ШІ-стартап Suno визнав використання авторського контенту для навчання моделі

ШІ-стартап Suno визнав використання авторського контенту для навчання моделі

Стартап Suno, що розробляє музику за допомогою штучного інтелекту, визнав, що для навчання своєї моделі використовував авторські пісні. Але компанія стверджує, що це є законним, згідно з доктриною добросовісного використання. Про це заявили в судовому документі у відповідь на позов Американської асоціації компаній звукозапису (RIAA).

RIAA подала позов проти Suno та іншого музичного стартапу Udio 24 червня, звинувативши їх у використанні авторського контенту для навчання моделей. Suno раніше заперечувала ці звинувачення, проте тепер визнала використання захищеного матеріалу.

«Ми навчаємо наші моделі на музиці середньої та високої якості, яку можна знайти у відкритому інтернеті. Багато з відкритого інтернету справді містить захищені авторським правом матеріали, і деякі з них належать великим звукозаписним лейблам» — Майкі Шульман, генеральний директор і співзасновник.

RIAA відкинула аргументи компанії, зазначивши, що масштабне використання авторського контенту не може вважатися добросовісним.

«Це значне визнання фактів, які вони намагалися приховувати місяцями та визнали лише під тиском судового позову. Їхнє промислове масштабне порушення авторських прав не можна вважати “добросовісним використанням”. Немає нічого справедливого у крадіжці праці артиста, вилученні її основної цінності та перепакуванні для прямої конкуренції з оригіналом… Їхнє бачення “майбутнього музики” – це той світ, де фанати більше не насолоджуються музикою улюблених артистів, тому що ті не можуть заробляти на життя» — представник Американської асоціації компаній звукозапису.

Судовий процес перебуває на ранній стадії, проте його результат може встановити важливий прецедент для розвитку штучного інтелекту та авторського права.

Джерело: TechCrunch

Ольга Беспалько
Ольга Беспалько
• Media Editor
Inweb
Редакторка медіа з досвідом роботи у контент-менеджменті та копірайтингу. Постійно слідкую за digital трендами і новинами, щоб надавати вам цікаву та актуальну інформацію. Зі мною ви точно будете в курсі всіх подій.
Більше цікавого