Експерти кажуть, що Temu може несанкціоновано збирати дані користувачів

Експерти кажуть, що Temu може несанкціоновано збирати дані користувачів

Новий конкурент Aliexpress, Temu, приваблює покупців безліччю акцій, подарунків до першого замовленням і величезними знижками. Однак є вагомі причини бути обережними при замовленні на цій платформі.

Надзвичайно низькі ціни Temu можуть мати підступ. Щоб вийти на міжнародний ринок, компанія, що належить китайському технологічному гіганту PDD, втрачає мільйони доларів і тисне на своїх постачальників.

Фото: Хто така Сьюзан Войчицькі, її шлях у YouTube та цікаві факти

Платформа пропонує начебто вигідні пропозиції: вісім пензликів для макіяжу менш ніж за долар або 10 пар шкарпеток за $3,87 з безкоштовною міжнародною доставкою з Китаю. З моменту запуску у вересні минулого року додаток Temu було завантажено 50 мільйонів разів лише у США.

Приголомшливі збитки, які оцінюються в суму від $588 млн до $954 млн щорічно, є результатом стратегії Temu, яка полягає в тому, щоб залучити якомога більше клієнтів по всьому світу. Ця тактика тисне на дрібних виробників, змушуючи їх знижувати ціни до майже неможливого рівня, що призводить до того, що багато хто з них працює собі у збиток.

Крім того, як платформа, що належить Китаю, Temu перебуває під пильною увагою американської влади, стурбованої безпекою даних і ризиками для національної безпеки.

У березні 2023 року Google призупинив доступ до сестринського додатка Temu, Pinduoduo, у своєму магазині Play Store, через побоювання щодо шкідливого програмного забезпечення. Також додаток Temu видалили з App Store через порушення політики конфіденційності та неправильне пояснення, які дані збирає застосунок.

Експерти Grizzly Research виявили, що додаток має характеристики агресивного шкідливого та шпигунського програмного забезпечення. Приховані функції дозволяють викрадати великі обсяги даних без відома користувача, потенційно надаючи зловмисникам повний доступ до майже всіх даних на мобільних пристроях клієнтів.
Порівняння проблем безпеки, що виникають у TEMU та конкурентних додатках. Джерело: grizzlyreports

Швидкі темпи поширення додатка Temu — понад 100 мільйонів завантажень лише за дев’ять місяців — посилюють потенційну небезпеку масового витоку даних. Таке швидке розповсюдження, в першу чергу в США і Європі, не включає Китай, що посилює підозри щодо мети додатка.

Ситуація ще більше ускладнюється потенційним використанням примусової праці у виробництві товарів для Temu. Звіти свідчать, що у виробничому процесі залучена праця уйгурів, що викликає етичні занепокоєння щодо підтримки платформи.

Насамкінець, хоча пропозиції Temu можуть бути спокусливими, приховані витрати та ризики, пов’язані з використанням платформи, є суттєвими.

Ми рекомендуємо видалити додаток і свої акаунти, а також виконати скидання до заводських налаштувань, щоб стерти будь-який потенційно шкідливий код.

Видаливши Temu, ви не тільки захистите свої персональні дані, але й уникнете підтримки неетичних бізнес-практик і союзника рф. Будьте обережні, обираючи місця для покупок в інтернеті.

Джерело: X (Twitter)

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого