Оксфордські вчені розробили надтонкий матеріал для створення сонячних панелей

Оксфордські вчені розробили надтонкий матеріал для створення сонячних панелей

Вчені з Оксфордського університету створили новий матеріал, який може змінити підхід до використання сонячної енергії. Цей матеріал настільки тонкий і гнучкий, що його можна наносити на будь-яку поверхню з доступом до сонця, замінюючи традиційні кремнієві панелі.

Матеріал складається з шарів перовськіту, які разом формують плівку товщиною трохи більше одного мікрона. Вона в 150 разів тонша за стандартні кремнієві пластини й на 5% ефективніша. Доктор Шауїфен Ху з Оксфорду зазначає, що ця технологія може досягти ефективності понад 45%.

Фото: Оксфордські вчені розробили надтонкий матеріал для створення сонячних панелей

Попри те, що технологія ще перебуває на стадії досліджень, її потенціал для людства значний. Гнучкість і тонкість плівки дозволяють знизити витрати на встановлення та будівництво сонячних панелей. Проте питання стабільності перовськіту залишається відкритим, оскільки матеріал чутливий до вологи.

Джерело: Engadget

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого