WIRED провели розслідування технології ШІ Cybercheck, що допомагає поліції розслідувати злочини

WIRED провели розслідування технології ШІ Cybercheck, що допомагає поліції розслідувати злочини

Технологія Cybercheck, розроблена канадською компанією Global Intelligence, зараз використовується поліцією США для пошуку підозрюваних.

Вона працює з відкритими джерелами даних і обіцяє знаходити людей за допомогою понад 700 алгоритмів, що аналізують взаємодію підозрюваних з бездротовими мережами, такими як Wi-Fi або Bluetooth. Ця технологія не вимагає ордерів, адже використовує лише публічну інформацію, що спрощує роботу поліції.

За даними Wired, Cybercheck залучали у 24 000 розслідувань з 2017 року, допомагаючи поліції у справах про вбивства, насильство та інші серйозні злочини.

Один із прикладів її використання — справа 2020 року в місті Акрон, штат Огайо, коли проводили розслідування стрілянини, внаслідок якої загинув малюк. Cybercheck надала поліції дані, що вказували на присутність підозрюваного на місці злочину. Проте пізніше виявилося, що система вказала на іншу дату — це вказувало на помилку в алгоритмах.

Wired провели розслідування, в якому виявили, що у кількох справах прокурори відмовилися використовувати звіти Cybercheck як докази, оскільки інформація не збігалася з іншими наявними даними. Наприклад, у справі в Техасі система вказала на зв’язок підозрюваного з бездротовим принтером, якого поліція не змогла знайти.

Експерти з відкритих джерел також ставлять під сумнів можливість отримання такої інформації лише з відкритих даних, як стверджує Global Intelligence.

Вони вважають, що для отримання подібних результатів потрібні ордери або доступ до приватних мереж і пристроїв, що викликає питання про законність використання цієї технології.

Та попри критику, поліція продовжує використовувати Cybercheck, проте зростає кількість випадків, коли дані цієї системи ставляться під сумнів у судах. Експерти Wired закликають до прозорого використання ШІ та перевірки фактів, особливо коли йдеться про такі важливі питання, як кримінальні розслідування.

Джерело: Wired

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого