Стартап Runway AI звинувачують у незаконному використанні YouTube відео для тренування ШІ-моделі

Стартап Runway AI звинувачують у незаконному використанні YouTube відео для тренування ШІ-моделі

Повідомляється, що стартап зі штучним інтелектом Runway AI тренував свою модель на відео з YouTube без дозволу. Компанія нібито використовувала контент із каналів Disney, Netflix, Pixar тощо. Внутрішні електронні таблиці від видання 404 Media, підтверджують це.

Колишній співробітник Runway розповів, що компанія створювала списки необхідних відео та завантажувала їх через проксі-програмне забезпечення, аби уникнути виявлення. 

«Ці канали у таблиці були результатом зусиль усієї компанії для пошуку якісних відео для створення моделі. Потім це використовувалось як вхідні дані для великого вебсканера, який завантажував усі відео з цих каналів, використовуючи проксі-сервери для уникнення блокування Google»

У таблиці з майже 4000 каналів YouTube зазначені рекомендовані канали від CBS New York, AMC Theaters, Pixar, Disney Plus, Disney CD та Monterey Bay Aquarium.

Крім того, Runway складала окремий список відео з піратських сайтів. Таблиця містить 14 посилань на джерела: онлайн-архів фільмів Studio Ghibli, піратські сайти аніме та фільмів, фан-сайт з відео з ігор Xbox та сайт для потокової анімації kisscartoon.sh.

Результати генератора відео Runway були схожі з контентом із YouTube-каналів, зазначених у таблицях. Після запиту журналістів до Runway ці результати вже припинили з’являтися.

Представник YouTube підтвердив, що використання їх відео для навчання без дозволу є порушенням умов. Наразі Runway не надала коментарів з цього приводу.

Джерело: Engadget

Ольга Беспалько
Ольга Беспалько
• Media Editor
Inweb
Редакторка медіа з досвідом роботи у контент-менеджменті та копірайтингу. Постійно слідкую за digital трендами і новинами, щоб надавати вам цікаву та актуальну інформацію. Зі мною ви точно будете в курсі всіх подій.
Більше цікавого