США конфіскували 32 домени, які використовувала рф для поширення дезінформації про Україну

США конфіскували 32 домени, які використовувала рф для поширення дезінформації про Україну

Міністерство юстиції США оголосило про конфіскацію 32 доменів, які використовувалися урядом рф для поширення дезінформації, зменшення міжнародної підтримки України та втручання у президентські вибори в США 2024 року.

Операція Doppelganger базувалася на створенні фальшивих новинних ресурсів за допомогою штучного інтелекту та розповсюджені проросійських наративів. Головна мета операції — зниження міжнародної підтримки України та вплив на вибори США 2024 року.

Домени маскувалися під відомі новинні сайти: washingtonpost.pm, fox-new.in, rbk.media. Також було створено нові медіаплатформи для поширення пропаганди.

Ці домени були зареєстровані через сервіси GoDaddy, NameCheap і NameSilo, а хостинг здійснювався на Cloudflare і Hostinger. Реєстрація проводилась на анонімні поштові адреси Proton Mail і Gmail.

Також двох співробітників Russia Today (RT) звинувачують у таємному фінансуванні американської компанії, що витратила щонайменше $10 млн на публікацію тисяч відео, спрямованих на підтримку інтересів РФ. Відео, багато з яких містили антипроукраїнську пропаганду, набрали понад 16 мільйонів переглядів лише на YouTube.

Ця операція є частиною стратегії США, спрямованої на боротьбу з іноземним втручанням у вибори та захист громадян від пропаганди рф.

Джерело: DOJ

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого