Ринок штучного інтелекту досягне майже $1 трлн до 2027 року – Bain&Co

Ринок штучного інтелекту досягне майже  $1 трлн до 2027 року – Bain&Co

Згідно зі звітом компанії Bain&Co, глобальний ринок штучного інтелекту стрімко зростає і досягне $990 млрд до 2027 року. У 2023 році обсяг ринку складав $185 млрд, а щорічне зростання в секторі AI-послуг і апаратного забезпечення становитиме 40–55%.

Bain & Co — це глобальна консалтингова компанія, яка надає стратегічні консультації бізнесам у різних галузях. Вона відома своїми дослідженнями та аналітичними звітами.

Запорукою такого зростання є збільшення попиту на великі ШІ-системи та дата-центри, які потрібні для їхнього навчання та роботи. Однак таке стрімке зростання може спричинити дефіцит компонентів, зокрема чипів для того, щоб забезпечити роботу цих систем. 

Зокрема, компанія OpenAI нещодавно звернулася до адміністрації США з планом будівництва надмасштабних дата-центрів потужністю до 5 гігават. Для порівняння, це еквівалентно потужності п’яти атомних реакторів або достатньо для забезпечення енергією майже 3 мільйони домівок. 

Такі центри обробки даних необхідні для розвитку передових ШІ-моделей. Однак цей амбітний проект стикається з проблемами — підключення дата-центрів до енергомереж, затримки з дозволами та постачанням обладнання, а також нестача робочої сили можуть уповільнити процес.

Попри це, компанія очікує, що такі дата-центри створять десятки тисяч нових робочих місць та сприятимуть зростанню економіки США. 

Фото: OpenAI хоче розвивати надпотужні дата-центри

Bain також попереджає, що через високий попит на технології штучного інтелекту та геополітичну напругу може виникнути нестача напівпровідників, комп’ютерів та смартфонів. Попит на деталі для чипів, зокрема інтегральні схеми, може зрости на 30% до 2026 року, що створить додаткове навантаження на виробництво та постачання.

Витрати на дата-центри, за прогнозами, зростуть із $1-4 млрд до $10-25 млрд протягом п’яти років через необхідність збільшити їх потужність з 50-200 мегаватів до понад 1 гігавата. 

Країни, такі як Канада, Франція, Індія, Японія та ОАЕ, активно інвестують мільярди доларів у розвиток суверенних ШІ-систем, щоб створити власні інфраструктури для обробки й аналізу даних. Однак побудова таких екосистем є довготривалим та дорогим процесом.

Джерело: Bloomberg

Ольга Беспалько
Ольга Беспалько
• Media Editor
Inweb
Редакторка медіа з досвідом роботи у контент-менеджменті та копірайтингу. Постійно слідкую за digital трендами і новинами, щоб надавати вам цікаву та актуальну інформацію. Зі мною ви точно будете в курсі всіх подій.
Більше цікавого