Оппенгеймер перемикається на сонце: Манхеттенський проєкт перетворять на найбільшу сонячну станцію

Оппенгеймер перемикається на сонце: Манхеттенський проєкт перетворять на найбільшу сонячну станцію

Міністерство енергетики США оголосило про плани перетворити територію, де колись розташовувався ядерний об’єкт Манхеттенського проєкту, на сонячну ферму потужністю 1 ГВт. Манхеттенський проєкт був таємною базою зі створення ядерної зброї у 1940-х роках.

Проєкт здійснюватиметься на території колишнього випробувального комплексу Хенфорд у штаті Вашингтон, відомого як «Місце W».

Там знаходився перший у світі повномасштабний реактор з виробництва плутонію. Плутоній, вироблений на цьому об’єкті, використовували для першої атомної бомби та бомби «Товстун», скинутої на Нагасакі, Японія.

Ця територія площею 1,502 квадратних кілометрів може стати найбільшою сонячною фермою в країні, якщо буде збудована згідно з планами. Наразі цей рекорд належить проєкту Edwards Sanborn Solar and Energy Storage у Каліфорнії, що виробляє 875 мегаватів сонячної енергії.

Міністерство енергетики співпрацює з компанією Hecate Energy для переобладнання ділянки площею 3,237 гектара. Це частина ініціативи, започаткованої адміністрацією Байдена минулого року. Програма спрямована на розповсюдження виробництва зеленої енергії.

Завдяки цій ініціативі за рік вже додано приблизно 90 ГВт сонячної потужності до енергетичної системи США, що достатньо для забезпечення 13 мільйонів будинків.

Проєкт поки що в розробці. Міністерство енергетики та Hecate Energy повинні укласти угоду про нерухомість.

Хоч це позитивна новина для США, але їм ще далеко до Європи. Для порівняння, у США близько 5.6 % енергії виробляється за допомогою сонця, тоді як у ЄС цей показник складає 9.1 %.

Джерело: Engadget

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого