Стартап Savor створює масло з повітря та води

Стартап Savor створює масло з повітря та води

Каліфорнійський стартап Savor створює жир, схожий на масло, використовуючи лише вуглекислий газ і водень. Окрім масла, компанія також працює над молоком, морозивом, сиром, м’ясом і тропічними оліями.

Компанія Savor використовує термохімічний процес для створення жиру, схожого на тваринний. Цей процес не залишає екологічного сліду, який мають молочна промисловість та рослинні альтернативи.

Стартап підтримав Білл Гейтс, у своєму блозі пояснивши, що всі жири складаються з різних ланцюгів атомів вуглецю і водню, а Savor знайшов спосіб створювати ці ланцюги без залучення тварин або рослин. Вони беруть вуглекислий газ з повітря та водень з води, нагрівають їх та окислюють. Це призводить до розщеплення жирних кислот та формування жиру.

За даними ООН, тваринництво відповідає за 14,5% глобальних викидів парникових газів. Альтернативи тваринним жирам, які використовують пальмову олію, сприяють масовій вирубці лісів та втраті біорізноманіття. Однак молочні продукти дуже смачні.

Гейтс зазначив, що перехід на лабораторні жири та олії може здатися дивним. Але їх потенціал значно зменшити наш вуглецевий слід є величезним.

Масло від Savor легко виробляється та масштабується, проте існує проблема переконати людей замінити звичні молочні продукти на експериментальні. Гейтс сподівається, що його підтримка допоможе впоратися з цим.

Наразі для Savor головним завданням також є зниження ціни, щоб продукти стали доступними для масового споживача.

Джерело: Newatlas

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого