Кількість пластику у мозку людини збільшилася на 50% за 8 років

Кількість пластику у мозку людини збільшилася на 50% за 8 років

Дослідження, опубліковане у Національній бібліотеці медицини виявило, що у 2024 році в мозку людини міститься на 50% більше пластику, ніж у 2016 році. В середньому, 0,48% мозку середньостатистичної людини складалося з мікро- та нанопластику.

У ході дослідження вчені зібрали зразки печінки, нирок та мозку під час аутопсій у 2016 та 2024 роках. У всіх зразках був виявлений пластик, проте вміст пластику в мозку перевищував його кількість в інших органах у 7-30 разів.

Найпоширенішим видом пластику, виявленим у мозку, був поліетилен, який становив 74% від загальної кількості пластику. Він також був присутній у печінці (44%) та нирках (57%), але в меншій кількості.

Поліетилен — найпоширеніший пластик у світі, використовується у пакуванні, харчовій плівці, пакетах та пляшках.

«Якимось чином ці нанопластики пробираються крізь тіло й потрапляють у мозок, долаючи гематоенцефалічний бар’єр. Пластмаси люблять жири, або ліпіди, тому одна з теорій полягає в тому, що пластик захоплюється разом із жирами, які ми їмо і потім доставляються до органів, які дійсно люблять ліпіди — головний серед них мозок», — сказав CNN провідний автор Метью Кампен.

Науковці зазначають, що мікропластик пов’язаний зі збільшенням рівня розвитку хвороби Альцгеймера та деменції.

Джерело: FastCompany

Софія Старк
Софія Старк
• Media Editor
Агенція digital-маркетингу Inweb
Media Editor, дипломована журналістка із пристрастю до Digital та технологій. Маю стаж графічного дизайну розрізом у 5 років, вивчала основи SEO, email-маркетингу та була Head of SMM. Ваша персональна Сірі у світі digital, штучного інтелекту тощо. Педантична перфекціоністка із неймовірною допитливістю, тому збираю найцікавіше, щоб ви могли прочитати це в медіа. Обожнюю геймінг та практикую мобільну фотографію.
Більше цікавого