Спецслужби США викрили російську ШІ-ботоферму на майже 1000 профілів

Спецслужби США викрили російську ШІ-ботоферму на майже 1000 профілів

США викрили російську дезінформаційну кампанію, що використовувала штучний інтелект для створення фейкових профілів у соціальних мережах. Про це повідомили представники уряду Америки. Документи, оприлюднені Міністерством юстиції, розкрили деталі операції, що включала виявлення ботоферми на майже 1000 акаунтів на платформі X (Twitter).

Ботоферма — це мережа автоматизованих акаунтів (ботів), створених для поширення певних повідомлень або дезінформації. Вона загрожує інформаційній безпеці, підриває довіру до соціальних мереж і може впливати на громадську думку.

Редактор російського державного медіа розробив програмне забезпечення для створення ботоферми, яку фінансував представник ФСБ. З червня по грудень ці акаунти видавали себе за американців та поширювали проросійські повідомлення.

Один з профілів, що нібито знаходився в Міннеаполісі, опублікував відео, де президент рф стверджував, що частини Польщі, України та Литви стали частиною рф після Другої світової війни. Інший профіль, названий «Сью Вільямсон» з Орегона, поширив відео, що заперечувало кількість іноземних бійців в Україні.

Платформа X добровільно призупинила роботу виявлених ШІ-акаунтів за порушення умов використання, повідомило Міністерство юстиції. Компанія не надала коментарів.

Ботоферму організував заступник головного редактора RT, російського державного медіа. Особа, що займається цим, залишається невідомою, але продовжує працювати в RT, очолюючи цифровий медіавідділ. Програмне забезпечення для ботоферми було розроблено в цьому відділі, а російський офіцер розвідки затвердив і профінансував проєкт.

Крім того, учасники ботоферми переказали кошти за кордон для придбання двох доменних імен у США, створивши приватні сервери для електронної пошти, які дозволили створити 968 фейкових акаунтів у соціальних мережах.

Директор ФБР Крістофер Рей підкреслив: «Вони (рф) планували використовувати цю ботоферму для поширення іноземної дезінформації, масштабуючи свою роботу за допомогою штучного інтелекту для підриву наших партнерів в Україні та впливу на геополітичні наративи, вигідні російському уряду.»

ФБР спільно з Канадським центром кібербезпеки, Генеральною службою розвідки та безпеки Нідерландів і поліцією Нідерландів випустили спільну консультацію з кібербезпеки, де детально описали технологію цієї ботоферми.

Джерело: Bloomberg

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого