NVIDIA звинувачують у незаконному використанні відео з YouTube та Netflix для тренування ШІ

NVIDIA звинувачують у незаконному використанні відео з YouTube та Netflix для тренування ШІ

Компанія NVIDIA нібито використала відео з YouTube та Netflix без дозволу для тренування своїх моделей штучних інтелектів. За повідомленням 404 Media, компанія доручила працівникам завантажувати ці відео для розвитку комерційних проєктів — генератора 3D-світів Omniverse, системи для самокерованих автомобілів та проєкту з цифровими людьми.

Представник NVIDIA заявив, що компанія діє відповідно до законів про авторські права. За його словами, IP-закони захищають конкретні вирази, але не факти, ідеї, дані чи інформацію.

YouTube не згоден з такою практикою. Представник компанії підкреслив, що використання YouTube для тренування ШІ-моделей є порушенням умов користування.

Працівники NVIDIA, які висловлювали етичні та юридичні занепокоєння, отримали відповідь, що це рішення затверджене на найвищому рівні компанії. Деякі з них описували це як правове питання, яке буде вирішене пізніше.

Крім відео з YouTube та Netflix, NVIDIA використовувала трейлери з MovieNet, відеоігровий контент та базу даних WebVid, яка була видалена після претензій про порушення прав.

Щоб уникнути виявлення, компанія нібито використовувала віртуальні машини з ротацією IP-адрес, що дозволяло уникнути блокувань.

Це не перший випадок, коли великі компанії й стартапи використовують контент творців для тренування ШІ. На жаль, така практика є поширеною, хоч і порушує етичні норми й права авторів.

Джерело: Engadget

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого