, як США отримали цю інформацію, вони наголосили, що отримали доступ до хакерських систем.

«Послання однозначне. ГРУ і росіяни, ми вас вирахували, ми проникли у ваші системи. ФБР і Міністерство юстиції не припинять переслідувати вас, тож вам краще усвідомити, що ми вже дісталися до вас і зараз перебуваємо у ваших системах», — Метт Олсен, представник Міністерства юстиції США.

У США стверджують, вони атакували різні урядові органи в Україні, зокрема МВС, Державну казначейську службу та Укрзалізницю. Також, у 2022 році вони атакували транспортну систему неназваної країни, що спричинило збої в роботі потягів — ймовірно, йдеться про Данію.

У рамках міжнародної операції, ФБР опублікувало фото підозрюваних і запропонувало винагороду у $10 мільйонів за інформацію, що допоможе їх затримати.

Джерело: TechCrunch 

Ольга Беспалько
Ольга Беспалько
• Media Editor
Inweb
Редакторка медіа з досвідом роботи у контент-менеджменті та копірайтингу. Постійно слідкую за digital трендами і новинами, щоб надавати вам цікаву та актуальну інформацію. Зі мною ви точно будете в курсі всіх подій.
Більше цікавого