Порівняння сервісів музики: YouTube Music, Apple Music, Deezer, Spotify

Порівняння сервісів музики: YouTube Music, Apple Music, Deezer, Spotify

Обираючи музичний сервіс у 2024 році, користувачам варто звертати увагу не лише на вартість сервісу, а й на доступність музичних треків, якість звучання та додаткові функції.

Я вирішила порівняти YouTube Music, Apple Music, Deezer та Spotify, щоб спростити вибір музичного сервісу та поділитися власними враженнями від їх використання.

Чому варто платити за музику

Платити за музику варто, тому що це підтримує музикантів та їх творчість. Коли ми купуємо підписку на сервісі Spotify, Apple Music чи YouTube Music, частина цих коштів йде артистам, дозволяючи їм створювати нові треки, проводити концерти та розвивати свою творчість. Без фінансової підтримки багато талантів можуть зникнути, так і не реалізувавши себе.

Фото: Порівняння сервісів музики: YouTube Music, Apple Music, Deezer, Spotify

Це говорячи про Big Idea. Проте, якщо поглянути трохи простіше, сплативши підписку, ми спрощуємо собі доступ до музики. З підпискою ми не витрачаємо час на пошуки необхідного треку, отримуємо актуальні підбірки та альбоми вчасно і можемо користуватися якісним контентом навіть без наявності інтернету.

Вартість за свою зручність не така вже й велика. До прикладу, індивідуальна підписка Spotify та Apple Music у 2024 році для України коштує приблизно 203 грн ($4,99) у місяць. Це менше, ніж вийти два рази на каву у Києві, Львові, Одесі чи в іншому місті. YouTube Music можна оформити за 79 грн у місяць — це ще дешевше, ніж попередні варіанти.

Варто підтримувати творчість виконавців та позбутися піратства, тож ми допоможемо вам обрати сервіс, який підійде для прослуховування музики саме вам.

Який сервіс для музики обрати у 2024 році українцю

Я розумію, що не у всіх є можливість сплачувати повноцінну підписку $4,99 на Apple Music чи Spotify кожного місяця. Особливо з урахуванням того, що курс долара росте і витрати можуть здатися недоречними у наш час.

Тому розглянемо інші варіанти, порівняємо підписки та сформуємо повноцінну картину для вибору свого ідеального сервісу для музики.

СервісПерсоналізовані рекомендаціїКількість доступних треківОфлайн прослуховуванняЯкість звукуЦіна індивідуальної підписки на місяцьЦіна сімейної підписки на місяцьЦіна студентської підписки (грн/міс)
YouTube Musicтакпонад 40 млнтакСередня79 грн119 грн39 грн
Apple Musicтакпонад 100 млнтакВисока203 грн325 грн101 грн
Deezerтакпонад 120 млнтакВисока174 грн262 грн
Spotifyтакпонад 50 млнтакВисока203 грн325 грн101 грн
MixcloudніневідомотакСередня210 грн або 285 грн

Чому варто обрати Apple Music та в чому його недоліки

Я користуюся Apple Music з 2020 року. Спочатку використовувала студентську підписку за $2,49, яку можна оформити за наявності чинного студентського квитка, потім якийсь час використовувала сімейну підписку з подругами по гуртожитку. Тепер вже два роки як перейшла на індивідуальну підписку.

Фото: Порівняння сервісів музики: YouTube Music, Apple Music, Deezer, Spotify

Для мене оплата музики — це про підтримку улюблених виконавців. Хоча зізнаюся в тому, що іноді копіюю музику для того, щоб підлаштувати її під відео у редакторі й потім видалити трек, вже наклавши його в Reels чи TikTok.

Apple Music зручний для власників iPhone, насамперед тому, що вже як встановлений застосунок. А я ненавиджу, коли на телефоні 1000 різних незрозумілих програм. Також перевагою для мене є спільні плейлисти, можливість завантажити треки в дорогу, вчасні релізи новинок, простий пошук через Shazam тощо.

Фото: Порівняння сервісів музики: YouTube Music, Apple Music, Deezer, Spotify

За чотири роки сервіс дуже змінився. Це стосується як інтерфейсу, так і можливостей. Наприклад, додали караоке та ще одну програму для любителів класичної музики. Можна поділитися треком у Stories, створити спільні плейлисти для подорожей, або просто сказати Siri «Play relaxing music», коли не дуже хочеться шукати щось та обирати. Великою перевагою є просторове аудіо та звук Lossless.

Фото: Порівняння сервісів музики: YouTube Music, Apple Music, Deezer, Spotify

Якщо ви меломан, точно оціните звук без втрати якості та можливість повністю поринути у баси та високі частоти. Оскільки в мене фактично весь набір Apple, мені цей сервіс найбільш зручний серед усіх.

Однак тут є і мінуси. Небагато моїх друзів використовують Apple Music, в основному, через вартість. Тому, щоб поділитися треком потрібно шукати його у YouTube. Також є чарти, де все ще доступна російська музика, хоча в моїх підбірках вона не трапляється.

Spotify — конкурент Apple Music

Фото: Порівняння сервісів музики: YouTube Music, Apple Music, Deezer, Spotify

Оскільки мій досвід користування Spotify був невеликим, я попросила дати відгук на сервіс колегу Аліну Глазиріну, Head of Marketing Department в Inweb:

«Я користувач Android, тому у нас немає встановленого Apple Music і можна обирати на свій смак. Для себе і сімʼї обрали Spotify, тому що:

— Є багато подкастів, які я люблю слухати й в застосунку їх просто знаходити.
— Є інтеграція з Google картами та wase, а це зручно, коли ти за кермом.
— Немає реклами та приємна ціна для всієї сімʼї.
— Доступний офлайн режим, тому коли немає інтернету, я можу слухати те, що завантажила на платформу.

А ще моя окрема любов — це радіо підбірки. Наприклад, коли вводиш «queen», а тобі в пошуку видається купа підбірок зі схожим контентом. Не обов’язково саме цього виконавця, а пісні того часу.»
Фото: Порівняння сервісів музики: YouTube Music, Apple Music, Deezer, Spotify

Насправді багато хто зі знайомих відмічає, що Spotify дуже добре підбирає тематичні треки, пропонує нову музику та виконавців, близьких до тематики. Тому цей сервіс може стати чудовим для власників Android, або як альтернатива Apple Music на iPhone.

YouTube Music як найбільш доступний варіант

Фото: Порівняння сервісів музики: YouTube Music, Apple Music, Deezer, Spotify

YouTube Music — це найбільш доступний варіант сервісу музики, який можна оформити в Україні. Базова підписка коштує 79 грн на місяць, а для студентів вартість складає 39 грн на місяць, що навіть менше ніж чашка кави.

Фото: Порівняння сервісів музики: YouTube Music, Apple Music, Deezer, Spotify

Сервіс пропонує доступ до великої бібліотеки музики, включаючи ремікси та живі виступи, яких можна не знайти в Apple Music чи Spotify. Інтеграція з YouTube дозволяє легко перемикатися між переглядом відео та прослуховуванням аудіо.

Окрім того, у сервісу діють алгоритми Google, які забезпечують персональні рекомендації на основі історії прослуховувань. Тож це дозволяє відкривати нову музику, відповідно до власних уподобань.

Недоліком YouTube Music є якість звуку, яка поступається іншим платформам. Для меломанів це може бути важливим аспектом. Проте пересічна людина не помітить різниці, особливо, якщо переважно слухаєте музику у Bluetooth-навушниках.

Альтернатива для усіх — Deezer

Фото: Порівняння сервісів музики: YouTube Music, Apple Music, Deezer, Spotify

Сервіс Deezer — один з найбільш недооцінених. Вартість помірна і становить 174 грн за місяць при індивідуальній підписці.

Фото: Порівняння сервісів музики: YouTube Music, Apple Music, Deezer, Spotify

У сервісу є цікава функція Flow, яка створює персоналізований плейлист на основі музичних уподобань. Ця функція дозволяє безперервно слухати улюблені треки та відкривати нову музику. Deezer підтримує інтеграцію з багатьма іншими платформами та пристроями, що робить його зручним для користувачів з різними гаджетами. Сервіс пропонує можливість слухати музику офлайн.

Недоліком Deezer є менш розвинена система рекомендацій у порівнянні з конкурентами. Крім того, сервіс не має такого великого вибору ексклюзивного контенту, як Apple Music.

Mixcloud — неочевидний вибір

Фото: Порівняння сервісів музики: YouTube Music, Apple Music, Deezer, Spotify

Mixcloud спеціалізується на радіопередачах, міксах та подкастах. Ця платформа підходить для тих, хто любить слухати діджейські мікси та тематичні шоу. Сервіс дозволяє завантажувати власні мікси, що робить його популярним серед діджеїв та тих, хто любить експериментувати з ШІ-музикою.

Однією з головних переваг Mixcloud є можливість вільного доступу до великої кількості міксів та подкастів без обмежень.

Проте, у Mixcloud специфічна аудиторія і якісь треки українських виконавців може бути складно знайти. Так само небагато там і оригінальних закордонних треків, оскільки головна перевага сервісу — діджейська музика.

Випробовуйте та знаходьте своє

Кожен музичний сервіс має свої унікальні особливості, тому обирати варто, спробувавши кожен. Сьогодні більшість сервісів пропонують безкоштовну демоверсію, перед тим як знімати місячну оплату.

Тож є можливість обрати свій сервіс, ознайомившись з усіма по черзі.

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого