Нобелівську премію з фізики 2024 року отримали першопроходці ШІ — Джон Хопфілд і Джеффрі Хінтон

Нобелівську премію з фізики 2024 року отримали першопроходці ШІ — Джон Хопфілд і Джеффрі Хінтон

Американський науковець Джон Хопфілд та британсько-канадський дослідник Джеффрі Гінтон отримали Нобелівську премію з фізики.

Вчених відзначили за відкриття, що заклали основу для розвитку алгоритмів машинного навчання. Їхні дослідження стали базою для сучасного штучного інтелекту.

Джеффрі Гінтон, якого називають «хрещеним батьком ШІ», залишив Google у 2023 році, щоб вільніше висловлювати свої побоювання щодо можливих ризиків цієї технології.

Гінтон зазначив, що людству складно передбачити наслідки появи систем, розумніших за людину. Він визнав, що ШІ має великий потенціал для покращення, зокрема в медицині, проте попередив про можливі ризики втрати контролю.

Джон Хопфілд, професор емерит Принстонського університету, створив модель асоціативної пам’яті, що може зберігати та відтворювати складні патерни даних.

На пресконференції він наголосив, що складні системи мають властивості, які важко передбачити, і ці можливості потребують обережного вивчення. Хопфілд також поділяє занепокоєння щодо невизначеності майбутнього ШІ.

Нагорода передбачає преміальний фонд у 11 мільйонів шведських крон (приблизно 1,1 мільйона доларів США), який поділять між лауреатами.

Джерело: Reuters

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого